acum 14 ani

Utilizarea ADN-ului canin in descoperirea agresorilor cainilor

Oamenii de stiinta si aparatorii drepturilor animalelor au strans probe ADN pentru a face pentru cel mai bun prieten al omului ceea ce sistemul judiciar face de mult timp pentru victimele infractiunilor umane. Au creat prima baza de date din Statele Unite cu mostre de ADN colectate de la cainii de lupte, care ii va ajuta pe anchetatori sa reconstituie trecutul unui animal abuzat prin stabilirea legaturilor dintre crescatori, proprietari, organizatorii luptelor de caini si animalele respective.

Denumita Canine Codis sau Combined DNA Index System, baza de date este asemanatoare cu arhiva digitala a FBI care contine profiluri ADN ale infractorilor penali. Oamenii de stiinta spun ca prin tamponarea interiorului gurii unui caine si prelevarea de saliva vor fi in masura sa stabileasca daca animalul apartine uneia dintre liniile de sange de caini de lupta cunoscute.
„In general, oamenii nu recunosc ca merg la padoc sa cumpere pitbull-i pentru lupte – acesti caini apartin unor linii de sange clare”, a declarat pentru New York Times Tim Rickey, director responsabil cu investigatiile si cu interventiile de pe teren din cadrul Societatii Americane de Prevenire a Cruzimii asupra Animalelor (A.S.P.C.A.) „Iar daca se dovedeste ca animalul unui crescator de caini de lupta suspect apartine uneia dintre aceste linii de sange, atunci aceasta constituie o proba-cheie”.
Baza de date, care este rezultatul unui efort comun al A.S.P.C.A., al Societatii de Prevenire a Cruzimii asupra Animalelor (S.P.C.A.) din Lousiana, al Humane Society din Missouri si al cercetatorilor din cadrul Laboratorului de genetica animala al Universitatii din California, Davis, a fost dezvoltata in timpul unei anchete derulate in iulie 2009, care a dus la 26 de arestari si la confiscarea a peste 400 de caini. Ancheta, care s-a intins pe teritoriul a sapte state, din Iowa si pana in Texas, a reprezentat cea mai mare razie in randul posesorilor de caini de lupta din istoria Statelor Unite, sustin autoritatile.
„Folosim ADN-ul pentru a vedea daca putem stabili o legatura intre diferitele locuri in care au fost comise infractiunile si cei 400 de caini diferiti”, spune dr. Melinda Merck, criminalist veterinar in cadrul A.S.P.C.A. „De multe ori, inculpatii pretind nu numai ca nu sunt posesori de caini de lupta, ci ca sunt niste simpli crescatori si ca nu se cunosc intre ei”.
ADN-ul demonstreaza contrariul, indicandu-ne ca multi dintre acesti caini se inrudesc. Raziile din luna iulie 2009 au dus la cel putin 17 cazuri de recunoastere a vinovatiei si, chiar daca proba ADN nu a demonstrat cu certitudine existenta unei relatii intre inculpati, in mod sigur a sugerat existenta unei astfel de relatii. „Este in definitiv un efect C.S.I.”, spune dr. Merck. „ADN-ul este doar unul dintre instrumentele din trusa noastra care ne pot ajuta la solutionarea cazurilor”.
Declarate ilegale in toate cele 50 de state, luptele de caini au atras atentia intregii natiuni in 2007, cand Michael Vick, la vremea respectiva fundas la echipa de fotbal american Atlanta Falcons, a pledat vinovat in cazul acuzatiilor federale de conspiratie in lupte de caini si a fost condamnat la 21 de luni de inchisoare.
Anchetatorii spun ca industria banilor negri este adesea asociata cu alte activitati ilicite, precum traficul de droguri si jocurile de noroc. Dar banii adevarati, spun ei, provin din cresterea de animale, care ii pot aduce pana la 50.000 de dolari posesorului unui caine de lupta campion.
Cercetatorii spun ca baza de date, care contine profilurile genetice ale aproximativ 400 de cani recuperati in urma raziei, va deveni mult mai utila pe masura ce se va dezvolta. Beth Wictum, care conduce unitatea criminalistica din cadrul Universitatii din California, Davis, unde este stocata baza da date, spera sa identifice alte generatii in Occident.
Anchetatorii adauga ca baza de date poate, de asemenea, sa se dovedeasca utila in investigatiile criminalistice, permitandu-le sa determine prezenta unui anumit caine.
„Una dintre provocarile in cazul acestor lupte cu pitbull-i este ca acei caini care pierd lupta sunt adesea omorati si aruncati pe marginea drumului”, spune Tim Rickey, de la A.S.P.C.A. Aproximativ 250 de animale recuperate in urma raziei din iulie 2009 au fost reabilitate si sunt in prezent caini de companie sau de serviciu ori sunt folositi in terapii.
„Aceste animale a fost mutilate intr-un mod oribil – unele nu mai au urechi, au ochii scosi sau le lipsesc parti din labe”, spune Jeane Jae, purtator de cuvant al Humane Society din Missouri, care a adapostit animalele inregistrate in baza de date.
Un astfel de animal, un pitbull de culoare maro cu pete albe care raspunde la numele de Reggie, poarta inca pe bot cicatricile capatate in tipul luptelor transmise pe internet. Cainele se ascunde cand aude aplauzele unei multimi pe care, dupa spusele stapanului sau, Gale Frey, le asociaza cu vacarmul de la lupte.
Cu toate acestea, Frey spune ca Reggie a facut progrese mari, iar acum este dresat sa lucreze ca si caine de terapie in spitalele din St. Louis. „Mergem mai departe”, spune stapana cainelui abuzat, care conduce Phoenix Pack, un serviciu non-profit de salvare a cainilor din St. Louis. „Luptele sunt de domeniul trecutului”. (G.B.)