acum 14 ani

Vacanta pentru caini

Maramuresul „da din cruci” ca in vremuri de criza s-a inaugurat o pensiune la standarde europene pentru animale de companie. Unii se mira de „ciudatenie”, in timp ce altii respira usurati ca exista in sfarsit un loc unde-si pot rasfata prietenii necuvantatori.

Pensiune canina, dresaj canin, spital veterinar non-stop, dar si spatii pentru conferinte me-dicale sau restaurant unde poti intra cu cainele in lesa. „Ciudatenia” este la o aruncatura de bat de Baia Mare, in Lapusel (vizavi de „Doua Veverite”), iar investitia, cu tot cu aparatura din clinica veterinara, bate undeva la un milion de euro. Ideea ca exista o pensiune unde-ti poti lasa cainele cat esti plecat i-a frapat pe multi, mai ales ca „excentrica” investitie s-a inaugurat in luna in care Romania a iesit in strada pentru ca Guvernul vrea sa taie din salarii. Dar, in acelasi timp, iubitorii de animale sunt constienti ca e vorba de un serviciu, dintr-o nisa de piata neacoperita pana acum. Asa ca ne-am dus la Complexul Canin „Gini House” „sa luam lucru-n seama” si primul lucru a fost sa intrebam daca am ajuns in locul unde se sfideaza criza: „poate am avut noroc cu aceasta criza. Pentru cei care au bani si nu sunt nevoiti sa ia imprumuturi de la banci, criza poate fi un avantaj. Pentru ca, de exemplu, toate materialele s-au ieftinit”, spune Csaba Majoros, administratorul Complexului. Inca din prima saptamana de la inaugurare au fost adusi cativa catei la pensiune, insa, pana se obisnuieste lumea, mai multi au venit pentru spitalul ve-terinar si pentru cursurile de dresaj. Avantajul este ca spitalul veterinar este deschis non-stop, iar in timpul noptii sau in week-end, iubitorii de animale au unde sa apeleze. Ba mai mult, in circa o luna va exista si o ambulanta pentru animalele de companie ce necesita interventie rapida, care va fi dotata cu tot ce-i necesar pentru urgente, atata doar ca nu va avea girofar. Despre dotarile clinicii nu detaliem, ca spunandu-va valoarea investitiei va puteti da singuri seama. Ideea este ca spitalul nu este doar pentru caini ci pentru orice animal de companie.
Si scoala de dresaj are mare succes pentru ca aici sunt dresori care si-au facut un nume in Baia Mare. Noutatea este ca la complexul canin vor fi si un fel de „zile ale portilor deschise” unde fara sa plateasca, proprietarii vor putea invata sa lucreze cu animalele de la dresori profesionisti. O alta ciudatenie este prezenta unui balon imens, balon presostatic, unde daca vremea e nefavorabila, se fac orele de dresaj si pregatirea pentru campionii ce merg la concursuri si expozitii.
Revenind la ideea de pensiune canina: „este o chestiune despre care eu cred ca a fost necesara de multa vreme. A crescut numarul de animale de companie si era nevoie de asa ceva. In momentul in care oamenii pleaca in concediu sau nu au unde sa-si lase animalele de companie, le pot aduce aici. Pentru ca in multe locuri, mai ales in tara noastra, nu te accepta daca te duci cu cainele. Iar aici este acea nisa, unde se simtea nevoia sa existe un serviciu de calitate”, spune Majoros. Camerele de cazare sunt incalzite si suprave-gheate video, medicii supravegheaza animalele, sunt scoase la plimbare si antrenate in diferite activitati: „mai exista asa ceva in Transilvania, dar la diferite niveluri de calitate. Pentru mine, o pensiune canina presupune foarte multe lucruri. Nu-i asa ca faci o cusca si tii cainele acolo pana vine stapanul. Sunt foarte multe detalii de psihologie canina, de confort si de felul in care trebuie sa ai grija de ei ca sa nu ai probleme. Pentru ca nu ne-am putea permite ca cineva sa-si lase cainele aici si sa-l gaseasca bolnav sau Doamne fereste mort! Sunt chestiuni de foarte mare raspundere”, spune administratorul Complexului.

Este evident ca o asemenea idee nu i-ar fi venit decat unui iubitor de animale. Iar Majoros are acasa 18 caini (7 dobermani si 11 teckeli). „Pasiunea de crescator se dezvolta cand ai un caine de calitate si incepi sa ai „virusul” expozitiilor canine. Incepi sa studiezi ce inseamna de fapt cresterea cainilor de rasa si este totul ca si un hobby sau sport”. Daca nu se uita lumea dubios cand afla de o asemenea pasiune, 18 caini? „Si pentru mine este la fel de socant ca un pescar se poate duce pe balta sa stea 48 de ore si sa nu prinda nimic. Eu sunt socant pe alta latura”, spune Majoros. L-am intrebat si ce le raspunde celor care cred ca ideea complexului canin (in special pensiunea) este o excentricitate, in contextul in care multi se plang de salarii si pensii: „eu n-am primit bani de la stat. Pe altii ii ajuta statul, dar intreprinderile parti-culare nu sunt sustinute cu nimic. Noi platim suficiente taxe si impozite. Toti angajatii sunt cu carte de munca, toti au asigurari sociale, contributii la pensii etc. Comentariile ca sunt pensionari care n-au bani… Asta ar insemna ca eu sunt obligat sa fac ceva? Pentru mine, ca si pentru multi altii, statul nu a facut nimic. De 20 de ani de cand sunt in economia privata m-am convins ca o firma care functiona bine era prima verificata. Si cautau nod in papura sa dea o amenda, pentru ca stiau ca de la mine pot sa ia bani”, explica Majoros. Proiectul Complexului Canin s-a cristalizat dupa ani de studiu, si a fost preluat dupa modelul Angliei. In mod normal investitia s-ar fi putut inaugura acum 4 ani, insa nu exista autorizatie de constructie: „poate-i mai bine ca n-am primit autorizatia atunci ca faceam totul la alt nivel. Intre timp, am studiat foarte mult, tocmai in ideea ca vroiam sa fac un serviciu de calitate. Pentru ca fiind proprietar de caine m-am gandit ce ar astepta fiecare. Am facut ce as astepta eu sa primesc din partea unui serviciu veterinar, de dresaj sau pensiune canina”, spune administratorul Complexului. Eram curiosi daca s-a intamplat de-a lungul anilor ca Majoros sa fie „cucerit” de cainele altcuiva: „Sunt caini care te pot cuceri. Acum, de exemplu, sunt dat pe spate de un ciobanesc de Pirinei, care e ditamai animalul si la cat de dragalas poate sa fie, si cata inteligenta si cata nevoie de afectiune are, spui ca nu-i adevarat. Necunoscand rasa asa de bine, m-a frapat”. Ce a invatat proprietarul complexului de la caini? „Sa fii sincer. Cainele te simte. Un caine iti demonstraza tot timpul ca poate fi un prieten, ceea ce la oameni nu e intotdeauna asa. El poate fi un prieten fara conditii”. Poate, tocmai de aceea, unora nu li se pare ceva „exagerat” sa-si rasfete sau sa-si duca la dresaj sau tratament prietenul necuvantator intr-un complex specializat in servicii de ultima generatie pentru animalele de companie.