acum 14 ani

Viaţa în haine de câine

Încă din cele mai vechi timpuri oamenii şi–au dus existenţa alături de animale. Lupii îmblânziţi şi pisicile transformate în zeiţe au fost primele animale “de casă” ale vechilor oameni. Dacă la început ele aveau un rol practic, lucrurile s–au schimbat treptat, paleta animalelor de companie devenind din ce în ce mai largă. În zilele noastre un papagal frumos colorat nu mai fascinează pe nimeni, aşa cum se întâmpla odinioară şi mai mult de atât, regăsim în “gospodării” fel de fel de creaturi, de la peşti şi şoricei, până la câini sau purcei, care nu de puţine ori duc o viaţă de vis.
La o privire mai atentă observăm că şi statutul animalelor s–a schimbat, cele de casă devenind adevăraţi membri ai familiei, ele găsindu–şi cu uşurinţă locul în patul stăpânilor sau pe canapeaua lor, în funcţie de cât de toleranţi sunt aceştia. Alte animale sunt răsfăţate cu un fotoliu numai şi numai al lor, iar în ţări precum Finlanda cuşca unui căţel imită în detaliu exteriorul casei stăpânilor.

Multe mai fac oamenii pentru animalele lor, indiferent de ţara în care trăiesc, una dintre preocupările principale ale multora dintre stăpâni fiind grija faţă de micile suflete. În România se observă o pasiune din ce în ce mai mare pentru animalele de casă, în acelaşi timp existând, la polul opus, o categorie de oameni care nu au avut niciodată un animal de companie, nu şi-ar procura unul şi care nu-i înţeleg pe cei care arată prea multă grijă faţă de o pisică abandonată. Mai aproape de noi, la Sibiu, se regăsesc toate categoriile de “stăpâni”, de la cei care aleg să aibă grijă de reptile, peşti şi broaşte ţestoase, până la cei care au acasă un câine sau o pisică. Acestea din urmă sunt cele mai populare, nu de puţine ori oglindind întocmai stăpânul pe care îl au.

Haine în trend

Dacă acum câţiva ani, pe străzile Sibiului vedeam căţei plimbaţi în lesă şi atât, de câteva ierni încoace, mai ales, în drumurile noastre întâlnim patrupede care pe lângă blană poartă fel de fel de hăinuţe, menite să le ţină cald în zilele geroase. Tocmai de aceea, cei care nu pot, nu ştiu şi nu vor să tricoteze “ceva de îmbrăcat” pentru căţelul lor, au la dispoziţie magazinele specializate, care pe lângă mâncare pentru animale şi alte accesorii absolut necesare îngrijirii, oferă şi haine pentru câini. La prima vedere poate părea ciudat să vedem un câine, care pe lângă blana proprie are şi o hăinuţă îmblănită, cert este, însă faptul că nu doar oamenii simt nevoia să fie în trend, ci şi animalele. Proprietarii pet shop-urilor mari ştiu asta, aşa că pun la dispoziţia clienţilor proprietari de câini mici, haine confecţionate din material reiat, combinaţii de gulere roz cu jeans, sau carouri. Nu se poate spune că oferta este generoasă, dar le este accesibilă celor care sunt dispuşi să-şi îmbrace câinii. Aşadar, pasionaţii de tricoturi găsesc hăinuţe tricotate la maxim 40 de lei, pentru o haină îmblănită, trebuind să scoată din buzunar în jur de 60 de lei. Mai mult, jeans-ul costă 36 de lei, iar o haină în carouri în jur de 40. Pe lângă toate acestea în magazine se mai găsesc şi seturi de papucei care nu trec de 25 de lei.

La hair stilist

Hainele nu sunt singurele aspecte aflate în atenţia proprietarilor de câini, pentru că nu sunt puţini aceia care iau în seamă blana patrupedelor. De la un iubitor de câini din Sibiu aflăm că un astfel de animal se tunde după anumite tipare impuse de rasă şi de sex, foarfeca fiind recomandată în special în cazul blănii lungi. Tunsoarea standard presupune păstrarea caracteristicilor câinilor, nu de puţine ori o tunsoare bine executată scoţând în evidenţă tocmai calităţile patrupedului. Astfel, un mascul va putea obţine, cu ajutorul unui hair-stilist bun, labe mai mari şi un piept proeminent, în timp ce unei femele i se va sublinia talia cu mai multă uşurinţă.
Tocmai pentru a-i ajuta pe proprietari să obţină un câine frumos s-au creat meserii noi, cum este cea de hair-stilist de animale, preţul unui tuns şi al unui frezat la un câine, variind, la Sibiu, între 150 şi 300 de lei. O importanţă deosebită în stabilirea sumei o are blana câinelui. Avantajul tunsorii executate de un profesionist este dat de faptul că acesta ştie toate caracteristicile rasei, tunsorile standard care trebuie executate, specialiştii cunoscând până şi anatomia câinelui pentru a garanta rezultate cât mai bune. Totodată, din cele câteva forme care se impun unei anumite rase, el o poate alege pe cea care i se potriveşte cel mai bine unui anumit câine.
Pe lângă toate acestea, mai rămâne cazul proprietarilor de câini care doresc să-şi completeze imaginea proprie cu cea conferită de un patruped excentric. Aşa putem întâlni căţei cu codiţe, moaţe colorate, sau într-un caz extrem, cu blana vopsită, în funcţie de preferinţele stăpânilor lor.
Dincolo de tratamentul de “fiţe” la care sunt “supuşi” câinii, proprietarii de animale trebuie să aibă în vedere igiena acestora, periatul blănii şi tăiatul unghiilor, care se aplică în cazul căţeilor de apartament, care nu fac multă mişcare.

Zgardă cu diamante

Se poate spune că un câine sau o pisică se pot identifica uşor cu ideea de zgardă. Potrivit ofertei din magazinele de profil din Sibiu, stăpânii pot alege dintr-o gamă variată de produse o zgardă potrivită câinelui şi gusturilor proprii. Pentru că un animal trebuie să fie şi drăguţ, zgărzile sunt de mai multe feluri, pe lângă cele simple fiind întâlnite colane imbogăţite cu clopoţei pentru pisici, cu strasuri sau cu imitaţii de oase pentru câinii de talie mică. Toate la preţuri care nu depăşesc 32 de lei.
Animalele de companie sunt o bucurie pentru proprietarii lor care cu deosebire în ţările vestice îşi “ascund” micile comori în genţi create special pentru o astfel de destinaţie. Pe de altă parte marea dragoste a proprietarilor pentru patrupedele lor s-a materializat într-o culme. O zgardă care costă 1,8 milioane de dolari şi care este confecţionată din diamante. Asta ca sa mai spunem că e grea viaţa de câine.