acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , , ,

Victor Patriche – antrenorul pentru câinii speciali

Născut- 26 iunie 1964
Familie- Căsătorit, doi copii
Studii-Şcoala de Dresaj a Clubului Naţional de Câini Utilitari (CNCU)

A avut primul său câine în clasa a doua, după care a fost stăpânul altor câteva sute şi de-a lungul anilor, a antrenat alte câteva mii. Cel mai greu lucru este să antrenezi un câine pentru persoane cu dizabilitiăţi, mai ales că, la noi în ţară, nu există infrastructură pentru aşa ceva dar Victor Patriche reuşeşte.

Carieră de invidiat

În peste 30 de ani de activitate a antrenat câini pentru diverse scopuri, câini de competiţie, câini pentru urmă („poliţişti”), de apărare sau câini pentru persoane cu dizabilităţi.

„Cel mai dificil de antrenat câini sunt cei pentru nevăzători. În primul rând, doar trei la sută dintre câini au calităţile necesare pentru un astfel de dresaj. Din păcate, la noi în ţară, nu există condiţii pentru această activitate”, ne-a explicat dresorul.

Specialistul ne-a precizat şi ce gen de infrastructură ar fi necesară pentru a antrena atfel de câini.

„Trebuie un poligon special, care include clădiri, semafoare şi treceri de pietoni. Pe de altă parte, la noi, o mare problemă o reprezintă câinii vagabonzi care pot influenţa reacţiile celor dresaţi”.

Dresajul pentru un câine destinat nevăzătorilor costă aproximativ 40.000-50.000 de euro, bani care în străinătate sunt acordaţi de stat prin subvenţii speciale.

La 45 de ani, Victor Patriche este lector la Clubul Naţional de Dresaj şi preşedintele Asociaţiei Chinologice a Judeţului Galaţi şi şcoleşte viitori dresori. Şi-a descoperit pasiunea pentru câini în clasa a doua.

„Primul meu câine a fost un teckel, iar după aceea au urmat multe rase. Fac meseria asta de vreo 30 de ani. La ora actuală, am 16 câini şi mi-e greu să spun câţi am avut de-a lungul anilor”

Mai greu cu oamenii, decât cu câinii

Din punctul său de vedere, este mai greu să faci un om să înţeleagă o comandă, câinele fiind mult mai ascultător. „Românul nu se concentrează niciodată asupra lucrului. E adeptul conceptului „se poate şi aşa”. Cu câinii însă se lucrează foarte uşor. Nu există câine prost şi cu cât e mai inteligent, cu atât se lucrează mai uşor.”

Câinii de pază, floare la ureche

În accepţiunea lui Victor Patriche, câinii consideraţi agresivi sunt cei mai maleabili.

„ Nu este greu să faci un câine să atace. E foarte important însă ca acel câine să atace doar când stăpânul e ameninţat sau în momentul în care i s-a încălcat teritoriul”, afirmă Patriche.

Campion european cu Teckel

De-a lungul anilor, a strâns aproape 200 de trofee primite pentru evoluţia câinilor pe care i-a dresat, atât la concursuri naţionale, cât şi internaţionale. „Eu cresc teckle şi ogari. Am un campion european de club. Fără falsă modestie, sunt cel mai tare crescător de câini tekel atât din ţară cât şidin Europa de est”, ne-a mai spus Victor Patriche.

Întrebări şi răspunsuri?

Cum ar trebui să ne alegem câinii?

Ca părinte, le recomand celor care îşi doresc să le cumpere copiilor un câine să opteze pentru rasele labrador, golden retriever, boxer. Luaţi legătura cu Asociaţia chinoogică. În niciun caz nu comandaţi căţei pe Internet deoarece foarte mulţi sunt traficaţi sau suferă de diverse boli.

Ce părere aveţi despre dobermani?

Am fost printre primii crescători de dobermani din Galaţi. Sunt câini foarte buni. Dobermanul este unul dintre cei mai nepericuloşi câini, deoarece s-a lucrat la echilibrul psihic.

Ce-i place

Sunt un mare iubitor de flori şi-mi place ca, din când, în când, să mai fac treabă şi prin grădină. De asemenea, sunt un mare fan al muzicii chinezeşti tradiţionale, deoarece consider că acest gen de muzică produce un foarte bun echilibru interior.

Ce nu-i place

Nu-mi plac absolut deloc maneliştii şi când spun chestia asta mă refer atât la oamenii care ascultă manele, cât şi la cei care se comportă manelistic, scuipând seminţe şi înjurând şi purtându-se în general ca nişte bădărani. De asemenea, nu pot să suport treaba făcută de mântuială.