acum 14 ani

Viermi cilindrici

Un stomac plin de viermi

Viermii cilindrici, adesea numiti “ascaridis”, sunt printre cel mai des intalniti paraziti ai tractului digestiv la caini si pisici. Majoritatea puilor sunt infestati cu viermi cilindrici, iar cand privim ciclul lor de viata, intelegem de ce. Toti acesti viermi cilindrici sunt raspanditi in mod deosebit in America de Nord. Prezinta o importanta considerabila la animalele tinere si in adaposturile acestora, precum cotete sau custi. Deoarece pot cauza imbolnaviri si in randul oamenilor, sunt de asemenea de luat in seama si in ceea ce priveste sanatatea noastra.Viermii cilindrici adulti traiesc in intestinul subtire al gazdei, iar ouale acestora sunt foarte asemanatoare. Toti viermii cilindrici sunt prolifici, iar un animal infestat poate transmite milioane de astfel de oua prin fecale in fiecare zi. Viermii cilindrici difera, insa, prin ciclul lor de viata. Aceste diferentieri sunt foarte importante atunci cand vine vorba de modul de eliminare al acestor paraziti din organismul animalelor noastre de companie.

Care sunt ciclurile de viata ale viermilor cilindrici la caini si pisici?

Chiar si pasarile si reptilele pot avea viermi cilindrici, desi acestia reprezinta un  gen si specie diferit fata de cele regasite la caini si pisici.

Exista 3 tipuri de viermi cilindrici care afecteaza cainii si pisicile, iar fiecare dintre ei au propriile gazde transportatoare.

Viermi cilindrici

Gazda primara

Gazda transportatoare

Toxascaris leonina caine, pisica, vulpe, si alte carnivore salbatice Rozatoare de talie mica
Toxocara canis caine, vulpe Rozatoare de talie mica
Toxocara cati pisica Rozatoare de talie mica, gandaci, rame

T. leonine: Din cadrul viermilor cilindrici, T. leonine are cel mai simplu ciclu de viata. Dupa ce un animal inghite ouale infectate, aceste oua eclozeaza iar larvele ajung la maturitate in interiorul intestinului subtire. Femela adulta al viermelui depune oua care sunt transportate mai apoi in fecale. Ouale devin contagioase daca raman in mediul inconjurator pentru cel putin 3-6 zile. Animalele devin infectate daca mananca anumite lucruri continand fecalele contaminate.Soarecii pot deveni intermediari sau gazde transportatoare ale T. leonina. Rozatoarele ingera ouale, acestea eclozeaza, iar larvele migreaza catre tesuturile rozatoarei. Daca un animal consuma soarecele, larvele sunt eliberate in sistemul digestiv al acestuia, dezvoltandu-se in adult in interiorul intestinelui.

T. canis: Viermii cilindrici ai speciei T. canis au un ciclu de viata mai complicat si un mod foarte eficient de a se asigura ca specia lor va fi transmisa pe mai departe, din generatie in generatie. Sa aflam de ce.

Un animal poate capata o infectie cu T. canis prin mai multe cai: ingerarea de oua, ingerarea unor gazde transportatoare sau prin transmiterea larvelor in animal in timp ce acesta se afla in pantec sau prin alaptare. Mai intai sa aflam cate ceva despre ingerarea de oua contaminate.

Majoritatea puilor se nasc infectati cu T. canis.

Ingerarea oualelor: Dupa ce un caine a consumat ouale, acestea eclozeaza iar larvele patrund in peretii intestinelui subtire. Larvele migreaza mai apoi spre sistemul circulator si fie patrund in sistemul respirator, fie in organele si tesuturile corpului. Daca acestea intra in tesut, se pot inchista (se incorporeaza si devin inactive). Larvele pot ramane inchistate in tesuturi pentru perioade mai mari de timp, precum luni intregi sau chiar ani. Acest timp de migratie este cel mai frecvent intalnit la cainii in varsta. Cand vine vorba despre puii cu varste foarte fragede, larvele patrund din sistemul circulator in cel respirator, fiind expectorati iar mai apoi inghititi. Urmeaza apoi procesul de transformare din larve mature in adulti. Viermii adulti depun ouale care sunt eliminate de animal prin fecale. Aceste oua trebuie sa ramana in mediul extern pentru o perioada de 10-14 zile, inainte  sa devina infectioase.

Ingerarea gazdelor transportatoare: Daca un animal ingereaza o gazda transportatoare care are larve inchistate, migratia este asemanatoare cu cea a ingerarii oualor contagioase. Larvele sunt eliberate din gazda transportatoare atunci cand este mancata si digerata. Larvele patrund in sistemul circulator si fie se transmit mai departe in diverse testuturi, fie in sistemul respirator.

Larvele transmise prin pantec: Cateaua gestanta care are larve inchistate in testut, de tipul T. canis, le poate transmite puilor ei prin doua cai. Larvele inactive din tesutul mamei se pot transfera prin uter si placenta, infectand fetusul. Aceasta cale se numeste transmitere in utero. Larvele patrund in plamanii puiului aflat in pantecul mamei. Cand puiul se naste, acesta va expectora larvele din plamani, urmand ca mai apoi sa ajunga la maturitate in intestinul catelului. Acesta este motivul pentru care atat de multi pui au viermi cilindrici – sunt infectati inainte de a se naste.

Larvele transmise prin alaptare: Larvele pot de asemenea patrunde in tesutul mamar al femelei. Puii se pot contamina prin lapte in timp ce sunt alaptati. Larvele inghitite astfel ajung la maturitate in intestinul puiului. Daca larvele sunt eliminate prin fecalele puiului inainte ca acestea sa se maturizeze, pot infecta femela mama in timp ce isi spala puiul. La aproape 4 saptamani dupa ce un caine mananca oul contagios sau un pui cu o infectie prenatala este nascut, viermele adult ajunge la maturitate in intestinul animalului iar urmatoarea generatie de oua este transmisa mai departe.

T. cati: Intr-o oarecare masura, ciclul de viata al T. cati este asemanator cu cel al T. canis. Ouale contagioase sunt inghitite. Larvele eclozeaza si patrund in peretele stomacului. De aici, larvele migreaza catre ficat, alte tesuturi, sau plamani. Unele larve se pot inchista in tesut. Larvele care patrund in plamani sunt expectorate iar mai apoi inghitite. Larvele ajung la maturitate in stomac si in intestinul subtire, iar femelele adulte de vierme incep sa depuna oua. Spre deosebire de T. canis, infectia in utero nu are loc si la T. cati. Totusi, in timpul perioadei prenatale, larvele inactive pot incepe sa migreze si sa fie transferate din tesutul mamar in corpul pisoilor prin intermediul laptelui.  Soarecii pot avea rolul de gazde intermediare pentru T. cati intr-un mod similar cu celelalte tipuri de viermi cilindrici. Pisicile pot de asemenea sa fie infestate prin intermediul mancarii altor gazde transportatoare precum rame sau gandaci. Tabelul de mai jos rezuma modailtatile in care sunt transmisi diferiti viermi cilindrici.

Oua, prin ingerare

Larve, prin lapte

Larve, prin placenta

Larve, prin ingerarea gazdelor transportatoare sau intermediare

T. leonina X X
T. canis X X X X
T. cati X X X

Nu uitati ca, pentru toate categoriile de viermi cilindrici, ouale necesita o pastrare in mediul inconjurator de cel putin cateva zile sau chiar saptamani inainte ca acestea sa devina contagioase. Larvele inchistate in tesuturile gazdei pot ramane inactive pentru toata durata de viata a gazdei. Cum pot imbolnavi viermii cilindrici animalele de companie? In intestine, viermii cilindrici absorb nutrientii rezultati din hrana animalului, se amesteca in digestie si pot dauna invelisului intestinelui. Animalele cu o infestare usoara cu acesti viermi cilindrici pot sa nu prezinte niciun simptom care sa tradeze imbolnavirea. Animalele afectate mai grav de boala pot fi slabe, pot prezenta un asepect mat al blanii si pot dezvolta un aspect umflat al burtii. Unele animale pot fi anemice, cu stari de voma, diaree, sau constipatie. Rareori, in cazul infestarilor severe, viermii cilindrici pot cauza obstructii ale intestinelor. Tusea poate fi observata la unele animale ca o consecinta a migrarii larvelor prin sistemul respirator. La puii cu varste foarte fragede, migratia larvelor de tip T. canis in plamani poate cauza pneumonie.

Cum pot fi depistati viermii cilindrici la animalele de companie?

Viermii adulti au in general o lungime de circa 7,5 – 10 centimetri, desi unele tipuri de viermi T. canis pot avea o lungime de pana la circa 17-18 centimetri. Adultii pot fi identificati in fecale sau in varsaturi. Viermii sunt cilindrici cu sectiuni transversale (de unde si provenienta denumirii) si se aseamana usor cu niste spaghete.

Ouale sunt identificabile in fecale. Pentru a separa ouale de restul dejectiilor se foloseste o metoda de flotatie, iar mostra rezultata este examinata la microscop. Numai personalul calificat este capabil sa distinga diferentele foarte reduse in aparitia oualelor intre cele trei categorii de viermi cilindrici.

O singura femela din categoria viermilor de tip T. canis poate depune pana la 200,000 de oua pe zi.

Surprinzator! Ocazional putem observa oua de T. cati in dejectii de caine. Cum se poate intampla acest lucru? Cainele a dat o tura prin litiera pisicii si a mancat fecalele acesteia. Ouale au trecut prin sistemul digestiv al cainelui si mai departe au fost gasite in scaunul acestuia.

Cum sunt tratate infectiile cu viermi cilindri la animalele de companie? Exista multe tipuri de deparazitare  care distrug viermii cilindrici. Majoritatea tratamentelor, totusi, ucid viermele adult, dar nu stopeaza migratia sau inchistarea larvelor. De aceea, majoritatea prescriptiilor  de deparazitante recomanda deparazitarea la 2-4 saptamani dupa efectuarea primului tratament. Pana atunci, majoritatea larvelor care migrau in timpul primului tratament s-au reintors in intestine, unde pot fi distruse prin al doilea tratament. Deparazitantele comune sunt mentionate mai jos, iar cele care au efect asupra viermilor cilindri au indicele “VCL”, in coloana “Eficiente Impotriva”.

Tratamente Orale pentru Parazitii Gastrointestinali la Caini

Ingredient(e) Exemple Efecte Impotriva* Varsta/Greutatea Minima
diethylcarbamazine Disponibil doar in componenta produselor** VCL 8 saptamani
saruri piperazine Hartz Advanced Care Liquid Wormer/Sergeants Worm Away VCL 6 saptamani
ivermectin/pyrantel pamoate Heartgard Plus**
Tri-Heart Plus**
Iverhart Plus**
VCL,VCR 6 saptamani
pyrantel pamoate Drs. Foster & Smith ProWormer-2, Nemex-2 VCL,VCR 2 saptamani
pyrantel pamoate/praziquantel Virbantel VCL,VCR,TT 12 saptamani/2,7 kilograme
milbemycin oxime Interceptor** VCL,VCR, VCT 4 saptamani/1 kilogram
milbemycin oxime/lufeneron Sentinel** VCL,VCR, VCT,
P (doar forme premature)
4 saptamani/1 kilogram
imidacloprid/moxidectin Advantage Multi** VCL,VCR, VCT,P 7 saptamani/1,5 lbs
fenbendazole Panacur-C, SafeGuard VCL,VCR, VCT,T 6 saptamani
febantel/praziquantel/pyrantel pamoate Drontal® Plus VCL,VCR, VCT,T,PT,ET 3 saptamani/1 kilogram
ivermectin/pyrantel pamoate/praziquantel Iverhart MAX** VCL,VCR,PT,T 8 saptamani
praziquantel Droncit, D-Worm T,PT, ET 4 saptamani
epsiprantel Cestex T,PT 7 saptamani

*Eficienti impotriva parazitilor:

VCL = Viermi cilindrici
VCR =  Viermi carlig
VCT = Vierme cilindric Tricuris
P = Purici
T = Tenie
PT = Viermi plati de purice
ET = Viermi plati Echinococcus granulosus

**De asemenea previne si viermii de inima

Deparazitarea regulata este recomandata de Asociatia Americana de Parazitologie Veterinara (AAVP), de Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC) si de Consiliul Parazitilor Animalelor de Companie (CAPC).

Puii

  • Tratamentul se incepe la varsta de 2 saptamani; se repeta mai apoi la 4, 6 si 8 saptamani de viata, iar apoi acestia se supun unui tratament lunar de preventie a viermilor inimii care controleaza in acelasi timp si parazitii intestinali. Folosind un astfel de tratament combinat de preventie scade riscul de infestare cu paraziti. Daca nu este folosit un astfel de tratament, se recomanda deparazitarea la 2, 4, 6 si 8 saptamani de viata, iar mai apoi lunar pana la varsta de 6 luni.

Femelele care alapteaza

  • Se trateaza in acelasi mod ca si puii.

Cainii adulti

  • If on a year-round heartworm preventive/intestinal parasite combination product, have a fecal test performed 1-2 times per year and treat appropriately. If not on a year-round heartworm preventive/intestinal parasite combination product, have a fecal test performed 2-4 times per year and treat appropriately. Also monitor and eliminate parasites in pet’s environment.
  • Pentru situatiile in care se realizeaza deparazitari combinate pentru viermii inimii/intestinali intr-un ciclu anual, se efectueaza teste din fecale o data sau de doua ori pe an si se trateaza corespunzator. Pentru situatiile in care nu exista deparazitari combinate pentru viermii inimii/intestinali pe parcursul unui an, se efectueaza teste din fecale de 2-4 ori pe an si se trateaza corespunzator. De asemenea, se monitorizeza si se elimina parazitii din mediul de viata al animalului de companie.

Animalele recent achizitionate

  • Deparazitati in cel mai scurt timp, dupa 2 saptamani, iar apoi urmati recomandarile anteriorare.

* Doctorii Foster si Smith recomanda ca stapanii noilor animale de companie a obtina un istoric al deparazitarilor efectuate la animalutul lor si sa contacteze veterinarul pentru a stabili daca mai este necesara o alta deparazitare.

Cum imi pot feri animalul de companie de o reinfectare?

Examinarea dejectiilor poate ajuta sa indentificam ce parazit poate avea animalul de companie si cum ar trebui tratat acesta. O examinare a fecalelor ar trebui efectuata in momentul in care puii sunt intarcati, la 4-8 saptamani dupa ultimul tratament al unei infestari si inainte ca femela sa fie imperecheata. O examinare a fecalelor  ar trebui facuta de asemenea la controlul anual al animalului de companie si inca de maxim 3 ori pe an, in functie de riscul de expunere, de tipul de program utilizat in depistarea parazitilor, etc.

Cel mai potrivit program de deparazitare pentru cainele dumneavoastra ar trebui conceput impreuna cu medicul veterinar, luand in considerare diferiti factori de risc la expunere, sistemul imunitar al membriilor familiei, etc. Multe medicamente impotriva viermilor inimii, precum Heartgard Plus si Interceptor trateaza sau controleaza infectiile cu viermi cilindrici si sunt un important supliment in prevenirea viermilor cilindrici.

Uitati-va pe prospectul medicamentului pentru a verifica eficienta acestuia impotriva viermilor cilindrici. Ouale viermilor cilindrici sunt extrem de rezistente la conditiile de mediu si pot ramane in stadiul contagios in sol pentru luni de zile sau chiar ani. Animalele de companie trebuie descurajate in  a ingera fragmente de sol sau orice altceva contaminat cu ouale respective. Datorita potentialului de transmisie la om a viermilor cilindrici, si pentru a proteja animalul dumneavoastra de altii, toate sursele de infectie ar trebui reduse. Pentru discutiile referitoare la curatarea mediului de trai al animalului, verificati sectiunea de mai jos.

Cum cauzeaza viermii cilindrici infectii in organismul uman?

T. canis si T. cati reprezinta un risc foarte mare pentru sanatatea umana. Mii de oameni sunt anual infectati cu Toxocara in Statele Unite ale Americii.

Cum sunt  infectati oamenii? Oamenii pot contacta boala atunci cand ingereaza oua contagioase de pe sol, de pe maini sau de orice alt obiect. Un numar mare de oua se pot acumula in sol, acolo unde cainilor si pisicilor le este permis sa isi faca nevoile. Ouale sunt lipicioase si se pot aduna pe maini si sub unghiile oamenilor. Copiii si alte persoane care pot avea o igiena mai precara, sunt cei mai vulnerabili la infectare.

Luati in calcul faptul ca ouale Toxocara trebuie sa ramana in mediul inconjurator pentru aproximativ doua saptamani inainte ca acestea sa devina contagioase. Prin urmare, contactul direct cu un animal infectat in general nu are ca rezultat transmiterea bolii.

Totusi, animalele tinere pot contamina in mod constant suprafata litierei, si chiar se poate ca ouale contagioase sa ramana prinse in blana acestora. Adultii si copiii care intra in contact cu femela sau cu puii, sau persoanele care curata litiera pot fi expusi la risc in mod special.

Daca o persoana ingera ouale de tip Toxocara, larvele care rezulta pot migra prin tesutul uman. Acest proces este numit “larva migrans viscerala”. Cel mai des, larvele migreaza prin intermediul ficatului, plamanilor si creierului. Pot cauza inflamatii severe si leziuni mecanice la nivelul organelor.

Simptomele acestor infectari se manifesta prin ficat marit, febra intermitenta, scaderea in greutate si a apetitului, tuse persistenta. De asemenea, se poate instala astmul sau pneumonia. O forma deosebita a acestei boli se cheama “larva migrans ocular”. Larvele migreaza prin tesutul ocular si pot duce la pierderi ale vederii si chiar orbire. Larva migrans ocular are loc de obicei la copiii cu varste de 7-8 ani, in timp ce larva migrans visceralis apare la copiii cu varste de 1-4 ani. Motivul aparitiei la diferite varste este necunoscut pana in prezent.

Pentru a preveni infectarea umana, o igiena regulata este extrem de importanta. Educarea copiilor, in special spalarea pe maini dupa joaca si inainte de masa este foarte importanta. Nu lasati copiii sa se joace in locurile unde cainii sau pisicile ar fi putut sa-si faca nevoile. Pisicilor nu ar trebui sa li se permita sa foloseasca gropile de nisip pentru joaca sau gradinile pe post de litiera. Deparazitati-va animalutele dupa recomandarile medicilor veterinar, pastrati mediul inconjurator curat si mentineti sub control prezenta rozatoarelor.

Cum se pot elimina viermii cilindrici din corpul animalelor  pe care le avem in vedere pentru imperechere?

Un bun program de controlare a viermilor cilindrici trebuie stabilit pentru fiecare adapost al animalului. Principalele surse de infectare le reprezinta larvele din corpul femelelor pentru monta, ouale din mediul inconjurator si larvele din tesuturile gazdelor transportatoare. Toate aceste criterii trebuie avute in vedere pentru stabilirea unui program eficient de control.

Tratamentul medical si izolarea

Este foarte dificil de eliminat larvele inchistate din femele, fie ca ne referim la caini sau pisici, cu scopul de a preveni transmiterea acestora la pui. Este necesara izolarea animalelor si tratamente repetate ale viitoarelor mamici de-a lungul mai multor generatii, cu scopul de a preveni reinfectarea si reducerea riscului acestora, ca in final sa fie eliminate definitiv larvele din tesuturi.

Crescatorii de animale ar trebui sa se consulte cu veterinarii pentru a determina care este cel mai performant program de control impotriva parazitilor pentru adapostul animalelor.

Tratarea mediului inconjurator

Podeaua custilor si suprafetele unde cainele isi desfasoara activitatea trebuie realizate din materiale impermeabile, deoarece sunt mai usor de curatat. Toate materiile fecale trebuie inlaturate, intrucat materialele organice vor diminua eficienta solutiilor de curatat. O solutie de clor in concentratie de 20% (1 parte de clor la 4 parti de apa) ar trebui pulverizata sau aplicata direct pe pardoseala. Acest procedeu ar trebui realizat cel putin o data pe saptamana. Aceasta nu va extermina ouale, dar va inlatura suprafata lor lipicioasa, facundu-le astfel mai usor de indepartat. Orice dejectie din curtea animalului ar trebui inlaturata cu o regularitate zilnica. Daca solul devine contaminat, in majoritatea cazurilor, singura alternativa este indepartarea si inlocuirea acestuia, sau afanarea acestuia pe o adancime de 20-30 de centimetri.

Datorita faptului ca soarecii sau alte rozatoare pot servi drept gazde transportatoare, controlul acestora este foarte important. Nu uitati ca otrava de soareci si soboloni reprezinta totodata si otrava pentru caini, pisici si alte animale. Daca se foloseste unul dintre produsele respective, urmati cu atentie instructiunile de pe prospect si nu permiteti accesul animalelor de companie.

3 comentarii

Daca tot ati folosit drept bibliografie (desi am dubii mari) material de limba engleza, macar traduceti integral tot articolul. Daca recititi posul asta o sa vedeti ca v-a scapat cel putin un paragraf. Personal mi se pare o chestie jenanta si penibila la fel ca cea cu un cantaret care face playback si pune un CD zgariat. Dupa care vedem ca el nu mai tine pasul cu ceea ce e pe CD sau CD-ul nu mai poate reda ce mimeaza el.

Buna seara,
Recent ne-a adus Mos Nicolae un Bichon Maltese,femela, inca e in tratament de deparazitare inaintea primului vaccin;E o jucausa,ulterior am aflat ca ar avea 8 saptamani si ca ar fi de rasa pura, insa nu e foarte creata,cum o vad in aceste poze;poate fi corcitura,nu conteaza,insa daca nu ii stiu exact varsta as gresii daca ii fac vaccinul de 6 saptamani?
Multumesc pentru un eventual raspuns.
O seara buna!

De la naştere şi până la moarte în corpul uman mege o luptă ireconciliabilă şi invizibilă cu o varietate de paraziţi, care se stabilesc cu traiul în organism, din cauza faptului că aproape al cincilea om duce un stil de viaţă nesănătos. Folosind organismul uman ca sursă de alimentare şi de cazare, paraziţii devin cauza multor boli grave. Ceaiul FitoBalt antiparazitar este un mijloc de combatere a paraziţilor intestinali. El are un înalt rating printer remedii anologe. Acest ceai pe internet este reprezentat ca un remediu împotriva tuturor paraziţilor din corpul uman. El este un destrugător al tuturor tipurilor de viermi, ciuperci, numeroşi microbi care trăiesc paşnic în om toată viaţa lui.

de compoziţie FitoBalt este însoţită