7 Feb 2010

Vindecă boli cu ajutorul câinilor

Andrei Ionescu (30 de ani) a descoperit că Odra, labradorul său, are tendinţa de a se apropia de cei cu sănătatea şubredă. În scurt timp a început să practice zooterapia. Potrivit psihologilor, terapia cu ajutorul animalelor, puţin cunoscută în România, poate scădea foarte mult costul tratamentului, iar copiii se bucură de prietenia câinilor.

Odra este un labrador care are în grijă zeci de copii cu dizabilităţi din Prahova. Între ea şi Andrei Ionescu (30 de ani), stăpânul ei, s-a dezvoltat o relaţie specială în cei şase ani de când sunt împreună. Andrei a observat încă de la început că Odra se simte atrasă de persoanele care au nevoie de ajutor, după ce s-a ataşat de bunicul lui, imobilizat într-un scaun cu rotile.

După o perioadă în care câinele l-a ajutat, bunicul lui Andrei a reuşit chiar să se dea jos singur din scaun şi să urce în pat sau să coboare. Tânărul a continuat să observe reacţiile Odrei în preajma oamenilor cu probleme şi a văzut că preferă compania unei mătuşi care avea probleme psihice.

Colaborare cu Protecţia Copilului

Andrei a obţinut un atestat pentru practicarea terapiei asistate de animale sau zooterapiei, iar în 2007 a început o colaborare cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, vizitând săptămânal copiii instituţionalizaţi. Ionescu şi cei doi labradori înscrişi la acea vreme în programul de zooterapie se întâlneau cu grupuri de 3 – 4 copii care suferă de spasmofilie, autism, sindromul Down sau alte afecţiuni.

„Am făcut terapie cu un băiat de 16 ani care avea reacţii întârziate, sindromul Down, spasmofilie şi probleme de echilibru. Nu putea să meargă singur, decât sprijinit, nu putea să prindă obiectele sau să le arunce la o ţintă fixă”, a povestit Andrei. După trei luni, băiatul a reuşit să parcurgă singur distanţe mici, fără susţinere. El a căpătat încredere şi voinţa de a face lucruri considerate greu de realizat.

Câinii ascultă orice comandă dată de copii. În şedinţele de terapie, care durează între 10 minute şi o oră, cei mici interacţionează direct cu animalele, le ating, le mângâie, le pot chema la ei, le pot plimba sau le pot da comenzi. Fiecare câine va respecta întocmai dorinţele copilului, fără a riposta sau a refuza să-i facă pe plac, pentru ca acesta să nu se simtă respins. În urma legăturii care se stabileşte între copil şi câine, cei mici îşi doresc să facă eforturi din ce în ce mai mari, eforturi care sunt de fapt evoluţia lor în tratament.

Andrei a decis să înfiinţeze în Româneşti primul centru de zooterapie din ţară, din fonduri proprii. Centrul are o pistă de lucru pentru câini, o sală de conferinţe, dar şi trei camere în care pot rămâne peste noapte persoanele care vin din alte judeţe pentru terapie. Pot face terapie toţi copiii de peste 4 ani, în special cei care nu au înregistrat rezultate în urma tratamentelor obişnuite. La centrul de la Româneşti sunt 11 câini instruiţ şi pregătiţi special pentru zooterapie.

Program şi în şcoală

Un specialist în acest timp de terapie este şi Zoltán István Szabó (32 de ani) din Satu Mare. El a obţinut atestatul în domeniu în 1997, în Ungaria. Szabó şi alţi instructori vor începe în acest an un program alternativ de educare într-o şcoală generală din Satu Mare. „Cele mai eficiente rase sunt labrador, Golden Retriever, Vizsla maghiară sau metişi. Important este dresajul special, prin care aceşti câini pot fi controlabili în orice situaţie. Mândria noastră este Gizmo, un bulldog francez”, a spus Szabó.

Pe placul psihologilor

Specialiştii spun că terapia asistată de animale îi ajută. „Compania unui animal poate rezolva într-o mare măsură sentimentul de singurătate. El este apanajul omului simplu, foarte mulţi oameni proiectează în mod inconştinent o altă persoană în animal”, explică psihologul Laurenţiu Gheorghina.

Sursa: Adevarul


Un comentariu

Uau …asta n-ati stiut?
Fratilor… mai fratilor! Sa stiti ca nu numai sobolanii se folosesc in laboratoare. Aia sunt numai pentru teste de ingerare(pastile, mancare). Iepurii pentru teste dermice (creme, rujuri) si caini pentru mai multe chestii. Fratilor!!! O dat disperarea in voi! Acuma ati aflat? Va duceti sa ii dati in judecata ca nu or avut altfel sa verifice daca medicamentele din farmacie sunt eficiente sau periculoase? DA! toate chestiile din farmacii ce nu sunt naturiste au fost macar ODATA candva testate pe animale. Iubiti animalele DA! Opriti testatul ca le chinuie. Bine! atunci cum poti sa stii ca …. nu stiu Paracetamolul e bun sau face rau? Testatul pe oameni nu se face decat cu VOLUNTARI. Si sunt putini in lumea asta care voluntariaza! Cainii ai iepurii nu au nevoie de acord ca sa fie crescuti pentru testari. Va asigur ca nu va ia catelul de acasa. Sunt crescatorii speciale. Se cresc o anumita specie. Cum sunt sobolanii si soarecii albi. Da, doar aia se folosesc. Se verifica sa fie adulti (nu batrani) si sa fie sanatosi. Va dau un sfat: sa nu incercati sa umblati cu soarecii aia. Sunt foarte agresiviti si te musca de iti da sangele. (asta era o paranteza inutila)

Anyway toata viata voastra si a familiei voastre, sunteti pe cale sa o regretati ca ati luat medicamente rujuri si creme ce au fost testate pe caini?? Hai mai pe bune, NU. Atunci de ce faceti atata drama? „Nu mai vrem teste pe caini nu ne pasa mai bine murim de boli!” Sunt sigur ca vreti si voi sa traiti ca sunteti oameni normali pana una alta. Dar fiti si voi obiectivi.
Sunt rea, dar si eu iubesc animalele. Cand ma mut la casa o sa imi iau cel putin un caine nu imi pasa ce specie.
Tot ce va spun e ca nu ar trebui sa va para atat de rau dupa cainii care au fsost testati si omorati

o alta chestie ce ar trebui sa siti: la teste e nevoie de cate 5 caini din fiecare sex pentru fiecare nivel de testare, pentru un singur test. Nivel de testare e de fapt doza care i se da.. de madicamente, crema, mancare sau ce o fi. Doza poate sa fie mica, mare, toata odata, sau in reprize. Pe o perioada de o zi… pe o perioada de 90 de zile. E foarte divers. Se calculeaza cainii ce au murit, cainii ce au manifestat simptome … si cei ce au rezistat sunt eutanasiati dupa. Deci toti mor. Trebe sa bagati la cap ca in teste nu ai voie sa fii sentimental. O faci ca trebe sa faci ca altfel dai la oameni produse si nu stii ce riscuri are.

Stiti mancarea modificata genetic? porumbu, cartofu, merele alea mari si perfecta dar care parca nu au gust. Ei bine chestiile alea nimeni nu stia ce rau poate sa iti faca. Au reusit pana la urma sa primeasca permis sa testeze cartofii pe sobolani si florile de porumb pe fluturi si stiti ce s-a intamplat? Au murit devreme sau s-au imbolnavit ca le-a scaut imunitatea. De acolo, de la testele alea pe animale ne-am dat seama ca produsele modificate genetic nu sunt bune. Va asigur ca nici acuma firmele nu pun pe eticheta „asta e produs modificat genetic” ca vor sa isi vanda marfa.

Ar trebui sa fiti putin recunoscator testelor pe animale si sa tratati animalele sacrificate ca pe niste eroi pana una alta.

sunt doar o fata cu gura mare. Fac toxicologie la scoala si stiu exact ce inseamna teste pe caini si pe animale. Si v-am explicat si voua. Nu fiti atat de dramatici, testele se fac de dragul ocrotirii omului, doar ca voluntari umani nu prea sunt. Aveti voi solutii mai bune???

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.