acum 14 ani

Una din cauzele diareei cainelui: rotavirusul canin

Ca la multi alti virusi, pentru rotavirusul canin nu exista tratament specific

Desi nu este atat de des intalnit la autorii de specialitate, rotavirusul canin poate fi o cauza importanta a diareei, in special la cateii avand mai putin de 12 saptamani. Acest virus nu este comun cateilor mai tineri si se raspandeste prin fecalele puilor infectati.

Care sunt simptomele ?

Simptomul comun este diareea. Aproape toti cateii care sunt infectati au mai putin de 12 saptamani, virusul aparand cel mai frecvent la 2 saptamani sau mai putin. Cele mai multe cazuri de diaree sunt moderate.

Care sunt riscurile ?

Autoritatile nu considera rotavirusul canin ca avand o importanta deosebita. Aceasta deoarece este un virus putin raspandit si arareori produce moartea catelului. Totusi, poate fi una dintre cauzele diareei la catei, in special cand aceasta apare la varsta de 2 saptamani.

Cum se poate controla ?

Ca la multi alti virusi, nu exista un tratament specific. Se administreaza fluide suplimentare pentru prevenirea deshidratarii. La data cand acest articol a fost scris, nu exista nici un vaccin impotriva rotavirusului canin.

Desi nu s-a dovedit implicarea sa in afectiunea amintita, rotavirusul canin a putut fi izolat plecand de la mostrele provenite de la cainii cu diaree. Spre deosebire de virusi precum Parvo sau Corona, este posibil ca rotavirusul canin sa se poate transmita in mod similar si la om, in special la copii. Cercetarile privind rotavirusul canin sunt in desfasurare, mai multe informatii urmand sa fie disponibile in viitorul apropiat.

Referinte: Drs. Foster & Smith