acum 14 ani

Border Collie

Rasa de caini Border Collie este folosită pentru companie sau pentru găsirea turiştilor rătăciţi

Border Collie este o rasă de câini inteligenţi ce fac parte din grupul câinilor care păzeau turmele de oi. Pentru că în ziua de astăzi nu şi-a mai exersat abilităţile sale pastorale, această rasă de câini este folosită pentru companie sau pentru găsirea turiştilor rătăciţi. Border Collie sunt de statură medie, având între 55-60 de cm şi cam 20 de kg greutate.

Durata sa de viaţă este situată între 9-15 ani, cu o medie de 12-14 ani, deşi sunt cunoscute cazuri în care exemplare ale acestei rase au atins şi vârsta de 18 ani. La naştere, o femelă poate aduce pe lume patru-opt căţei.

Temperament

Border Collie este renumit pentru îndrumarea turmelor de oi prin aşa-numitul „ochi hipnotic”, care dealtfel se mai întâlneşte şi la alte rase de câini. Această calitate constă în mânarea şi ghidarea animalelor la distanţe mari de caine, doar din priviri, fără a fi nevoit să latre sau să se impună prin forţă. Acesta poate induce o stare de ameninţare care intimideaza turma si o face sa mearga in directia dorită.

Border Collie sunt curajoşi şi hiperactivi şi vor avea nevoie de toată atenţia dvs. Sunt extrem de devotaţi  faţă de stăpânul sau familia în care trăiesc, însă devin destul de agitaţi în preajma copiilor. Datorită caracterului lor pastoral, acestă rasă are tendinţa de a ordona tot ceea mişcă, astfel că probabil aşa vor poceda şi cu copii dvs, trimiţându-i la locul lor imediat ce aceştia vor părăsi poziţia pe care stau. Un Border Collie nu poate fi dresat pentru a se obişnui cu copii. Nu vor suporta aproape niciodată sa fie bruscaţi de străini.

Dacă unui Border Collie  nu i se asigură suficiente ore de exerciţii  care să îl modeleze psihic, acesta va dezvolta o agresivitate şi un comportament neplăcut. Un Border Collie este recomandat să  fie crescut la ţară, unde să se poată bucura de multă libertate.

În privinţa dresajului, Border Coollie este printre rasele cele mai receptive. Le place să acumuleze informaţii şi dacă sunt instruiţi pas cu pas aceştia sunt capabili să dezvolte o inteligenţă aparte.

Un procent relativ mare al acestei rase sunt returnaţi din cauza caracterului lor hiperactiv care ii face destul de greu de strunit.

Îngrijire

Border Collie  sunt consideraţi printre cele mai active rase de câini aceştia avînd nevoie de cel puţin două ore de exerciţii zilnice pentru a se dezvolta şi pentru a-şi menţine o structură musculară sănătoasă.

Deoarece nu multă lume are terenuri întinse pentru a i le pune la dispoziţie cîinelui, trebuie avut în vedere că acest lucru trebuie echivalat cu diverse activităţi care să îl solicite fizic şi psihic. Un Border Collie este nemaipomenit la prinderea discului (Frisbee).

O mare parte dintre Border Collie sunt calcaţi de maşini deoarece uneori simpla trecere a unui autovehicul reprezintă un stimul declanşator pentru ei, aceştia aventurându-se după maşini.

Sănătate

Border Collie este una dintre cele mai şi sănătoase rase, rezistente chiar şi în faţa problemelor genetice. Dacă beneficiază de o hrănire adecvată în primele  4-8 luni de viaţă, bolile care pot apărea se reduc considerabil. Printre afecţiunile cele mai întîlnite la un Border Collie se regăseşte surzirea şi diverse alergii.

Poze cu caini rasa Border Collie

Un comentariu

Border collie de adoptat….este in conditii vitrege in adapost la Dany Floor Timisoara. . .catelusa de 3 ani, sterilizata, desteapta, fricoasa, asteapta stapan!