acum 14 ani

Labrador Retriever

Datorita inteligentei si temperamentului echilibrat, Labrador Retriever-ii au devenit utili ca si caini-calauza pentru persoane cu handicap

Datorita inteligentei si temperamentului echilibrat, Labrador Retriever-ii au devenit utili ca si caini-calauza pentru persoane cu handicap

Ţara de origine : Newfoundland (estul Canadei)

Culoare : galben, ciocolatiu, negru

Robă : blană dublă cu păr scurt, des, aspru si impermeabil

Utilizare : câini de vânătoare, utilitari, salvamari, de agrement – sportivi

Adaptare la copii : foarte bună, iubeşte copiii de toate vârstele

Talie : 54-62 cm

Greutate : 25-35 kg (unii masculi ajung până la 45kg)

Personalitate : foarte inteligent, atent, jucăuş, activ

Durata de viaţă : 10-13 ani

Istoric

Originari din Estul Canadei și apoi aduși în Marea Britanie la începuturile secolului al XIX-lea, câinii din rasa Labrador Retrievr sunt cei mai populari câini din America, Canada și Europa.

Utilizări

A fost folosit drept câine de aport, iar mai târziu, după antrenarea acestuia a fost folosit pentru vânătoare și la pescuit pentru aducerea spre ţărm a plaselor în care era prins peştele. De-a lungul anilor, Labrador Retriever-ii (cunoscuți şi sub numele de Câinele Sfântului Ioan)  au devenit caini-călăuză pentru orbi, surzi sau alte persoane cu diferite handicapuri datorită inteligenței, disciplinei și temperamentului lor echilibrat, precum și datorită abilității lor de a se întelege de minune cu oamenii. Ei sunt antrenați pentru a deveni câini de terapie, pentru a aduce alinarea persoanelor internate în azile și a copiilor cu tulburări de natură emoțională. Forțele militare și poliția au întrebuințat această rasă pentru rafinamentul mirosului lor în luarea urmei criminalilor, drogurilor, armelor, bombelor și pentru identificarea persoanelor prinse sub dărămaturile produse în urma cutremurelor sau în urma altor dezastre.

Conformație

Există două tipuri de labradori: englezesc și american. Rasa englezească de Labrador, provine din fondul britanic al rasei. aspectul lor exterior este diferit acestia  fiind masivi și butucănoși. Rasa americană de Labrador provine din fondul american de labradori, fiind mai înalți și mai supli.

Blana este dublă, scurtă, aspră, deasă și impermeabilă, de diverse culori : negru, gălbui si ciocolatiu.

Labrador Retriever-ul este un câine de talie medie spre mare, puternic, bine-legat, mai lung decât înalt care posedă o conformație echilibrată, atletică, cu simțuri bine dezvoltate, aspecte ce-i permit să-și îndeplinească îndatoririle de câine de vânătoare recuperator, precum și de membru al familiei. Labrador Retriever-ul prezintă un cap lat, nas proeminent, mușcătura ca și tăietura unei foarfece și un stop pronunțat. Gâtul este musculos și puternic. Ochii sunt castanii sau căprui, cu o expresie inteligentă. Urechile de dimensiuni medii atârnă pe lângă cap și sunt plasate ușor către spate. Membrele sale prezintă o structură osoasă bine definită, terminându-se cu labe prevăzute cu o membrană interdigitală, mai dezvoltată decat în cazul altor rase, care îl ajută la înot. Cutie toracică bine dezvoltată, piept adânc, coaste bine arcuite, dând toracelui aspect de butoi. Trenul posterior și zona renală sunt late și puternice. Coada este de lungime medie, foarte groasă la bază, subțiindu-se treptat către vârf, acoperită complet de un păr scurt, dens, cu fir gros, care îi dă aspectul tipic, rotunjit, denumit “coadă de vidră”. Membrele cu osatura bine dezvoltată, drepte, bine înfipte în pământ îi conferă un mers degajat cu pas de bună lungime.

Afecțiuni

Torsiunea gastrică – afecțiune bruscă explicată prin torsiunea stomacului plin (mâncare, aer, apă).

Displazia de șold – este o malformație a articulatiei coxo-femurale ce are ca rezultat durerea, șchiopătura și artrită consecutivă.

Degenerarea retiniană progresivă – afecțiune care determină degenerarea celulelor nervoase de la nivelul retinei (orbire).

Hemangiosarcomul – tumoare care afectează primar splina, ficatul sau cordul (inima).

Epilepsia – afecțiune a sistemului nervos care se dezvoltă între vârsta de 2-5 ani.

Displazia valvei tricuspide – maladie congenitala de dezvoltare de la nivelul inimii.

Alte afecțiuni sunt displazia de cot, osteocondroza, seboreea, punctele fierbinți, diabetul, hipotiroidismul și infecții ale urechilor. Labradorii sunt de asemenea, susceptibili la dezvoltarea melanomului (un tip de cancer).

Temperament

Labrador Retriever-ul este câinele perfect pentru familie, mai ales pentru cei mici deoarece are un caracter stabil, este blând, tandru și destul de răbdator. Va împărți căminul cu alt câine dacă este introdus și socializează cu acesta încă din copilărie, dar în același timp are tendință spre gelozie. Acceptă în schimb celelalte animale foarte ușor. Râvnesc atenție din partea stăpânului și au nevoia să simtă că sunt o parte a familiei. Vor fi multumiți să trăiască într-un apartament, dacă sunt plimbați suficient.

Un Labrador adevarat și corect, ca și vărul său, Golden-ul nu este niciodată agresiv și în mod nativ este foarte docil. Acceptă și respectă ierarhia și este foarte ușor de educat, putând începe dresajul de la vârsta de 6-8 luni.

Labradorul Retriever a fost recunoscut ca rasă de Asociaţia Chinologică Britanică în anul 1903.

Labrador Retriever este originar din Newfoundland, regiune in estul Canadei

Labrador Retriever este originar din Newfoundland, regiune in estul Canadei

Poze cu caini rasa Labrador Retriever

Un comentariu

Vorbiti in articole de labrador retriever si puneti poze de golden retriever. Nu stiti care este diferenta? Pacat, inseamna ca nu sunteti profesionisti si induceti lumea in eroare.JALNIC…