acum 11 ani

Intrebari si raspunsuri »

Catelusa de 2 luni care isi mananca caca. De ce?

am o catelusa de 2 luni si de cateva zile o prind ca iti mananca caca….i’am dat peste botic dar fara nici un rezultat … nu vad care ar fi motivul sa faca asta avand in vedere ca are mereu de mancare

Un raspuns

asa fac multi catei,nu doar al tau.nu este vorba ca nu are ce sa manance ci pur si simplu asa le place.si maidanezul meu a mancat si l-am certat pana s-a lasat de sportul asta.cearta-l(nu tipa) e inca puiut.uite aici un raspus calificat.Daca si pe dumneavoastra va oripileaza acest obicei la cainele propriu, aflati ca nu sunteti singurul. Multi proprietari de caini au de-a face cu aceasta problema, mai ales daca detin puiuti. Ca si noi, cainii dezvolta o multitudine de comportamente. In situatia de fata, coprofagia (copro- fecale, phagia- a manca) este un comportament natural, mostenit de la lupi, insa nu toti cainii il manifesta. Vom vorbi in continuare despre cauzele coprofagiei (sau scatofagie), intelegand motivele care determina cainele isi mananca fecalele poate veti deveni mai tolerant si veti incerca sa eliminati cauza.

Comportament natural

Sau putem spune ca patrupezii nostri s-au nascut ca sa isi manance excrementele.

Cea mai des intalnita situatie de scatofagie este cea a catelelor mame. Orice femela va consuma excremetele puilor ei proaspat nascuti din mai multe motive. In primul rand pentru a pastra curatenia in culcus. Puii mici, incapabili sa se deplaseze defecheaza in acelasi loc unde si dorm sau mananca. Ganditi-va cum ar arata locul daca toti si-ar face treburile si nimeni nu ar strange. Nu e o imagine prea placuta! La fel considera si cateaua. In al doilea rand femela isi stimuleaza puii sa excrete lingand regiunea anala a acestora, altfel puii nou- nascuti nu ar stii ce au de facut. Plecand de la acest instinct deriva alte situatii similare. Femelele care prezinta lactatie falsa ( o simulare a gestatiei si a nasterii), incearca sa imite toate actiunile asociate acestora. Isi va consuma propriile fecale sau ale altor animale, ca si cum ar fi ale presupusilor pui. Puii pot sa isi manace excrementele doar pentru ca asa au vazut la mama lor (comportament imitativ).

Coprofagia este adanc intiparita in mostenirea genetica a cainilor. Rudele lor salbatice, lupii, practica acest comportament in mai multe situatii. Revenim la cazul femelei cu pui: ea consuma fecalele puilor pentru a indeparta orice urma olfactiva care ar putea constientiza pradatorii de existenta lor. In haita de lupi, dar si in casele unde exista mai multi caini, indivizii supusi mananca excrementele liderului, pentru a pecetlui ierarhizarea. Lupii si coiotii consumau excrementele lor sau ale altor animale in perioadele cand hrana era putina. Pentru a asimila cat mai multi nutrienti, in special vitamine si minerale ei recurgeau la acest obicei. De exemplu, excrementele ierbivorelor contin o cantitate importanta de vitmamine din grupul B, precum si fibre vegetale.

Comportament deviant

Am vazut deja ca pentru un caine nu este ceva neobisnuit sa consume fecale. Acceptat ca fiind natural este doar comportamentul femelei cu pui proaspat nascuti. Restul sunt determinate de o cauza, care eliminata va duce la oprirea acestui comportament.

Stresul si anxietatea

Scatofagia este un mijloc prin care cainele se elibereaza de stres. Un caine tinut mult timp inchis in tarc sau intr-o cusca e foarte posibil sa fie amator de „rahat”. De asemenea cainii care se gasesc intr-o situatia tensionata sau neplacuta, reactioneaza prin ingerarea fecalelor ( mersul la veterinar, cand este certat, cand este agresat fizic etc).

Deficit de atentie si plictiseala

Corelat cu situatia de mai sus (stresul)! Cainii sunt insetati dupa atentia stapanului, daca aceasta este insuficienta se leaga de orice mijloc care o poate furniza. Cu siguranta cand il vedeti mancand excremente il certati sau alergati. Pe un fond al neglijentei, si acest tip de actiune (fie ea si negativa) este perceput de caine ca ceva benefic. Scatofagia este o modalitate sa va atraga atentia. Sau pur si simplu e plictisit si atunci „se joaca” cu orice are la indemana.

Ascunderea evidentelor

Cainii sunt elevi eminenti, invata repede ce le ste favorabil si ce nu. In momentul in care l-ati certat pentru faptul ca a fost prins cu „rahatul” la gura, el va incerca data viitoare sa scape de probe. Va profita de neatentia dumneavoastra si grabit „va sterge” toate urmele. Va avea numai de castigat din asta: isi va satisface pofta de „rahat” si va scapa nepedepsit.

In momentul in care strangeti excrementele imediat dupa ce au fost lasate, in prezenta cainelui, el ar putea sa va inteleaga gresit intentia. Pentru ca nu vrea sa fie o corvoada pentru stapan si ca sa va multumeasca, data viitoare el va face singur curatenie (cum? Mancandu-le).

Curiozitatea

Puii in special consuma fecale doar din curiozitate. Totusi gustul poate placea unora si atunci persista in acest obicei. Dar majoritatea cainilor ajunsi la maturitatea se descotorosesc de el.

Probleme de sanatate si alimentatie

Multi caini isi trateaza anumite suferinte sau carente alimenatre in acest mod (intr-un alt articol vom dezbate pe larg acest aspect alaturi de solutiile la problema scatofagiei).

Sursa foto

Nicolae Hasegan
ZooLand.ro