22 Mai 2010

A intelege trasaturile personalitatii si temperamentului cainilor

Cand alegi un nou pui, vrei unul cu o personalitate care se imbina bine cu familia ta si stilul tau de viata. De exemplu, ai putea prefera un catel calm si de incredere, care este sensibil si sociabil. Sau poate vrei unul care este mai energic. Vei putea prezice anumite aspecte elementare in ceea ce priveste personalitatea unui caine, dar a le anticipa cu exactitate este aproape imposibil. Asa cum odata a spus Yogi Berra, “Prezicerile sunt dificile, mai ales cand este implicat viitorul.”

Pentru cei care cred in testarea temperamentului ( si nu toti cred), de obicei se tine cont ca primul test de temperament important sa fie realizat la magica varsta de 7 saptamani. Unii cred ca daca ratezi acest timp précis chiar si cu cateva zile, rezultatul va fi irelevant. Acest lucru este fals. Semnul de sapte saptamani a fost stabilit ca fiind cel mai din timp moment pentru a observa teama la catei. Testarea inainte de 7 saptamani s-ar putea sa nu ofere o asemenea exactitate a prezicerii la o frica ulterioara, dar dupa 7 saptamani rezultatul testarii ar fi, un prezicator mai exact.

Ideal ar fi ca puii sa fie evaluati de 2 ori: odata la 7 saptamani si iar de la 10 la 12 saptamani. Rezultatele testelor ar trebui sa fie comparate pentru a evalua dezvoltarea  trasaturilor de personalitate.

Factori care determina personalitatea

Genetica- rasa si linia rasei- au o influenta puternica asupra personalitatii. Clubul american Kennel isi divide grupurile in functie de scop si personalitate. Rasele sportive, de exemplu, tind a fi caini activi, energici cu o mare dorinta de a-si multumi stapanul. Cand simt mirosul cainilor de vanatoare, este greu sa le distragi atentia. Cand lucreaza, par a fi independent, intr-o lume a lor.

Dar personalitatea cainilor nu este determinate doar de genetica. Cresterea, experienta joaca, de asemenea, un rol imens in modul in care personalitatea unui caine se dezvolta. Acesta este unul din motivele pentru este o gama larga de personalitati individuale. Unii cockeri spanioli sunt prietenosi si aproape excesiv de respectuos in timp ce altii sunt putin deprimati si au o personalitate instabila. Un caine care a fost crescut de catea impreuna cu micii lui frati si au legaturi permanente pozitive cu oameni si alte animale in primele 3 4 luni de viata, va fi mai stabil decat un caine luat de la familia lui si izolat intr-o cusca mai multe saptamani. A fi crescut corespunzator contribuie la increderea in sine a unui caine, la sociabilitatea  si stabilitatea starii sale de spirit. Afecteaza in mod pozitiv si dezvoltarea intelectuala. Concluzia este ca un catel crescut intr-un mediu cald, iubitor  de familie este, cel mai probabil, tolerant si acceptabil si o solutie mai buna de probleme.

Testarea personalitatii

Cei mai multi evaluatori realizeaza teste pentru a determina nivelul de incredere sau dominare al unui caine, sociabilitatea cu oameni si alti caini, teama, sensibilitatea si reactia. Exista varii metode de a testa aceste caractersitici.

Daca vei intreba 10 evaluatori  vei afla 10 raspunsuri in ceea ce priveste aceste teste avaluatoare. Testarile  metodelor depend de individ si evaluarea este unica pentru evaluator. Totusi, anumite testari par a avea trasaturi preponderente in repertoarul celor mai multi evaluatori.

Teste de dominare

a)       Rolul alfa. Catelul este intors pe spate pe bratul evaluatorului. Apoi, evaluatorul isi pune o mana pe pieptul catelului si se uita in ochii lui pentru cateva secunde. Daca animalultul se straduieste imediat sa se elibereze, refuzand sa fie tinut intr-o pozitie leganata, este considerat a fi dominant si incapatanat. Un caine care nu se zbate, ci pur si simplu accepta impunerea este considerat a fi mai respectuos in ceea ce priveste autoritatea omuluisi astfel poate fi mai usor de dresat.

b)        Testul de suspendare. Catelul este usor ridicat de catre evaluator, permitand membrelor posterioare sa se miste singure. Ridicare sub brat este realizata doar pentru cateva secunde cu catelul tinut la lungimea bratelor. Un catel care se zbate si loveste  pentru a scapa este considerat incapatanat si dominant. O schiopatare atarnata semnifica faptul ca animalutul este respectuos si ascultator in fata autoritatii omului.

Teama

Oricare din multitudinea de teste poate anticipa frica. Evaluatorii pot lasa o cheie sa cada dupa catel, in timp ce acesta merge, pentru a observa daca a) nu-i pasa, b) arata un usor interes, sau c) practic sare de frica. Acest test determina sensibilitatea la sunet, o component a fricii. Un alt test implica deschiderea unei umbrele in fata catelului pentru  a-i evalua reactia de speriat pentru  acest obiect.

Sociabilitatea

Sociabilitatea poate fi estimata prin aranjarea unei socializari cu alti caini si notand reactiile cainelui. Latrand este semn de teama si nu va prevesti pozitivitate in intalnirile viitoare cu ceilalti caini. Un usor interes sau interactii entuziaste cu alti caini sunt concluziile pozitive care care prevestesc binele in viitor. Teste similar pot fi realizate angajand persoane de diferite marimi si forme, stil, etnie si sex. Evaluarea reactiilor catelusilor este aceeasi ca in cazul altor caini.

Un alt aspect al testelor de sociabilitate implica asezarea catelusului in central unei arene sau a unei camera, iar apoi plecarea de langa el pentru a vedea daca animalutul urmareste. Urmarirea este un semn bun, ce indica un atasament pentru oameni; indiferenta sau mersul in sensul opus nu este un semn bun.

Testarea cainilor adulti

Testele de temperament realizate pe caini sunt similar celor de pe catei, desi se necesita  multa grija  in executarea anumitor procedure, ca de exemplu, intoarcerea  pe spate a cainelui adult in cazul in care sunt semne de agresivitate. Alte limite se aplica de asemenea. De exemplu, din moment ce nu ati putut legana un retrivier galben de 75 de livre decat daca erati un carator de greutate, procedura este de obicei purtata pe podea.

Cainii care refuza sa se intoarca se presupun a fi lipsiti de vointa sau dominanti, tensionati si poate anxiosi. Cei care accepta acest lucru  sunt intinsi pe spate si cu un simt al umorului. Din nou, precautie mare in momentul in care realizati aceasta miscare, in cazul in care exista vreo suspiciune de agresiune.  Este recomandabil sa faceti acest lucru in prezenta unui instructor cunoscator.

Ridicarea unui caine adult de jos sub brat nu este intotdeauna posibil. Un compromis este sa tineti usor cainele de labele din fata (antebratele) si usor ridicati cainele intr-o pozitie dansanta. Acceptarea este buna. Daca este rebel este rau.

Celelalte teste de sociabilitate si teama pot fi initiate si evaluatorii le pot realiza la un nivel inalt. Cainele poate fi confruntat cu un barbat cu palarie si cu un baston pe care il ridica pana la nivelul umerilor pentru a nota reactia cainelui.

Prelungirea testelor depinde doar de timpul avut la dispozitie  si de experienta si rabdarea pe care o are evaluatorul. De cele mai multe ori, o idee destul de buna poate fi obtinuta in urma unei evaluari de 15 minute. Pentru cei care sunt obisnuiti cu acest tip de testare, deseori este posibil ca  ei sa aibe o idee despre felul in care cainele va reactiona. Acest lucru are loc prin observarea expresiei acestuia si limabul corpului in timpul interactiunilor. Desi poate suna usor prostesc, unii caini par a avea fete zambitoare, ochi care rad si nu reprezinta nicio amenintare. Pot radia de fericire si siguranta. Alti caini isi arata natura suspicioasa prin priviri tainice si posturi viclene inca dinainte de inceperea testelor.Publicat de: Alexandra Costache

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.