acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Alimente sanatoase pt. caini – surse avizate/recomandate?

Va rog sa imi comunicati o carte/studiu/baza de date despre alimentele si suplimentele sanatoase pt. caini (adulti talie mica). Pana acum le-am dat orez(paste, morcov cu carne de pui (toate fierte, insa vreau sa suplimentez si sa le variez dieta.
Sursele care le-am gasit in articole si site-uri sunt incomplete si contradictorii, de ex. galbenus crud de 1-3 ori/saptamana; alt articol “nu ou crud- poate contine salmonela + conitine … care face rau”, Alt articol indica o lingurita de ulei de peste in mancare, alt articol spune “nu peste crud”, untii ca sa le dam varza si cartofi, altii ca varza si cartofi nu sub nici o forma! etc….

Asadar va rog, cine stie, un raspuns avizat, o sursa oficiala/specializata, studii, carti, chiar contra cost, doar sa fie cat mai profesionale/acreditate. (veterinarii cam ridica din umeri si recomanda boabe – prefer sa le gatesc proaspat si complet sa stiu ce le dau, treaba cu hrana preparata de altii din eticheta stie ce acum nu stie nimeni cat timp, ce aditivi are si daca sunt intr-adevar nocivi sau nu, etc)

Va multumesc!!!

2 raspunsuri

HRANA USCATA.si alti caini mananca bobite si nu li s-a intamplat nimic.citesc ce-ai scris si ma sperii de ce scrii acolo.eu am 2 caini si nu li s-a intamplat nimic ca au mancat bobite.

Marius Munteanu 14 iunie 2011 la 3:41 pm

Unii caini tolereaza bobitele, altii nu. Catelusa mea, de pilda, tot de talie mica, nu le tolereaza. Am incercat 20 de feluri, numai super-premium, apoi m-am lasat pagubas. Nu i-am mai dat bobite deloc. I-am dat numai mancare gatita (fiarta): orez, carne de pui, de vita, de curcan, diverse legume (fasole verde, ardei, broccoli, telina etc.); ocazional, ou fiert, file de peste oceanic si altele. Eu nu ii dau nimic crud, afara de fructe in cantitati mici (banane, mere).
Galbenusul de ou crud poate contine salmonella, dar cainii sunt mai rezistenti decat oamenii. Totusi, nu il recomand. Albusul crud poate impiedica absorbtia biotinei. Recomand in schimb oul fiert. La cainii de talie mica, echivalentul unui ou fiert pe saptamana, in 2-3 portii, e suficient si este o excelenta sursa de proteina cu mare biodisponibilitate si de alte elemente nutritive.
“Conitine” este de fapt un metabolit al nicotinei. Nicotina e un alcaloid care se gaseste in solanacee (rosii, cartofi vinete), motiv pentru care eu nu imi hranesc catelusa cu aceste alimente, nici cu suc de rosii, ketchup etc. Cred ca ai facut o confuzie intre “egg” – ou si “eggplant” (vanata), care intr-adevar contine o cantitate relativ mare de nicotina.
Uleiul de peste este un aliment / supliment alimentar excelent si o sursa bogata in acizi grasi omega-3 cu proprietati antiinflamatorii, antialergice si alte efecte benefice, inclusiv asupra inimii. Nici eu nu recomand pestele crud, dar folosesc ocazional capsule cu ulei de peste (se gasesc la farmacie sau in magazinele de produse naturiste, ca si in suplimente pentru caini). Nu stiu exact in ce cantitate trebuie administrat uleiul de peste; eu ii mai intep din cand in cand cate o capsula si i-o dau in mancare, sau ii dau peste oceanic fiert sau prajit (de ex. file de cod), care e bogat in acest ulei. Uleiul de peste este unul dintre cele mai bune suplimente alimentare, singurul inconvenient fiind ca in doza prea mare, respiratia si pielea cainelui incep sa miroasa a peste :) .
Ca si in cazul oamenilor, problema unei alimentatii echilibrate si sanatoase pentru caini este subiect de nesfarsita controversa. Exista diverse tendinte in materie de nutritie – de pilda, unii opteaza pentru o alimentatie exclusiv cu cruditati, altii recomanda o dieta mixta (crud si gatit), altii recomanda numai alimente gatite. Nu vei gasi doi autori care sa iti indice aceeasi dieta. Pe de alta parte, nu toti cainii suporta aceleasi alimente. Unii au intoleranta la gluten sau la lactoza, altii, nu. Pe unii ii baloneaza varza sau broccoli, pe altii, nu.
Ce recomand eu:
# Dupa stabilirea unor linii generale pentru dieta de baza, cu care cainele este OK, poti incerca sa variezi hrana, introducand diverse alimente dintre cele recomandate in cartile / articolele de specialitate, unul cate unul; vezi daca le plac, daca le suporta sau nu. Desigur, ceapa, usturoiul, strugurii, citricele, ciocolata, ciupercile, avocado si alte alimente nocive nu au ce cauta in alimentatia cainelui.
# Fiecare aliment nou introdus trebuie cercetat – opinii pro si contra, cantitati etc.)
In timp, vei gasi probabil o formula de alimentatie care sa corespunda necesitatilor alimentare ale cainelui.
# In ceea ce priveste suplimentele nutritive, aici e mai dificil. Ai nevoie de sfatul unui medic veterinar cu competenta in nutritie (cei mai multi nu au). Complexele vitaminice si minerale recomandate in diverse carti rareori pot fi gasite la noi.
Un site foarte bun dupa parerea mea, unde poti gasi o sumedenie de informatii, inclusiv recenzii despre carti referitoare la nutritia cainilor (in limba engleza) este acesta: http://www.dogaware.com/index.html
Despre carti scrise de autori romani pe acest subiect (nutritie), ca si despre dresaj, nu stiu nimic.