acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Am un sorecar de 3 luni si jumatate.Cum il pot dezvata de muscat?

Musca si cand vreau sa il mangai. Si daca dorm vine si ma musca

Un raspuns

Am mai raspuns la aceasta intrebare cu alte ocazii. O sa reiau, modificand putin datele:
Toti cateii musca atunci cand sunt mici, cand se joaca intre ei sau cu oamenii. Ce nu stie un pui deocamdata este ca pielea omului e mai sensibila decat a unui caine. Prin urmare, trebuie sa invete acest lucru. Nu se pune problema ca a facut bine sau rau: la varsta asta, inca nu este capabil sa inteleaga ca a gresit ceva. Si este normal, pentru ca deocamdata nu stie ca EXISTA REGULI ale jocului. Prin urmare, catelul trebuie lasat sa muste, e un comportament de dorit, pentru ca numai asa poate fi deprins cu regulile. Reprimarea muscaturii e gresita: nu te va mai musca pe tine, dar va teroriza pe oricine altcineva: copii, musafiri, alte persoane.
Pe scurt, trebuie sa introduci urmatoarele reguli:
1. Niciodata sa nu muste tare:
Prin “tare” se intelege o muscatura care provoaca durere.
Sa presupunem ca te joci cu el. In secunda in care catelul s-a infierbantat si muscatura doare, scoti un tipat ascutit si inchei joaca. O sa vezi cum vine la tine, te linge si isi cere scuze printr-o atitudine supusa. E momentul in care poti relua joaca. Repeta acest exercitiu pana cand invata care este limita fortei de strangere acceptata (trebuie sa nu te doara deloc).
Pentru unii catei, tipatul constituie pentru un fel de provocare, asa ca mai mult ii va intarata. In acest caz, va trebui sa schimbi tactica: parasesti camera si il lasi singur 30 de secunde sau un minut. (Asta il va descumpani si data viitoare va apuca mult mai delicat. Este ceea ce se numeste dezvoltarea “inhibitiei muscaturii”.) Dupa scurgerea timpului, te intorci in camera: niciodata nu trebuie sa iti versi nervii pe caine. E un scolar care invata! Cainele trebuie sa inteleaga ca nu ai nimic cu el, ci doar ca nu esti de acord cu un anumit comportament al lui. Toti membrii familiei trebuie sa procedeze la fel.
2. Catelul nu are voie sa initieze joaca:
Altfel spus, poate sa te provoace prin gesturi, dar de tine depinde daca accepti joaca sau nu si doar in acest caz poate sa apuce jucaria sau mana. Apucatul de haine este interzis.
3. Invatarea comenzii: “Lasa!”:
E foarte important ca atunci cand catelul incepe sa “molfaie” mana sau hainele etc., sa dea drumul la comanda. Asta se poate invata cu o jucarie pentru catei si cu recompensa. Cainele este stimulat sa apuce jucaria, tu tragi putin de celalalt capat, apoi ii dai comanda “Lasa!” si ii fluturi un cubulet mic de carne de pui sau de cascaval pe la nas. Evident ca mirosul de hrana il va face sa-i dea drumul jucariei. Il lauzi si continuati joaca. Catelul nu are voie sa apuce jucaria pana nu i se permite.
4. Catelul nu are voie sa apuce mana, hainele, obiectele altor persoane.
Succes.