acum 14 ani

Ani de caine, ani de oameni!

Speranta de viata a fiecarui caine este exprimata, de obicei, de oameni folosind termenii “ani de viata” si depind in totalitate de rasa cainelui, dimensiune si de asemenea de mediul in care traieste.

Diferiti, alti factori afecteaza speranta de viata a cainelui. Durata de viata a unui caine se schimba depinzand de regimul alimentar asigurat si, de asemenea, de numarul de probleme medicale pe care cainele tinde sa le intampine in decursul anilor.

Durata medie de viata a unui caine mic precum Chihuahua este de la 15 la 16 ani, in timp ce cainii de dimensiune medie ca Border Collies au o durata de viata de la 10 la 13 ani. Se poate observa ca marii caini ca Great Dean traiesc doar de la 7 la 8 ani. Calculele sperantei de viata ale unui anumit caine pot fi realizate cu exactitate cu ajutorul calculatorului “dimensiune sau o rasa specifica” despre care se spune ca este una din cele mai exacte sisteme de masurare a anilor valabile.

In general, se presupune ca, pe o medie, “1 an de viata de om este egal cu 7 ani de viata de caine”. Aceasta afirmatie s-ar putea sa nu fie exacta intrucat primii doi ani sunt reprezentati de anii 18-25 in asemenea sisteme si deoarece intregul raport de ani de caine vs. ani de om nu poate fi formulat. Cu toate acestea, anumite trasaturi evidente raman similare intre ambii ani de imbatranire: de caine si de om.

In general, se presupune ca echivalentul uman a unui an de caine  este pe deplin dezvoltat atat fizic cat si psihic. Cainii, ca si oamenii, au tendinta de a dezvolta in avans trasaturi musculare pe masura ce cresc cu o dezvoltare mentala similara. In urma unui important studiu privind cainii, s-a estimat pentru toti cainii de orice rasa si dimensiune ca, aproape, “64% din caini” au fost eutanasiati deoarece erau afectati de anumite boli.

Doar 8 procente din totalul cainilor traiesc mai mult de 15 ani si aproximativ 16% din ei mor annual din cauza unei boli cardiace si cancer. Vietile umane nu se sfarsesc chiar daca sufera de boli rare si incurabile; si acesta este motivul principal pentru care speranta de viata media a unui om este rezonabil de lunga.

Efectul de imbatranire la caini se spune a fi inactiv pentru cativa ani. Dar, asemenea oamenilor, cainii sufera schimbari psihice. Primul semn de imbatranire la caini se spune a fi scaderea la nivelul activitatilor sale. Perioada de somn la acesti caini devine mai indelungata. Cainii trec printr-o schimbare drastica in ceea ce priveste conditia pielii, utilizarea membrelor, apetitul si pierderea dintilor.

Simtul auzului si vazului se diminueaza treptat de asemenea. Cainii varstnici tind sa simta rigiditate in corp. Toate aceste semne evidente de imbatranire se pot regasi la oameni. Anii de oameni sunt prelungiti datorita medicinii avansate si altor diferite medicamente care sunt realizate pentru a “se ocupa” de simptomele imbatranirii.

Cainii si oamenii pot sa nu aibe aceasi fiziologie insa pot fi observate anumite similitudini evidente cand ambele specii imbatranesc. Anii de caine si cei de oameni pot sa nu fie direct legati de niste ecuatii avansate, dar pentru ochiul liber, echivalentul caracterisiticilor corespunzatoare anilor de caine si celor de oameni sunt destul de vizibile.