acum 14 ani

Anxietate si agresivitate – posibile cauze

In cele mai multe cazuri, anxietatea este cauza comportamentului agresiv

Este foarte important sa invatam cum sa ne comportam cu animalele noastre atunci cand acestea sunt antrenate intr-o lupta cu alti caini. De cele mai multe ori aceste lupte pot provoca rani grave si animalul trebuie dus imediat la veterinar. Acesta va va ajuta sa stapaniti agresivitatea animalului dumneavoastra.

Trebuie sa determinati cauzele comportamentului si sa discutati cu veterinarul orice detaliu referitor la agresivitatea animalului dumneavoastra.

Un caine care a fost de mai multe ori victima sau un caine care a instigat la bataie va beneficia de un ajutor din partea veterinarului. Important de stiut este faptul ca anxietatea cainilor se poate foarte usor transforma in agresivitate. Aceste incidente se pot manifesta fie ca o ca simpla incaierare, fie ca o bataie in toata regula. O incaierare se poate produce ca un proces necesar in  invatarea despre sistemul sau social. O lupta se termina, de obicei, repede si cateii nu au rani. Totusi, ea poate degenera, ducînd la  raniri grave: cainii se musca de gat, de picioare, de urechi.

In general, oamenii nu cunosc cauzele care pot determina aceste agresiuni, acestia cred ca animalele se lupta pentru “suprematie”. Un factor poate fi combinatia complexa dintre mediu, experienta, natura si hrana. In cele mai multe cazuri, anxietatea este cauza majora a acestui comportament agresiv. In diverse situatii cainii prefera sa stea in preajma oamenilor si nu sa interactioneze cu alti caini. Totusi, tipul de comportament difera si in functie de temperamentul animalului.

De ce se bat cainii?

Lipsa educatiei sociale poate fi o cauza a  agresiunii manifestate fata de caini necunoscuti. Experientele din trecut ar putea, de asemenea, sa determine aceasta agresivitate. Anxietatea lor poate fi interpretata ca agresivitate , cainele tinzînd mai degraba sa atace decat sa fie atacat. De asemnea, faptul ca sunt tinuti in lesa ii instiga pe unii dintre ei la agresivitate.

In cazurile in care aveti mai multi caini in casa, acestia se manifesta agresiv unii fata de altii din cauza sentimentului de frica. Cainii care traiesc impreuna au invatat cum sa comunice intre ei. In cazul in care nu au reusit, vor avea nevoie de ajutorul unui veterinar. De obiei, aceasta este numita “rivalitate intre frati”, insa nu este un diagnostic al problemei. Pe masura ce se maturizeaza, cainii isi pot schimba comportamentul si pot renunta mai usor la agresivitate. Cauzele pot fi jucariile, hrana, locurile de dormit, spatiile preferate din casa sau atentia din partea oamenilor. Multi dintre ei vor fi posesivi cu aceste lucruri, intrucat cred ca vor pierde acccesul la aceste bunuri. Cu toate ca oamenii ii trateaza la fel, acestia vor simti mereu mici diferente.

In acest sens va trebui sa consultati un specialist pentru a-i ajuta. Este esential sa descoperiti cauzele acestor violente si sa evitati situatiile de genul acesta pentru a-l putea ajuta in procesul de invatare. Uneori cainele care nu este obisnuit sa conduca, poate fi fortat sa se impuna, in cazul in care ii este luata o jucarie sau hrana. Insa, aceste mici rafuieli nu dureaza mult. Oamenii trebuie sa invete sa accepte regulile create de caini.

Lesa – o cauza a agresivitatii

Trebuie observat cu mare atentie comportamentul cainilor atunci cand sunt in lesa.

Oamenii tind adesea sa ii traga de lesa, transferandu-le aceasta anxietate. In aceasta situatie, subconstientul cainelui ii transmite senzatia de pericol sau ca nu va putea scapa de pericol. Trebuie invatati sa intereactioneze cu alti caini atunci cand au lesa. Daca par speriati sau foarte exuberanti ar trebui invatati sa se uite mai intai la stapan. Incercati, de asemenea, sa nu ii tineti strans de lesa.

Cum sa prevenim comportamentul agresiv?

Dresajul este foarte important, totusi, cainii pot manifesta agresivitate si pot intra in diverse conflicte. Agresivitatea fata de alti caini nu este neaparat cauzata de lipsa unui dresaj adecvat, desi pedepsele intr-un program de dresaj au tendinta de a creste anxietatea, iar recompensele nu vor reduce agresivitatea in aceeasi proportie. Agitatia poate face ca acestia sa uite pe moment manierele invatate in dresaj si sa actioneze agresiv.Trebuie inteles ca un caine agresiv nu este un caine rau, ci mai degraba un caine care nu poate sa se adapteze unei anumite situatii.

Este indicat sa evitati situatiile care determina aceste stari de anxietate si sa folositi modificarile de comportament pentru a-l ajuta pe viitor. De asemenea, cainii sunt agitati atunci cand li se da o medicamentatie sau mancare in locuri in care se afla si alti caini.  Daca se tem sa nu le fie furata hrana,  incercati sa ii hraniti intr-un loc retras .Fiti atenti la tot ceea ce-l agita sau streseaza pe prietenul dvs.blanos.

Socializarea este un punct esential inca din copilarie, intrucat ii va ajuta sa-si geaseasca mai usor un partener de joaca si sa inteleaga semnalele celorlati caini. Perioada propice pentru socializare este de la a opta la a douasprezecea saptamana. Trebuie facute vaccinuri, control medical si parazitologic inante de a-l duce la dresaj si tinut acasa daca prezinta semne de boala. Majoritatea claselor de dresaj include o varietate de stimuli, cum ar fi: obstacole, uniforme, mutarea obiectelor si executarea anumitor exercitii, pentru a ajuta catelusul sa se obisnuiasca cu toate acestea de la o varsta frageda. Fiti atenti la orice semn de frica sau anxietate si faceti tot posibilul sa nu il puneti in situatii neplacute care sa determine aceste manifestari .

Cum aplanam un conflict?

Important de retinut este ca nu trebuie sub nicio forma sa va puneti in pericol. In timpul incaierarii caini pot ataca pe oricine si orice incearca sa intervina intre ei. Ii puteti trage de lesa sau puteti folosi un ton mai agresiv, dar nu ii pedepsiti. Pedeapsa poate alimenta agresivitatea . Puteti, de asemnea, sa folositi apa sau un extinctor.