acum 15 ani

Apa – esentiala in alimentatia cainelui

Multi iubitori si stapani buni la suflet petrec mult timp si isi consuma energia pentru a se asigura ca animalul lor are o dieta sanatoasa, iau in considerare brand-uri renumite, compara marcile, fac dezbateri pe tema “umeda-uscata” si consulta veterinarul. In tot acest haos, ei uita uneori ca un omniprezent castron cu apa proaspata poate reprezenta cea mai importanta parte a dietei animalului lor.

Cainii si pisicile care sunt lasate singure in casa pentru perioade mai lungi de timp isi pot varsa bolurile cu apa

De ce este atat de importanta apa? La animale, ca si la oameni, corpul este alcatuit din aproximativ 80% apa. Prin permiterea substantelor sa se dizolve si sa fie transportate prin corp, aceasta presupune o baza pentru toate procesele si reactiile chimice care mentin corpul in stare de functionare, inclusiv digestia si circulatia. Ea ajuta corpul sa filtreze reziduurile si regleaza temperatura corporala prin intermediul evaporarii. Deshidratarea, sau lipsa apei din organism, poate cauza probleme serioase, inclusiv leziuni cardiace si renale.

Ce e de facut? Pe cat de vitala este apa, pe atit este de usor de procurat. Trebuie doar sa aveti grija ca animalul dvs sa aiba un vas curat (sau o sticla, in cazul animalelor mai mici) plin cu apa proaspata in permanenta. O regula generala este ca un animal sa aiba in jur de 30 de ml de apa per 500 g de greutate corporala. Un caine de 20 de kg trebuie sa bea in jur de un litru de apa pe zi; o pisica de 5 kg necesita cam un sfert de litru pe zi. Nu trebuie sa va irositi timpul pentru a calcula cantitatea necesara. Cele mai multe animale sanatoase care au acces la apa proaspata vor bea cat le este necesar sa ramana hidratate.

Daca sunteti ingrijorati ca animalul dvs nu bea suficienta apa, sau daca vedeti semne de deshidratare precum depresia, ochi infundati in orbite sau mucoase uscate, duceti-l pe micul paros la veterinar. Daca este deshidratat, medical ii va administra fluide intravenos si va afla care a fost cauza acestei probleme.

Capcane obisnuite

Desi apa pare un subiect simplu, exista anumite probleme care pot face ca animalul sa nu consume apa:

  • Castronul sau sticla cu apa trebuie sa fie curatat zilnic. Bacterii invizibile se pot dezvolta in acestea, cauzand un gust ciudat al apei si facand ca animalul sa nu mai consume apa. Chiar mai rau, unele bacteria pot imbolnavi animalele. Dezvoltati-va obiceiul de a curata bolul de apa cu sapun inainte de a-l reumple dimineata. Sticlele de apa ale animalelor mici pot fi dificil de curatat: procurati-va o perie lunga si ingusta care incape pe gatul acesteia si cu care se poate curata interiorul.
  • Cainii si pisicile care sunt lasate singure in casa pentru perioade mai lungi de timp isi pot varsa bolurile cu apa. Cumparati un castron cu fundul mai lat decat gura. Si poate ca trebuie sa lasati mai multe boluri in casa: de exemplu, unul in bucatarie si unul in baie.
  • Apa se evapora mai repede decat ne dam seama, mai ales in zilele calde. Verificati bolurile de mai multe ori pe zi, in special vara. Daca animalul se afla afara intr-o zi calduroasa, verificati-i castronul la fiecare ora.
  • Poate credeti ca va ajutati animalul daca asezati in curte o galeata mare cu apa, dar atunci cand galeata este pe jumatate goala, acestuia ii poate fi greu sa se adape. Pisicile si cainii mici pot chiar sa cada inauntru in timp ce beau. Inainte de a folosi o galeata, fiti siguri ca animalul dvs are un gat suficient de lung pentru a putea consuma apa din aceasta.
  • Cainii isi pot incolaci lantul cu care sunt legati in jurul unui pom sau al unui stalp sau chiar in jurul propriilor picioare. Cu un lant incurcat, nu mai pot ajunge la bolul de apa. Daca trebuie sa lasati cainele afara pentru mai mult timp, verificati-l des.
  • Multi caini vad toaleta ca pe o fantana nesecata. Tineti capacul jos, deoarece bacteriile din vasul de WC pot imbolnavi animalele si, ca si in cazul galetilor, animalele de talie mica pot cadea inauntru. Chiar si cei mai atenti dintre noi uita sa inchida capacul vasului de toaleta uneori, asa ca nu folositi solutii care se pun direct in apa din toaleta. Aceste chimicale pot fi toxice.
  • Unele animale exotice, in special amfibienii ca broastele si salamandrele, nu pot sau nu vor sa bea apa dintr-un vas. Acestia au nevoie de un sistem de procurare al apei, care picura sau pulverizeaza in cusca, astfel mentinand inauntru o umezeala si o temperatura controlata. Pentru a alege sistemul perfect pentru animalul dvs, consultati medical veterinar.
  • Reptilele au adesea nevoie de un vas lung si putin adanc in cusca. Ei folosesc apa atat pentru baut, cat si pentru imbaiat. Aceasta trebuie verificata de cateva ori pe zi pentru a fi schimbata in cazul in care s-a murdarit de fecale sau alte materii.
  • La fel ca si dvs, animalele au nevoie de mai multa apa atunci cand fac miscare. Daca va scoateti cainele afara pentru o plimbare mai lunga sau pentru jogging, aduceti o sticla cu apa si pentru el. Majoritatea pet-shop-urilor comercializeaza sticle de voiaj pentru animale, care se pot plia la nevoie.

Atata vreme cat aveti grija de animalul dvs si va asigurati ca apa este proaspata  si suficienta, nu ar trebui sa aveti probleme. Daca aveti intrebari despre procurarea apei pentru animalutul dvs, intrebati medical veterinar.