acum 15 ani

Au lăsat maidanezii din Sibiu ca să trateze animale din Kenya

Trei medici veterinari ai fundaţiei Vier Pfoten România, Anca Tomescu, Cornel Stoenescu şi Stelică Pătraşcu, au plecat de urgenţă în Kenya, la începutul acestei luni, deşi se aflau în plină campanie de sterilizare a câinilor mai danezi din Sibiu.

Veterinarii români au găsit un adevărat dezastru ecologic

Ei au lăsat maidanezii pentru a ajuta la diminuarea efectelor devastatoare ale secetei care afectează Kenya de trei ani.

Veterinarii români au găsit un adevărat dezastru ecologic
. În timpul celor două săptămâni petrecute în Parcul naţional Amboseli, din zona Samburu, cei trei români, îm preună cu un medic de la Vier Pfoten Africa de Sud, au tratat în jur de 30.000 de animale.

Printre animalele îngrijite de medicii români s-au numărat şi 28 de pui de elefanţi.

„Am tratat zebre, elefanţi, dar şi capre şi oi. Le-am vaccinat, le-am administrat medicamente şi multivitamine. Câi nii de acolo erau mai graşi, pentru că se hrăneau cu miile de cadavre care
erau peste tot”, povesteşte Anca.

„Oamenii erau sălbatici, răi, brutali, chiar între ei”

„Nu animalele ne-au dat mare
bătaie de cap, ci oamenii. Sunt sălbatici, răi, barbari şi brutali chiar între ei. Toţi poartă kalaşnikov. Am fost însoţiţi aproape în permanenţă de armată. Odată, mă certam cu unul dintre localnici, care lovea o vacă. Iar şeful echipei de pază m-a atenţionat rapid, s-a speriat că ar fi putut să mă atace”, îşi aminteşte Anca Tomescu.

Veterinarii români spun că cele mai mari probleme le-au reprezentat drumurile şi pericolul permanent, mai ales în apropierea graniţei cu Sudanul.

„Pe drumurile din Kenya faci în cinci ore maximum 100 de kilometri. În apropierea celor trei sate în care am lucrat nu aveam voie decât însoţiţi de armată, pentru că sudanezii atacau destul de des. Chiar cu o săptămână înainte să ajungem noi avusese loc un atac”, adaugă ei.

Deşi au reuşit să trateze câteva zeci de mii de animale, cei trei veterinari români simt că parcă nu ar fi făcut nimic. „Timpul a fost extrem de scurt. Acolo sunt sute de mii de animale. Cred că nu sunt în toată România câte animale sunt doar în acea zonă. A fost o muncă titanică”, povesteşte Anca. Cu toate acestea, la plecarea din Kenya, localnicii i-au aplaudat.

„Până la urmă, au înţeles că am venit să le facem un bine”, încheie Anca Tomescu povestea aventurii africane.

„Prefer căldura Indiei condiţiilor din Kenya”

Atât Ana Tomescu, cât şi Cornel Stoenescu au mai participat şi alte acţiuni de acest fel, în ţări din Africa şi în India.

„Prefer de o mie de ori căldura Indiei condiţiilor din Kenya. Nu a fost atât de cald, dar praful ne-a omorât. Închipuiţi-vă sute de mii de animale care ridică permanent praful, să nu mai vorbim când trecea câte o maşină”, conchide Anca Tomescu.