acum 14 ani

Beneficiile sterilizarii cainelui

Ziarele, radioul, si televiziunea difuzeaza frecvent articole despre cresterea numarului de animale de companie. Subliniaza faptul ca prea multi catelusi si pisicute sunt nascuti in fiecare an si nu exista suficienti stapani disponibili pentru a-i adopta. Concluzia evidenta este ca ar trebuii sa imperechem mai putini caini si pisici pentru a produce mai putini pui. Cea mai buna metoda pentru a asigura acest lucru este sterilizarea, pentru a obtine un procent mai mare de caini si pisici incapabili de a se reproduce. Efectuarea de ovariohisterectomii (sterilizarea) femelelor este cea mai buna abordare pentru a micsora numarul de pui. Fiind veterinari, stim de asemenea ca sterilizarea/castrarea animalelor de companie este importanta pentru majoritatea stapanilor datorita avantajelor de sanatate si buna-stare a animalelor. Asa ca, desi iti poti steriliza animalele pentru a ajuta la o problema nationala, facand asta, le sporesti sansele la o viata lunga si sanatoasa.

Sa ai catelusi proaspat nascuti, pare un lucru foarte placut si distractiv. Unii chiar cred ca ajuta femela pentru a se dezvolta sau pentru a deveni un caine mai bun. Acest lucru nu este adevarat. Devenind gestanta sau nascand pui nu schimba cu nimic nivelul de maturitate al cainelui, nici fizic nici mental. In majoritatea cazurilor, oamenilor le este greu sa gaseasca stapani buni pentru toti catelusii, indiferent de pretul de vanzare. Pe langa asta, nu toate sarcinile decurg normal. Nastere grea, mortalitatea catelusilor, si potentialele probleme de sanatate ale mamei, cum ar fi infectiile uterine si ale glandelor mamare, pot distruge toata placerea acestei experiente. Majoritatea stapanilor cu asemenea probleme isi doresc sa fi prevenit ca femela lor sa devina gestanta. Crescatorii profesionisti sunt pregatiti si echipati pentru acest intreg proces, de aceea inmultirea ar trebui lasata pe seama lor.

Aparatul genital al femelei

Aparatul genital al femelei caine este format din ovare, acolo unde sunt produse ovulele (ouale) si dintr-un sistem de cai conductoare( oviductele, uterul,cervix, vaginul, vestibulul vaginal). Atunci cand o catelusa este nascuta, fiecare ou, care va fii eliminat de ovarele ei pe intreaga perioada a vietii sale, este deja prezent. Ele sunt, momentan, intr-o forma imatura si necesita o dezvoltare ulterioara pentru a atinge stadiul in care pot fii fecundate de catre spermatozoid. Atunci cand femela intra in calduri, hormonii stimuleaza maturizarea a catorva dintre ovule/oua. Ovulele sunt apoi eliberate la suprafata ovarelor si trec in oviducte. Acestea sunt mici tuburi/canale care leaga ovarele de coarnele uterine. Aici este locul unde se produce fertilizarea ovulului de catre spermatozoid. Coarnele uterine sunt parte a uterului aflate intre oviducte si corpul uterin. Coarnele uterine ale catelelor pot varia foarte mult in lungime si diametru. De exemplu la catelele de greutate medie (aprox. 18kg), au o lungime de 10.2 cm si grosimea unui creion de lemn. Cand animalul este in calduri, grosimea se dubleaza si chiar lungimea poate creste putin. Pe perioada gestatiei, ele vor varia intre 6.4 cm si 15.2 cm diametru si pana la 61 cm. Coarnele se ataseaza la corpul uterin, o zona scurta comuna unde coarnele se unesc. Uterul se termina cu cervixul femelei. In timpul gestatiei majoritatea catelusilor se dezvolta in coarnele uterine, dar pot fi si in corpul uterin.

Pastilele conraceptive

Exista pastile contraceptive si medicamente fabricate special pentru caini. Majoritatea acestor produse cu administare orala pot avea efecte secundare nedorite grave, sunt foarte scumpe, si de obicei nu pot fii folosite pe perioade lungi de timp.

Sterilizarea chirurgicala

Din moment ce pastilele contraceptive nu sunt o optiune viabila ca forma practica si permanenta de sterilizare, singura optiune este sterilizarea chirurgicala. Pentru femele optiunile ar fii ovariohisterectomia, histerectomia in care este scos doar uterul sau legarea oviductelor sau ovariectomie, extirparea doar a ovarelor . Acestea sunt operatii diferite, dar vor preveni viitoare sarcini daca sunt facute corect. Numai ovariohisterectomia ar trebui luata in considerare pentru sanatatea pe termen lung a cainelui.

Ovariohisterectomia este operatia de a indeparta intregul tract reproductiv al femelei: ovarele, oviductele, coarnele uterine si corpul uterin. Nu numai ca aceasta procedura previne o posibila sarcina a femelei, dar elimina si bianuiala intrareii in calduri. Operatia inlatura sursa producerii hormonilor ca estrogenul si progesteronul. Acesti hormoni sunt cei care stimuleaza ciclul si joaca un rol major in timpul sarcinii. Dar ei au si alte efecte asupra corpului si cateva dintre ele pot fii daunatoare.

Legarea tuburilor sau histerectomia: Legare tuburilor, fie in medicina umana sau veterinara, afecteaza doar oviductele. Aceste mici componente sunt izolate si apoi taiate sau si legate si cusute. Astfel previne intrarea ovulului in contact cu spermatozoidul sau tecerea lor in coarnele uterului. La histerectomie, uterul este scos, dar ovarele raman. In cazul ambelor operatii, hormonii care sunt produsi in mod normal de catre ovare sunt eliberati in continuare in organism. Acest lucru este important la oameni, dar la animale este un dezavantaj.

Legarea tuburilor sau histerectomia, prin cerinta stapanului sau preferinta veterinarului, nu au fost niciodata populare in medicina veterinara. Unii stapani vad histerectomia sau legarea tuburilor ca o metoda de a steriliza animalul, dar permitandu-i experienta ciclului si participarea la imperechere. Deoarece ovarele raman in corp, dezavantajele acestor operatii sunt similare cu acelea observate in cainii nesterilizati.

Dezavantajele legarii tuburilor, histerectomiei sau nesterilizarii cainelui

O operatie de ovariohisterectomie elimina aproape toata daca nu chiar toata, din productia hormonala feminina. Astfel sunt obtinute reale avantaje. In cazul oamenilor, sunt facute mari eforturi in a mentine sau a reface productia de hormoni in corp, dar rareori acest lucru poate fi benefic la caini. Acesti hormoni joaca un rol cheie in reproducerea cainelui. De asemenea pot avea multe si nedorite efecte secundare.

Estrus: Pe perioada caldurilor poate aparea probleme de comportament si igiena. Femelele in calduri vor cauta caini masculi si vor incerca sa plece din casa sau curte, punandu-lse in pericol datorita traficului rutier, luptelor cu alte animale, etc. Deseori ele pot atrage masculi in preajma casei si a curtii. Acesti caini lasa numeroase excremente si stropesc plantele si copacii cu urina in incercarea de a-si marca noul lor teritoriu. Stapanii au de a face cu sangerarile vaginale care de obicei dureaza intre 4 si 13 zile.

Cancerul mamar: Estrogenul este una din principalele cauze a cancerului mamar la caini, cea mai intalnita tumoare maligna la caini. Animalele care sunt sterilizate inainte de 1 an foarte rar dezvolta aceast caracter malign. Sterilizarea cainelui inainte de a intra in calduri pentru prima oara este cea mai buna metoda de a reduce semnificativ sansa de a avea cancer mamar. Riscul de avea tomori maligne mamare al cainilor sterilizati inainte de primul ciclu este de 0.05%, de 8% pentru cei sterilizati dupa primul ciclu si de 26% la cei sterilizati dupa al doi-lea ciclu.

Tumorile tractului reproductiv: Tumori pot aparea in uter si ovare. O operatie de ovariohisterectomie, desigur, elimina orice posibilitate de aparitie a acestor tumori.

Infectii uterine: Multe femele caini au probleme cu o severa boala uterina numita piometru in urma ciclului. In cazul acestei dereglari, un uter de greutate normala de 85 grame poate ajunge sa cantareasca de la 4,5kg la 6,8kg fiind umplut doar cu puroi. Nediagnosticata, aceasta boala este fatala. Tratamentul necesita fie folosirea de terapie scumpa cu hormoni si fluide intraveninos fie o operatie costisitoare de ovariohisterectomie. O sterilizare normala costa intre 70 si 100 lei, pe cand o operatie de tratare a piometrului poate triplu, depinzand de complicatii. Efortul la care sunt supiusi rinichii sau inima in unele cazuri poate fi fatal sau poate cauza probleme pe durata intregii vieti, chiar dupa ce uterul infectat a fost scos.

Gestatie falsa: La unele catele poate sa apara la 30-60 zile dupa perioada de calduri o psihoza numita ” gestatie falsa”. In aceste cazuri, desi cateaua nu s-a imperecheat cu un mascul, corpul ei crede ca este gestant datorita unor dezechilibre hormonale. Cateaua poate avea o expansiune abdominala sau/si umflarea glandelor mamare, dar in unele cazuri, ele se vor cuibari sau lipi de sosete, jucarii, etc. Majoritatea acestor animale nu prezinta probleme grave pe termen lung, comportamentul lor revenind la normal o data cu reglarea nivelelor hormonale. In alte cazuri pot aparea infectii ale glandelor mamare, infectii uterine, sau chiar piometrul. Este recomandata sterilizarea femelelor care au constant gestatii false.

Probleme ale blanii: La caini, parul nu creste continuu ca la oameni, ci are o faza de crestere si una de repaus. Estrogenul, al carui nivel creste in tipul estrus-ului, intarzie sau inhiba faza de crestere, asa ca parul este mai mult in faza de repaus. Firele de par aflate in faza de repaus cad mai usor deoarece sunt mai prost ancorate. Ca urmare blana multor caini are de suferit din cauza valurilor de estrogen din timpul ciclului sau din timpul cresterii. Blana lor pare subtire si pielea de la baza este expusa in multe zone. Poate dura intre 2 sau 4 luni pana blana revine la normal. Exista si un numar redus de femele care nu au niciodata o blana normala datorita hormonilor fluctuanti. Blana este constant subtire in partile laterale ale corpului si deseori sunt gresit diagnosticate ca avand hipotiroida. Singurul tratament pentru acesti caini este ovriohisterctomia.

Sterilizarea timpurie

In Statele Unite, majoritatea cainilor sunt sterilizati intre 5 si 8 luni. Multe adaposturi si veterinari au inceput sa sterilizeze femelele de la o varsta mai mica, chiar 2 luni. Aceasta sterilizare timpurie nu afecteaza cresterea, si nu exista diferente apreciabile in privinta scheletului, fizicului sau a comportamentului animalului comparativ cu cei sterilizati la varsta uzuala. Trebuie notat faptul ca animalele mai mici ca varsta pot necesita alte anestezice si sunt mai predispuse la hipotermie (scaderea temparaturii sub normal) pe timpul operatiei. Atata timp cat procedura este adaptata acestor diferente, sterilizarea timpurie este foarte sigura. De fapt animalele sterilizate la o varsta mai frageda recupereaza mai repede decat cele sterilizate la o varsta mai inaintata.

Sumar

Evident, ovariohisterectomia elimina multe din problemele medicale si de comportament, probleme pe care legarea tuburior nu le rezolva. De fapt, in cazul multor caini, o ovariohisterectomie adauga ani buni la durata vietii sau le ofera o viatza mai confortabila si lipsita de stres. Tine de asemenea si populatia de caini sub control, dar principalul avantaj este lungirea duratei de viata si a calitatii vietii a propriului caine.