acum 14 ani

Cainele Urs de Carelia (Urs Karelian)

Dresajul cainelui de Carelia ar trebui sa fie foarte consecvent, cu o mana ferma si cu afectiune

Dresajul cainelui de Carelia ar trebui sa fie foarte consecvent, cu o mana ferma si cu afectiune

Cainele Urs de Carelia este de origine finlandeza si provine din regiunea Karelia. Mai este cunoscut sub numele Karjalankarhukoira sau Karelsk Björnhund. In tara sa natala el este privit ca fiind o comoara nationala. Rasa este folosita pentru vanarea elanului, desi poate fi folosit pentru  vanarea oricarui alt animal.

Testele de vanatoare in care se folosesc ursi si elani se fac in Finlanda, Suedia si Norvegia pentru a determina potentialul cainilor din aceasta rasa. Acest caine ar putea pune un urs pe fuga sau l-ar ataca cu multa agresivitate si si-ar da viata pentru stapanul sau. Reflexele sale rapide si curajul i-au marit popularitatea pentru vanarea altor animale agresive precum mistretul.

Fizionomie

Cainele Urs de Carelia mascul adult are o inaltime la nivelul greabanului de 54 pana la 60 cm, iar femelele ajung doar pana la 49- 55 cm.

Blana cainelui Urs de Carelia este aspra la exterior si moale, densa la interior. Culoarea este neagra cu pete albe. Este de preferat ca petele negre sa acopere 70%, iar cele albe 30% din blana cainelui. Coada stufoasa sta incovrigata pe spate si are un varf alb. Cainii Urs karelian de rasa pura nu au coada in forma de secera. Ea trebuie sa se curbeze in forma de cerc.

Temperament

Are tendinta sa fie agresiv cu alti caini, dar aceasta se intampla pentru ca este foarte teritorial si se simte amenintat. Este precaut langa persoane straine, dar capata incredere pe parcurs. Cainele din aceasta rasa a fost crescut pentru a fi independent, astfel ca un caine Urs karelian bun poate sa vaneze ore in sir fara sa aiba contact cu stapanul sau.

O buna socializare si un antrenament corespunzator sunt necesare pentru ca acesti caini sa raspunda corect si sa lucreze bine cu stapanul lor. Trebuie sa existe o relatie de incredere si de supunere intre stapan – caine, pentru siguranta tuturor.

Cainele Urs karelian trebuie sa vaneze mereu cu stapanul sau si nu trebuie folositi doi caini karelieni la vanatoare, pentru ca fie vaneaza pe cont propriu, fie se lupta intre ei pentru prada. Lucreaza bine alaturi de alti karelieni, langa care au crescut.

Sunt tacuti, dar staruitori si vor da alerta doar cand au incoltit prada. Vor latra puternic, rapid si vor alerga in jurul prazii pana cand stapanul vine si o ucide. Se stie ca pot incolti un animal pentru multa vreme. Daca un urs incearca sa plece, cainele il va musca de spate si il va opri sa fuga.

Cainele Urs de Carelia este loial stapanului si este afectuos cu cei din jur. De aceea, trebuie sa stea langa oameni. De asemenea, iubeste copii si ii place sa se joace.

Acesta nu este genul de caine care poate fi legat afara, tinut in apartament sau cu care sa nu se lucreze. Sunt foarte sociabili si au nevoie de multa miscare. Daca se plictisesc pot sa inceapa sa sape o groapa in curte sau sa evadeze pentru a vana de unii singuri. Aceste caracteristici ii impiedica sa devina cainii de companie ideali.

Sunt foarte teritoriali si isi vor alerta stapanul daca simt prezenta strainilor sau a altor animale pe care nu le cunosc.

Cainii urs de Carelia sunt foarte teritoriali si isi vor alerta stapanul daca simt prezenta strainilor

Cainii urs de Carelia sunt foarte teritoriali si isi vor alerta stapanul daca simt prezenta strainilor

Poze cu cainele Urs de Carelia (Urs Karelian)