acum 14 ani

Câinii-ajutor

De ani buni, cainii joaca un rol important in ajutarea persoanelor cu dizabilitati sa duca vieti independente si pline. Cainii-ghid pentru orbi sunt, probabil cei mai cunoscuti dintre cainii pentru asistenta. In plus, exista si caini pentru servicii care acompaniaza persoane cu dizabilităţi, dar si caini pentru hipoacuzici. De asemenea, exista pisici si caini antrenati sa reactioneze in cazul unor atacuri (apoplexie, panica etc), caini antrenati pentru persoane care sufera de boala Parkinson, dar si pisici si caini antrenati pentru suport emotional, animale de companie ce isi alerteaza stapanii in cazul unor episioade de hipoglicemie (valoare scazuta a zaharului din sange), ceea ce permite stapanului sa refaca nivelul zaharului inainte sa apara simptome ingrijoratoare.

Cainii pentru asistenta isi ajuta stapanii, insa pot face mult mai multe de atat. Acestia le ofera stapanilor mai multa independenta si ii pot ajuta sa isi dezvolte viata sociala.

Desi legea nu impune un echipament sau etichete speciale pentru acesti caini, majoritatea poarta. Spatiile publice nu pot impune o dovada a faptului ca persoana in cauza ar avea un handicap sau un „certificat” pentru caine pentru a avea acces la facilitati.

Cainii ghid pentru persoane care si-au pierdut vederea

Cainii antrenati pentru orbi sunt, probabil, cel mai cunoscut tip de caini pentru asistenta. Acestia isi ajuta stapanii sa depaseasca obstacole, sa treaca strada si sa foloseasca liftul si scarile. Dresarea cainilor pentru asistenta incepe atunci cand au o varsta de 6-8 saptamani.

Caini ghid pentru persoane care si-au pierdut auzul

Exista si caini dresati pentru persoane care nu aud partial sau chiar deloc. Acesti caini isi anunta stapanii in cazul unor sunete diverse, de la telefon, alarma anti-incendiu, copii plangand, sonerii sau batai in usa, sirene, pana la sunete ciudate, cum ar fi sobolanii in incapere.

Cainii veniti in ajutorul persoanelor cu dizabilitati

Acest tip de caini vin in ajutorul persoanelor ce au dificultati in a se misca, incluzand persoanele cu paralizie, scleroza multipla, distrofie musculara, paralizie spastica, artrita sau alte stari care ar putea cauza scaderea echilibrului. Acesti caini sunt invatati sa aprinda lumini, sa deschida usi, sa care obiecte in ghiozdane speciale, sa latre pentru a chema in ajutor, sa ridice obiecte ce nu sunt la indemana stapanului, sa impinga scaune cu rotile si sa ajute o persoana sa se ridice. Unii caini sunt invatati chiar sa inchida si sa deschida sertare, sa mute haine dintr-un uscator sau o masina de spalat si sa ajute la cumparaturi.

Pisici si caini dresati in caz de atacuri

Unii oameni ce au atacuri periodice au afirmat ca animalele lor de companie simt aparitia atacului inaintea lor. S-a descoperit ca pisicile si cainii pot fi dresati pentru a recunoaste unele schimbari ce au loc inaintea unui atac si sa isi anunte stapanul. Aceasta ii ofera stapanului destul timp pentru a se pregati, de exemplu sa se indeparteze de un cuptor incins. Aceste animale pot fi antrenate sa isi anunte stapanii cu 15 pana la 45 de minute inainte de inceperea crizei.

Cainii dresati pentru persoane ce sufera de boala Parkinson

Pe langa tremurul si rigiditatea experimentate de pacientii cu boala Parkinson, acestia trebuie sa faca fata si „inghetarii”. Picioarele raman rigide, in timp ce restul corpului continua sa tremure, cauzand caderea persoanei. Drept consecinta, unele persoane ce sufera de aceasta boala tind sa devina sdentare, refuzand sa se miste si sa iasa din casa.

Aici vin in ajutor cainii antrenati special pentru a recunoaste cand o persoana este in criza, atingandu-i picioarele si astfel receptandu-si mobilitatea. Expertii in medicina nu pot spune de ce acest procedeu are efect. In plus, cainii sunt dresati sa isi ajute stapanii sa isi recapete echilibrul. Daca stapanul ar cadea, cainele l-ar putea ajuta sa se ridice.

Animale de companie pentru suport emotional

Pisici si caini pot ajuta persoane cu tulburari mentale si emotionale, reducand simptoamele inductoare de stres prin mentinerea permanenta a interactiunii.

Persoane cu dizabilitati, dar si societatea ca intreg, beneficiaza de pe urma acestor animale. Abilitatea lor de a aduce foloase speciale ajuta stapanii, cu siguranta. Totusi, nu putem ignora beneficiile de ordin psihologic, fizic, emotional si social, care sunt cel putin la fel de importante. Devotamentul lor permanent si ajutorul moral pe care il ofera sunt o inspiratie pentru toti.