acum 14 ani

Câinii care suferă de mâncărimi

Nu durează mult până ca stăpânul să devină disperat după o soluţie pentru a-i trata patrupedului mâncărimea.

O situaţie care îi înnebuneşte pe stăpânii de câini este cea când câinele suferă de o mâncărime atât de puternică şi deranjantă încât se scarpină în mod constant, folosindu-şi lăbuţele şi dinţii pentru a-şi uşura senzaţia, până când îşi îndepărtează tot părul din zona respectivă, iar pielea expusă este zgâriată şi sângerează.

Această zonă lipsita de par, pe care mulţi stăpâni o numesc zona fierbinte, este destul de dizgraţioasă şi îi face pe unii stăpâni sa se jeneze într-atât încât nu îşi mai pot scoate câinii în public. Alţi stăpâni sunt sistematic deranjaţi de scărpinatul neîncetat al câinelui, adesea însoţit de scheunat sau chiar plâns in timp ce acesta îşi zgârie pielea până la sânge.

Nu durează mult până ca stăpânul să devină disperat după o soluţie pentru a-i trata patrupedului mâncărimea.

Pe piaţă există o serie de tratamente chimice care pot fi folosite pentru a uşura senzatia de mâncărime a câinelui dumneavoastră. Cu toate ca majoritatea acestor tratamente dau rezultate, este important de ştiut ca unii câini sufera de alergii grave, uneori chiar fatale, la substanţele din compoziţia lor.

Cea mai buna soluţie în cazul unui câine care sufera de prurit este perierea acestuia, efectuată zilnic. Majoritatea factorilor iritanţi pentru pielea câinelui sunt constituiţi de polen, praf, noduri în blană sau celule epiteliale moarte care îmbâcsesc blana câinelui. Dacă rămân în blană destul timp, aceste elemente încep sa irite pielea animalului, iar acesta, ca răspuns, va începe să scarpine şi să muşte locul afectat.

Perierea blănii câinelui dumneavoastră doar o singură dată pe zi poate preveni cumularea factorilor ce cauzează problemele dermatologice. Nu numai ca veţi împiedica episoadele neplăcute de scărpinat, dar câinele vă va fi recunoscător pentru timpul petrecut împreună.

Îmbăierea regulată este un alt mod excelent de a preveni instalarea senzaţiei de mâncărime. Dar nu vă gândiţi să vă îmbăiaţi câinele zilnic. Excesul de apă şi şampon poate distruge stratul uleios protector care se află în mod natural la suprafaţa pielii câinelui. Atunci când acest strat dispare, pielea devine uscata şi mult mai predispusă la infecţii.

Pielea uscată este la fel de dureroasă şi susceptibilă de mâncărimi la câini, precum este la oamenii care suferă de aceasta stare, dar câinii nu se pot unge singuri cu loţiuni care elimina problema.

Când va îmbăiaţi şi periaţi câinele, nu uitaţi să acordaţi urechilor o atenţie deosebită. În urechile câinelui dumneavoastra îşi pot face loc nişte mici insecte care îi pişcă, numite acarieni auditivi. Când acarienii auditivi îşi încep activitatea, câinele începe să îşi scarpine urechile, iar zgâriatul şi trasul excesiv de ureche poate duce la o serie de probleme de sănatate ale acesteia.

Dacă observaţi un miros ciudat emanat de urechile câinelui iar acesta nu vă mai lasă să i le atingeţi, există posibilitatea unei infecţii la nivelul acestora. Luaţi legătura cu medicul veterinar pentru mai multe informaţii privind ingrijirea in cazul diferitelor probleme ale urechilor câinelui dumneavoastră.

În cazul în care, în ciuda eforturilor dumneavoastră, câinele dezvoltă o zona fierbinte pe care o scarpină până la sânge, intrebaţi medicul veterinar ce crema cu antibiotic puteţi să aplicaţi pe zona în cauză pentru a preveni infectarea. Dacă patrupedul dumneavoastră are neplacutul obicei de a muşca zona care îl manancă, veterinarul ar putea recomanda purtarea unui guler elisabetan, lucru care va da timp zonei să se vindece.

11 comentarii

Buna,
Am un catel care seamana cu rasa akita, are 3 luni si am o mare problema cu el. L-am luat de la varsta de 0 luna si cateva zile, iar dupa 2 saptamani am observa ca se scarpina foarte tare pana ii da sangele. Am mers la medic cu el si i-a dat antiinflamatoare antibiotice si un guler ca sa nu se mai scarpine. Dupa tratament nici un rezultat…Dupa un timp am mers la alt medic veterinar care i-a dat si el tot antibiotice, pruritec, cortavance si un sampon dermatologic. La fel nici un rezultat, el se scarpina in continuare si nu imi dau seama ce are. Va rog ajutati-ma :((

buna,
am o catelusa,are aproape 3 ani,se scarpina in zona gatului pana ii da sangele.aceasta mancarime,am observat ca ii apare in special primavara….am tuns-o si acum zonele unde se scarpina sunt vizibile.cu as putea sa o dau ca sa nu se mai scarpine!!!!

Buna seara!
Am o femela ciobanesc mioritic de 3 ani , care nu a fost montata .
La 7 luni a pirdut blana pe o portiune de circa 40 cm patrati in partea dinspre greaban. Mi s-a spus ca este alergica la o componenta alimentara si am facut tratament cu eczemtrat.Si-a revenit a crescut blana dar dupa o perioada de timp a inceput sa se scarpine, am repetat tratamentul cu eczemtrat dupa 3 zile nu se mai scarpina iar de aproximativ 3 luni in conditiile cand nu mai primeste hrana uscata ci mancare gatita fara componente de pui sau legume care ar putea crea alergie, se scarpina la incheieturilr de la picioare pana sangereaza( se vad chiar oasele)este foarte nervoasa racaie podeaua de la boxa.Alearga circa 3-4 ore pe zi.Am discutat cu sotia care este medic si mi-a spus sa fac o intrebare si pe internet la un medic veterinar pentru ca la noi in zona sunt medici care isi dau cu suprapusul dar fara rezultate. Va spun sincer ca am tratat cainii cu medicamentatia dat de sotie in alte cazuri, dar in aceasta situatie , sotia spune ca ar trata cu claritin, dar nu stie de aceasta data ,daca componentele alergice de la caini se pot trata ca in medicina umana.Va multumesc pentru intelegere! Toate cele bune ! Sper ca sfatul d-voastra sa ma ajute sa scap cainele de acesta cumplita alergie!

Buna,am un catelus Yorkshire de 2 luni,este foarte micutz… cantareste 480 de grame,dar problema este alta : l-am luat joi si de atunci se tot scarpina intruna in zona gatului .In primele 2 zile m-am gandit ca are ceva la urechi,auzisem ceva de otita si am fost cu el la un magazin unde am gasit un tehnician,mi l-a curatat in urechi si a zis ca asta era cauza,apoi i-a prins urechile cu banda;abia astazi am ajuns cu el la veterinar deoarece in weekend nu am gasit pe nimeni si nu a stiut sa imi zica exact ce are ,m-a pus sa intreb de unde l-am luat daca au avut vreo boala ceva acolo…are ca un fel de matreata ,a zis ca pot sa fie oua de pureci sau sa aiba raie :( va rog frumos ajutati`ma pt.ca a zis sa mai stau cateva zile asa cu el si sa vad daca se mai scarpina,iar mie mi-e frica sa mai stau asa cu el.

am si eu un catelus pe care l am tuns si acum il mananca pielea.se scarpina ff des,eu i am dat cu mixtura de oameni sa i mai amelioreze din mancarimi.sper ca il ajuta cu ceva:(

imi poate spune cineva, va rog, cat claritin trebuie sa ii dau unui catel de 5 kg ? multumesc mult !

claritine…o jum de pastila!pe zi

doar primele 4 zile..din luna!nu mai mult!!!

buna am o catelusa beagle are 2 ani . a inceput sa aiba pureci si e alergica si cum s-a scarpinat toata sa iritat pe burtica si si-a facut rana .. ce imi recomandati ? stiti cumva o crema ptr asa ceva?

buna.am un catelus bulldog francez in varsta de 1 luna jumate si i am cumparat o zgarda ptr pisici cu un clopotel ca sa l aud cand merge prin casa sa nu dau peste el .de cand i am pus zgarda aceea a inceput sa se scarpine foarte des dupa urechi.aveti idee care ar putea fi cauza?

Buna! Am un Aziat de 5 ani jumate si de vreo doi ani eo aparut o boala de piele insuportabila. Se scarpina tare pina la singe are o sumedenie de pete fara par pe el (petele se inrosesc). Am incercat o sumedenie de medicamente si injectii dar boala dispare periodic si iarasi apare. Dar acuma de o vreme boala lui sa agravat foarte tare. Va rog frumos spune-timi cum as putea sal tratez? Au fost 3 veterinari si lau vazut si fiecare din ei iau pus diagnostica sa. Pina in final asa si n-am inteles ce boala are ciinele meu…Va rog ajutatima!