acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , , ,

Caini fara stapan, omorati la adapostul primariei

Cadavrele patrupedelor eutanasiate la Feţeni, păstrate câte o lună în pubele şi lăzi frigorifice. Conducerea Federaţiei pentru Protecţia Animalelor acuză municipalitatea de acţiuni infracţionale.
Revoltă în cartierul Feţeni din Râmnicu Vâlcea. Sătui de urletele câinilor aduşi la adăpostul pentru animale fără stăpân din oraş, mai mulţi localnici şi iubitori de animale din judeţ s-au strâns, la începutul săptămânii trecute, în faţa padocului şi au chemat poliţia, pentru a-i opri pe îngrijitorii adăpostului să mai omoare bietele patrupede. Conducerea Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor acuză municipalitatea de iniţierea unor acţiuni infracţionale.

Cadavre îngrămădite în pubele şi lăzi frigorifice

Furioşi, oamenii spun că animalele sunt maltratate şi omorâte cu bestialitate la adăpost de angajaţii Primăriei Râmnicu Vâlcea, fără a se respecta regulamentul interior, care prevede păstrarea animalelor în condiţii corespunzătoare timp de 14 zile înainte de a fi eutanasiate. Protestatarii au reclamat, de asemenea, şi faptul că animalele sunt ţinute la grămadă, fără a fi hrănite, şi sunt maltratate şi ucise cu bâtele sau cu toporul imediat după ce sunt aduse la adăpost. Locuitorii din preajma adăpostului se declară îngroziţi de urletele câinilor şi sunt extrem de revoltaţi de comportamentul angajaţilor care îi înjură şi îi ameninţă cu bătaia. Decişi să ia măsuri pentru oprirea maltratării câinilor fără stăpân, doi cetăţeni din Râmnicu Vâlcea au sosit marţi în faţa adăpostului de la Feţeni. Maria şi Florentina au solicitat angajaţilor adăpostului să le permită accesul în interiorul bazei, pentru a se convinge de faptul că, în realitate, aşa cum susţin aceştia, animalele nu ar fi supuse abuzurilor de nici un fel. Deşi li s-a interzis accesul în interiorul clădirii, acolo unde protestatarii acuză că ar fi omorâţi cu bestialitate câinii, cele două femei au reuşit să scape de vigilenţa paznicilor şi să fotografieze câteva instantanee cu telefonul mobil. Fotografiile făcute în fugă de cele două iubitoare de animale dovedesc o realitate crudă, care i-ar putea cutremura chiar şi pe cei mai avizi consumatori de filme horror. Zeci de cadavre de câini stăteau îngrămădite de mai multe zile în lăzi frigorifice şi pubele, iar într-o cuşcă, un câine, încă viu, zăcea într-o baltă de sânge.

Poliţia a avut interdicţie la „morgă”

Potrivit declaraţiilor celor două femei, camera în care sunt păstraţi câinii morţi a fost închisă şi doar angajaţii şi medicul adăpostului au acces în interior. Spusele celor două sunt confirmate de atitudinea categorică a reprezentanţilor adăpostului, care au interzis accesul în respectiva cameră atât presei cât şi poliţiştilor sosiţi la faţa locului pentru a controla cele sesizate de localnici. Uşa a fost deschisă doar după ce inspectorii Direcţiei Sanitar-Veterinare Vâlcea au solicitat o verificare amănunţită a activităţii desfăşurate la adăpost, aceştia fiind şi singurii care au avut acces în morgă. Potrivit reprezentanţilor Poliţiei şi DSV Vâlcea, în urma controalelor efectuate nu au fost găsite nereguli în activitatea angajaţilor adăpostului. Rămân însă întrebările, fără răspuns se pare, ale oamenilor nemulţumiţi de ceea ce văd şi aud în fiecare zi şi noapte la adăpost. De asemenea, fotografiile făcute în morga adăpostului arată câţiva căţeluşi morţi aruncaţi de-a valma într-o pubelă şi un alt câine care stă într-o baltă de sânge. Probabil, în graba unei acţiuni „ca la carte”, inspectorii DSV nu au observat aceste aspecte. „Este înfiorător ce am văzut în acea cameră. Zeci de câini morţi stau îngrămădiţi în pubele şi lăzi frigorifice, iar mirosul dejecţiilor amestecate cu clor este insuportabil. Este oare permis să ţii cadavre de animale în pubele? Este normal să omori animale cu bestialitate, iar pe cele vii să le ţii în condiţii groaznice, în mizerie şi fără să le hrăneşti? De ce câinele acela se chinuia într-o baltă de sânge fără ca să intervină cineva? Cum a ajuns sângele în cuşcă şi cine i-a provocat rănile?”, se întrebau vâlcencele aflate în faţa adăpostului.

Acuzaţii respinse

După părerea reprezentanţilor Primăriei Râmnicului, adăpostul funcţionează perfect legal, deşi recunosc faptul că, dacă nimeni nu revendică animalele, acestea sunt omorâte, fie că sunt sau nu bolnave. Răspunsul medicului adăpostului cu privire la acuzaţiile localnicilor din Feţeni şi susţinătorilor drepturilor animalelor se vrea a fi cât se poate de direct şi imparţial. Acesta spune că numărul câinilor morţi din morga adăpostului s-a mărit din cauza faptului că, de aproape 30 de zile, din diferite motive, nu a mai fost efectuat nici un transport de către firma Protan, cea care se ocupă cu incinerarea cadavrelor. De asemenea, sângele din cuşcă ar proveni, conform aceluiaşi medic, de la o căţea care tocmai fătase (…). Ca o coincidenţă, imediat după ce localnicii au sunat poliţia, reprezentanţii Primăriei Râmnicului au chemat de urgenţă firma cu pricina, despre care localnicii spun că nu a mai fost văzută la adăpost până acum, cadavrele câinilor fiind ridicate până cu un tractor.

Câinii dispar ca în „Zona crepusculară”

În urma unei alte sesizări din partea localnicilor, un echipaj de poliţie s-a deplasat şi sâmbătă, 28 noiembrie, la adăpost, pentru a vedea ceea ce se întâmplă înăuntru. „Noi nu am văzut nici un animal mort, am constatat doar că mai erau numai 17 câini în adăpost.”, au afirmat poliţiştii prezenţi la faţa locului. La ultima vizită a presei în zonă, cu doar două zile înainte, erau la adăpost mai mult de 80 de câini, iar vineri, când reprezentanta din Vâlcea a Federaţiei pentru Protecţia Animalelor a făcut o inventariere a animalelor moarte, mai erau 50 de câini. Cum au dispărut aproape toţi, în aşa fel încât sâmbătă nu au mai fost găsiţi decât 17, nimeni nu vrea să spună, iar despre o „îmbolnăvire în masă” care să necesite eutanasierea nici nu poate fi vorba. „Unde sunt câinii?, eu asta aş vrea să ştiu. Am făcut ieri (n.r. vineri) un proces-verbal de inventariere a patrupedelor şi erau peste 50, iar acum nu mai sunt decât 17. Este strigător la cer! Noi am făcut deja mai multe sesizări prin serviciul 112 şi vom depune toate probele pe care le avem la poliţie, pentru a se lua măsuri penale împotriva angajaţilor.”, spunea sâmbătă Luminiţa Iancu, reprezentanta Federaţiei pentru Protecţia Animalelor la Vâlcea.

Acţiuni cu iz infracţional

La rândul său, Carmen Arsene, vicepreşedinta Federaţiei Naţionale pentru Protecţia Animalelor, a subliniat faptul că în acest caz sunt deja mai multe ilegalităţi, pe care reprezentanţii Primăriei Râmnicului le perpetuează şi pe care le-a sesizat deja, în scris, atât la conducerea Primăriei Râmnicului, cât şi la Poliţia Vâlcea. Legislaţia privind protecţia animalelor din România interzice astfel eutanasierea câinilor, a pisicilor şi a altor animale, cu excepţia acelora cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar. De asemenea, maltratarea, provocarea de suferinţe fizice şi psihice reprezintă infracţiuni, sancţionate cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă penală de la 1.000 de lei la 10.000 de lei. Cetăţenii nu au voie să prindă câini comunitari decât dacă sunt angajaţi ai consiliilor locale şi au instruire în acest sens, în timp ce, la Vâlcea, Consiliul Local a aprobat o hotărâre care dă liber tuturor râmnicenilor să prindă câini comunitari, pentru fiecare patruped dus la padoc primind câte 50 sau 20 de lei, în funcţie de mărimea animalului.
• Mihai ROMAN
• Alina MONEA

Un raspuns

da este perfect adevarat ce se intampla la feteni eu locuind la 100metri de adapost dar mai nou vin incontinuare oameni cu caini ori din curtile prsonale ori de pe stazi iar salariatii adapostului refuzand primirea cainilor acestia da drumu la caini ori pe drum ori prin padurea de la feteni pentru ca in prezent in jurul gropi de gunoi sant peste treizeci de caini care ameninta si chiar ataca sateni(copii si oameni maturi).