acum 14 ani

Cand va fi rezolvata problema cainilor fara stapan?

Fără îndoială că probleme unei comunităţi sunt în număr mare şi nici rezolvarea lor nu pare a fi deloc simplu de realizat. Procesul soluţionării acestora antrenează schimbări majore şi asumarea multor responsabilităţi. Atât prin faptul că utilizează resursele pe care autorităţile le au la dispoziţie, cât şi prin aceea că orice problemă îşi are propria rezolvare, atâta vreme cât există interes major în acest sens. Numai că atunci când nimeni nu pare interesat de găsirea celei mai bune soluţii, problemele iau amploare.

„Vă rog, faceţi ceva şi strângeţi toţi câinii, pentru că ne-au invadat”

Una dintre actualele probleme ale municipiului Târgu Jiu, este cea a câinilor comunitari. Multe dintre aceste aspecte au fost discutate în ultimii patru, cinci ani. Cetăţenii au făcut reclamaţii, sesizări şi au rugat autorităţile să ia cele mai bune decizii în acest sens. „Am observat că mai sunt şi alte comentarii legate de maidanezii târgujieni. Vă rog, faceţi ceva şi strângeţi toţi câinii, pentru că ne-au invadat. În cartierul 9 Mai e plin de câini. Latră în mijlocul nopţii, îşi fac nevoile în scările de bloc…În fine, nu am văzut demult nicio echipă de ecarisaj care să rezolve problema asta”, menţiona târgujianca Oana G., la începutul acestui an, pe blogul primarului Florin Cârciumaru. De asemenea, un alt cetăţean din Târgu Jiu, amintea, la jumătatea lunii martie 2010, pe acelaşi blog, despre un alt cartier, cu acelaşi număr mare de câini comunitari. „Sunt un locatar al cartierului 23 August şi vreau să ne ajutaţi într-o veche problemă a acestui oraş. Din cauza maidanezilor care s-au instalat în această zonă nu mai putem să ne lăsăm copii la joacă, în faţa blocului, sau în părculeţele din apropiere. Toţi cei care trec prin zona în care locuiesc eu, riscă să fie muşcaţi de câini. Dacă vrei să arunci gunoiul la ghene, nu ai nicio şansă. Preferi să-l iei în maşină şi să-l duci la pubele din alte cartiere, mai puţin expuse acestui pericol. Vă rog dacă anunţaţi ecarisajul, să vină cu o maşină mai mare, pentru că în cartier sunt cel puţin treizeci de maidanezi”, a specificat Marian P. din Târgu Jiu.

„De pe străzi nu îi putem lua, totuşi”

Problema patrupedelor fără stăpân este, potrivit edilului oraşului Târgu Jiu, Florin Cârciumaru, nu foarte uşor de soluţionat. „În primul rând, cu câinii comunitari avem mari dificultăţi pentru că sunt foarte mulţi. Aceştia sunt aduşi şi de cei de prin localităţile învecinate şi, ca să fiu sincer, întreţinerea lor, dacă i-am strânge pe toţi la adăpost, ne-ar costa câteva miliarde de lei vechi pe lună, ceea ce nu ne permitem. Încercăm să facem sterilizări, astfel încât numărul lor să fie redus în timp, dar de pe străzi nu îi putem lua totuşi. O să trimit o echipă de ecarisaj în zona dumneavoastră, dar sunt convins că vor apărea alţii cât de curând”. Acesta este răspunsul pe care Florin Cârciumaru îi oferă, pe blogul său, unuia dintre cetăţenii târgujieni. Aşadar, adăpostul modern, ba mai mult, „printre cele mai moderne din ţară”, nu prea se dovedeşte a fi eficient, cel puţin la ora actuală. Construcţia lui a însemnat nu mai puţin de 200.000 de lei. S-a investit mult în sala de operaţii din cadrul adăpostului. Pentru ce? Nu se ştie exact. Atâta vreme cât edilul târgujian susţine că municipalitatea nu îşi permite, din punct de vedere financiar, să ducă maidanezii acolo unde, teoretic, le este locul, pentru ce a fost construit un astfel de spaţiu?

Sunt ocupate doar 200, din cele 800 de locuri ale padocului târgujian

În mod evident, construcţia unui padoc la nivelul municipiului Târgu Jiu, ar fi trebuit să rezolve o bună parte din aceste probleme. Investiţia cu pricina promitea multe. Numai că din vara anului 2009, până în prezent, nimic nu s-a schimbat. Mai mult, câinii apar parcă de nicăieri şi fac ca străzile, trotuarele sau spaţiile dintre blocuri, să devină locuri tot mai puţin prietenoase. Acest lucru, în ciuda spaţiilor verzi, a panseluţelor sădite cu grijă sau a modernizării parcurilor de joacă pentru copii. Padocul din Târgu Jiu a fost inaugurat în luna iulie 2009 şi acum, promite din nou. „Capacitatea acestui adăpost, ridicat în zona fostului CET, este de aproximativ opt sute de locuri. Este o investiţie foarte necesară, dar încă nu utilizăm spaţiul la capacitatea maximă. La ora actuală ne aflăm în proces de organizare, pentru ca în perioada imediat următoare, să trecem la programul de sterilizări”, a menţionat Ramona Evulescu, purtător de cuvânt al Primăriei Târgu Jiu. Potrivit acesteia, soluţionarea problemei câinilor comunitari, impune parcurgerea unor etape dificile. „În prezent, doar două sute de câini beneficiază de serviciile padocului. Întreaga activitate implică nişte costuri mari, motiv pentru care intenţionăm să ne organizăm cât se poate de bine şi să găsim şi colaboratori care să ne ajute în acest demers. Ar fi foarte bine dacă, pentru sterilizarea câinilor s-ar utiliza şi fonduri atrase, nu doar bani din bugetul local”, a completat Evulescu. În ceea ce priveşte funcţionarea adăpostului, aceasta este asigurată de angajaţii Direcţiei de Servicii Comunale din cadrul Primăriei Târgu Jiu.
Adopţii puţine

Până când această nouă intenţie a municipalităţii va fi sortită izbânzii, câinii vagabonzi ne însoţesc la fiecare pas. Ne aşteaptă la fiecare scară de bloc şi nu lipsesc din absolut nicio parcare. Sunt foarte mulţi şi umblă în haite. În anul 2008, autorităţile au înregistrat un număr de aproximativ două mii de patrupede fără stăpân. În ceea ce priveşte adopţiile, fenomenul nu s-a bucurat de succes în rândul târgujienilor. Astfel, în anul 2008, nu mai puţin de patruzeci şi cinci de mai danezi au fost daţi spre adopţie, în timp ce, în anul 2009, numărul acestora a scăzut la treizeci. La polul opus, în ciuda încercărilor şi a strategiilor concepute în acest sens, numărul patrupedelor hoinare creşte parcă de la o zi la alta. Şi atâta vreme cât aceştia „nu pot fi luaţi încă de pe străzi”, potrivit primarului Florin Cârciumaru, se asigură o continuă creştere numărului de câini fără stăpân.

18 comentarii

aha

raspunsul e simplu: pentru Romania, la Pastele cailor!Daca din secunda asta n-ar mai fi niciun caine fara stapan, am curaj sa pun ramasag cum ca in 5 ani ajungem exact de unde am plecat.Nu cainii sunt problema, ci tara asta de cacat in care nu funtioneaza nimic.Dupa ce stragem toti cainii, cum ne asiguram ca nu o sa le mai fete cocalarilor catelele si ca nu o sa dea puii in strada?Cam la fel cum ne asiguram ca nu se mananca seminte in tramvai, ca nu se arunca gunoaie pe jos, etc.In concluzie, putem sa facem site-uri gramada, demersuri si asociatii… sunt o mare frectie de lemn in Romania.

foarte adevarat

de acord cu ionut dorobantu… si toate veturile ar trebui sa castreze toti cainii gratis si atunci cocalarii poate nu ar mai avea ce sa dea in strada .

OK! DA! e nasol, dar oare se gandeste cineva ca animalele fara stapan sunt un fel de cetateni ai Romaniei, tacuti, infometati, batuti, injurati, calcati de masini si asa mai departe. Ei fac parte din viata noastra si noi din a lor, pentru ca aici s-a ajuns. Convietuim cu mai micile sau mai marile patrupede, care de cele mai multe ori sunt destul de confuze in legatura cu rostul lor. Traiesc printre noi, tolerate, dar in acelati timp blamate sau cel mai adesea uitate. Solutia nu este strict strangerea animalelor si atat. Este nevoie si de educatie, incepand cu copii de gradinita, iar pentru cei care sunt prea batrani sa fie educati pot exista amenzi. La momentul asta animalele nu mai au nici o vina.

Monica adevarat graiesti.

bv monica dar cui ii pasa de cei amarati in tara asta?fie ca e vb de oameni sau animale:(tu nu vezi cum se revolta cu atata rautate impotriva lor ,multi au uitat de dumnezeu ,fac rau cat pot si de sarbatori ii vezi evlaviosi la biserica:(din pacate pt ei viata o sa le ofere multesurprize mai devremesau mai tz si nu cred ca placute:(

Cand vom trai in SUA.Pana atunci NO CHANCE!

Sau peste vreo 100 de ani cand vom gandi mai civilizat.

De numarul animalelor fara stapin suntem noi oamenii vinovati….cu putin ajutor din partea medicilor nu ar mai fi atitea animalute parasite,moarte pe drum….sau piele si os.Eu am castrat catelusele care stau in strada si care vin si stau in fata portii cind dau de mincare ciinilor mei.Au si ele portia lor…….In acest fel eu am rezolvat problema puilor care s-ar fi nascut…..Dar eu am facut un efort si am rezolvat aceasta problema.Sunt multi care nu isi permit.(Eu am 9 catei pe care i-am luat de pe strada,fiecare cu povestea lui trista ,si doi ciini de rasa…dar ii iubesc pe toti.Acum am adoptat un setter bolnav….e mic….si lupta pentru viata lui…..e fericit si tare cuminte.

Esti o draguta, Mihaela, bravo! Tu esti printre putinii care fac ceva pentru 'lupii' nostri de printre blocuri, cand voi locui la curte cu siguranta iti voi urma exemplul :)

nu toti au bani pentru asta din pacate.. cine da 300 ron pt o sterilizare? in ultimele 3 luni am dat pentru cainii comunitari 1000 de euro , pentru cazare la o pensiune, tratamente, sterilizari, mancare, custi si asa mai departe.. dar stiu ca macar 20 de catei au gasit speranta in viata lor. exista bani din UE pentru asta dar statul stie sa-i foloseasca pentru altele. ce sa mai zic daca primaria la timisoara mai duce caini comunitari la adapostul colti alb .. era mai bine sa fie pe strada decat sa fie acolo , boli , raie, fara mancare , nesterilizati.. toti cateii pe care i-am luat pe strada au fost mult mai sanatosi decat cei de la adapost. cum se poate asa ceva.. de ce exista un adapost??? ca sa se trasmita bolile mai usor???

Pentru a se rezolva problema este necesar SA INCEPEM SA REZOLVAM PROBLEMA!Atat oamenii de bun simt si cu suflet mare cat si autoritatile vorbesc despre problema,o recunosc,se plang,se contracareaza ,cei dintai fac pe cont propriu imposibilul,ceilalti mai fura cate un banutz,ca deh,e grea aceasta problema si…..?Sterilizarea este cel mai important pas.Pricinosii spun ca trebuie si adoptati sau dusi in adaposturi.FRATILOR,STERILIZATI-I ,ca oricum din 1 nu se mai fac alti 9 !!!Chiar daca ii intoarceti in teritoriu,NU SE MAI INMULTESC!Apoi ne putem gandi la pasul urmator:adoptii,adaposturi.Nu se poate face totul deodata!Dar incepeti,pentru Dumnezeu!!!!

Sunt de acord cu Monica si Ionut, dar hai sa facem noi ceva…Eu , din fericire locuiesc in state si ma consider un om norocos si fericit din acest punct de vedere. daca ne-am uni toti cei care iubim animalele am face lucruri deosebite. Adica concret: demonstratii, pichetari cand nu ne convine ceva, daca nu putem aajuta cu bani pentru sterilizari. Eu le fac pe amandoua de cativa ani buni din banii mei si pe timpul meu.da, exact vin din state in Romania si ajut. Nu va spun acest lucru ca sa ma laud ci doar ca sa va dau un exemplu ca se poate. am inceput cu pasi mici, dar acum incep sa prind aripi. Nu trebuie sa lasam parlamentarii si cei care ne conduc sa faca ce vor ei ci trebuie sa le aratam ca ne pasa si luam atitudine daca ne deranjeaza ceva. Acest lucru putem sa-l face de acasa sau cand sunt demonstratii de strada sa ne facem timp sa luam parte. Dat telefoane si spus ceeea ce ne deranjaza. Semnat petitiile care sunt pe site-uri sau sondajele de opinii din ziarele locale.Apropo cati dintre dvs au semnat petitiile puse pe http://www.thepetionsite.com referitoare la aprobarea legii privind animalele din Romania. daca nu a-ti facut-o va rog sa o faceti si sa o trimite-ti mai departe la cate mai multe persoane.

semnati si trimiteti petitia de pe http://www.thepetitonsite.com la cat mai multe persoane, va rog.Multumesc.postati aceasta petitie pe site-urile voastre

intai si intai, dupa parerea mea, noi stapanii de caine ar trebui sa avem initiativa sa facem asa ceva…sunt multe de discutat aici.in primul rand aici de unde sunt eu din brasov nu prea exista locuri in care sa-ti plimbi cainele…in parc primesti amenda de 25 de milioane de lei vechi daca iti plimbi cainele,in spatele blocurilor iti moare cainele din cauza ca vecinii arunca oase pe geam la pisici si caini FARA stapan…intai ar trebui rezolvate problemele pentru cainii cu stapani si mai apoi marea problema a cainilor vagabonzi.exista aziluri de caini unde sunt tratati in cele mai ok conditii.nu trebuie sa vina hingherii sa ia cainii de pe strada.putem face si noi asta !

corect spus dar cu cainele in parc si amenda e adevarat nu mai sant la curent

PROBLEMA CAINILOR FARA STAPAN DIN ROMANIA VA FI REZOLVATA DE NOUA LEGE DE PROTECTIA ANIMALELOR,LEGEA MARINESCU 2,CARE ZACE PE LA CAMERA NDEPUTATILOR,ASTEPTAND SA FIE PUSA PE ORDINEA DE ZI …DE VREO DOI(2)ANI!!!!!!!!!