25 Dec 2009

Câtă hrană este necesară pentru a întâmpina necesităţile de energie a câinilor ?

Departamentul de servicii acvatice şi veterinare, Dr. Forster & Dr. Smith

Una din întrebările predilecte cu care mă confrunt în ceea ce priveşte câinii se referă la cantitatea de hrană necesară. Deşi simplă în aparenţă, această întrebare devine dificilă ca urmare a unor circumstanţe specifice.

Acest articol va ajuta la explicarea acestor circumstanţe şi va ajuta proprietarii animalelor de companie să aleagă o cantitate de hrană potrivită pentru câinele lor.

Importanţa cunoaşterii cantităţii de hrană necesare

Cu ceva timp în urmă am avut un client în vârstă care a crescut labradori Retriever (rasă cunoscută şi sub numele de câinele Sfântului Ioan). De fiecare dată când îşi aducea câinii la clinică mă impresiona faptul că erau prezentau mereu o greutate optimă, o blană frumoasă şi un tonus muscular bun. Am întrebat-o care este secretul care i-a permis să îşi hrănească animalele în aşa fel încât să aibă mereu o greutate optimă.

După câteva momente de gândire mi-a răspuns că în momentul în care slăbesc îi hrăneşte mai mult iar atunci când se îngraşă, mai puţin. După ani întregi şi sute de consultaţii nutriţionale, încă sunt impresionat de această soluţie simplă. În ciuda eforturilor noastre de a găsi o formulă fixă care să ilustreze cantitatea corectă de hrană necesară unui câine de o anumită greutate, se pare că aceasta nu va fi găsită vreodată.

Ceea ce acel proprietar a demonstrat reprezintă ani de experienţă care i-au permis să efectueze anumite ajustări în dieta câinilor astfel încât să le menţină o greutate optimă. Din păcate, majoritatea proprietarilor nu deţin această experienţă care să le permită să regleze consumul caloric al câinilor.

Cu toate acestea, menţinerea unei greutăţi potrivite este esenţială pentru starea de sănătate a patrupedelor. Câinii subponderali suferă adesea de un tonus muscular slab, vindecări greoaie, energie scăzută şi disfuncţii ale metabolismului şi sistemului reproducător.

Cei supraponderali, întâlniţi mai frecvent, suferă de probleme osoase şi sunt expuşi unei incidenţe mai mari ale afecţiunilor asupra metabolismului, cum ar fi diabetul sau problemele la ficat, prezentând de asemenea energie scăzută şi probleme ale pielii. Supraponderabilitatea poate conduce de asemenea şi la o speranţă de viaţă redusă. Astfel, beneficiile nutriţiei corespunzătoare sunt incomensurabile.

Ce spun etichetele de pe alimentele pentru animale

O sursă importantă de informaţie asupra cantităţii de hrană necesare o reprezintă indicaţiile de pe fiecare ambalaj al alimentelor pentru câini, bazate pe greutatea patrupedului. Există totuşi anumite probleme în ceea ce priveşte aceste indicaţii. Mai întâi, cantităţile recomandate sunt încadrate în marje mari de greutate, care cu toate acestea pot conţine erori.

Apoi, aceste recomandări diferă de la o marcă la alta, în ciuda ingredientelor, nivelelor de grăsimi sau proteine, fibră relativ asemănătoare . Există o discrepanţă de peste 50% între recomandările diferitelor mărci, care generează fără doar şi poate confuzie în rândul proprietarilor de câini. Ideea este că rareori inducaţiile de pe ambalaj sunt rareori exacte în privinţa nutriţiei, dar reprezintă totuşi un punct de plecare.

Conştientizarea necesităţilor de energie ca câinilor

Primul pas în acest sens este cunoaşterea inexistenţei unor formule precise care să determine nevoile câinelui. Pentru oameni, este destul de uşor de calculat necesitatea calorică zilnică pe baza greutăţii deoarece, în comparaţie cu câinii, oamenii prezintă în general caracteristici similare.

Pentru noi este de ajuns să consultăm un tabel cu caloriile necesare pentru a ne edifica. În cazul câinilor, există diferenţe majore între rase, talii, rata creşterii la pui, gradul de activitate, grosimea pielii şi blanei sau a condiţiilor de viaţă. Aceste diferenţe sunt rareori specifice oamenilor şi de aceea răspunsul la chestiunea abordată aici este dificil de găsit.

În tabelul de mai jos veţi găsi anumite indicaţii pe care nutriţioniştii le folosesc pentru a calcula necesităţile calorice ale câinilor. Acesta se bazează pe necesităţile de energie în repaus (N.E.R.), nivelul de bază al energiei necesare unui câine într-o zi fără activitate fizică. Formula este menită să calculeze NER pentru animale cu o greutate cuprinsă între 2 şi 45 kg.

Orice activitate sau variabilă din tabel, alta decât odihna, necesită o creştere a NER şi a caloriilor. Aceste cifre nu reflectă menţinerea caloriilor în repaus ci a nivelelor de energie în repaus. De exemplu, un câine normal adult cu o activitate normală reprezintă deja 1,6 x NER.

NER (kcal / zi) = Greutate + 70

Pierderi de greutate – 1 x NER

Activitate normală la adult – 1,6 x NER

Efort uşor – 2 x NER

Efort moderat – 3 x NER

Efort susţinut – 4-8 x NER

Femelă gestantă (primele 42 de zile) – 1,8 x NER

Femelă gestantă (ultimele 21 zile) – 3x NER

Femelă în alăptare – 4+8 x NER

Pui, până la 4 luni – 3 x NER

Pui, de la 4 luni până la vârsta adultă – 2 x NER

Cu toate că tabelul nu ne informează câtă mâncare trebuie să le dăm câinilor, acesta ilustrează variabilitatea necesităţii de energie în funcţie de activitate. Trebuie să aveţi în vedere faptul că acest tabel nu ţine cont de rasă, temperatura aerului sau grosimea blanei, care pot influenţa nevoile de energie la fel ca şi activităţile descrise.

Şi totuşi, cum hrănim câinele ?

Aşadar, de unde începem ? Primul pas constă chiar în alimente. Mâncarea de proastă calitate nu este niciodată o idee bună deoarece nu numai că presupune costuri mai mari întrucât cantitatea necesară e mai mare, produce de asemenea un grad ridicat de deşeuri. Poate de asemenea să creeze probleme digestive sau de comportament. Astfel, trebuie să alegeţi mâncare de bună calitate şi citiţi recomandările de pe ambalaj pentru a avea un punct de plecare.

Apoi, trebuie să cunoaşteţi atât greutatea actuală a patrupedului cât şi cea dezirabilă. Consultaţi tabelul de mai sus pentru a avea o idee despre gradul de activitate a câinelui. Consultaţi medicul veterinar cu privire la greutatea optimă şi ţineţi cont şi de variabilele atmosferice pentru a ajusta cantitatea de mâncare. Trebuie să aveţi în vedere faptul că majoritatea câinilor sunt supraalimentaţi şi au activitate fizică insuficientă.

După ce stabiliţi o cantitate zilnică de mâncare, cântăriţi animalul cel puţin o dată pe lună pentru a şti dacă soluţia dumneavoastră este bună. Dacă e necesar, măriţi sau micşoraţi această cantitate până când patrupedul va avea o greutate optimă constantă. În cazul în care patrupedul va opune rezistenţă la cântărire, puteţi sa vă cântăriţi ţinându-l în braţe după care scădeţi greutatea dumneavoastră.

Adaptări la schimbările câinelui

După cum puteţi observa în tabel, cantitatea necesară de mâncare fluctuează în funcţie de schimbările din viaţa câinelui. Cele mai multe probleme de greutate se dezvoltă încet şi apar adesea la trecerea puiului la vârsta adultă. Apetitul adultului este adesea mai ridicat decât nevoile acestuia de alimentaţie.

Un alt asemenea moment are loc la atingerea unei vârste înaintate când şi activitatea fizică scade considerabil. Ţinând cont de aceste transformări, puteţi evita alimentarea câinelui peste măsure.

Alimentaţia corectă a câinilor este o sarcină care generează confuzii. Începeţi prin alimente de bună calitate, citiţi recomandările de pe ambalaj, adaptaţi cantitatea de alimente în funcţie de activitatea câinelui şi a mediului în care trăieşte. Apoi, monitorizaţi cu atenţie greutatea patrupedului şi operaţi ajustările necesare. Astfel, veţi putea să menţineţi o greutate şi implicit o sănătate perfectă a câinelui dumneavoastră.Publicat de: Andi Sâsâiac
 
Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu

Un nou grup de zimbri ajunge cu bine in Muntii Tarcu
Cel mai mare mamifer terestru din Europa se intoarce in Carpatii Meridionali, unde un nou transport de 9 indivizi a fost efectuat in 21-23 aprilie. Acesta este al patrulea an consecutiv de transporturi de zimbri in Muntii Tarcu, iar de aceasta data animalele provin doar din rezervatia Avesta, din Suedia. Zimbrul (Bison bonasus) este o […]

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife

Putem fi Zero Waste in vacanta? #Tenerife
Va scriu in prima zi acasa, dupa o vacanta foarte frumoasa in Tenerife. Din fericire am noroc de vreme buna si pot scrie la masa din gradina, la soare, cu o limonada langa mine si parca trecerea la viata de zi cu zi nu mai e asa de grea. Dupa cum bine stiti pana acum, […]

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?

Tinta de „Zero Deseuri� – un obiectiv realizabil in Romania de astazi?
Povestea de la Targu Lapus a inceput in urma cu 10 ani, cand, Primaria orasului a decis inceperea demersurilor de reducere progresiva a cantitatii deseurilor colectate de la populatie. Sistemul a intrat in functiune in 2010, odata cu obtinerea unei finantari din Fonduri Europene si prevedea implementarea unei strategii eficiente de gestionare a deseurilor menajere. […]

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold

Activistii Mining Watch au depus plangere penala impotriva Deva Gold
Marti, 28 martie, activistii Mining Watch s-au aflat la Certej pentru a verifica legalitatea lucrarilor de santier care se desfasoara pentru construirea a doua bazine necesare exploatarii. In acest sens, activistii s-au deplasat pentru a vizualiza panourile de santier care potrivit legislatiei in vigoare trebuie sa fie afiste intr-un loc vizibil si accesibil publicului [1]. […]

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru

Amenzi si dosar penal pentru taieri de arbori in zona Vidraru
Conform Greenpeace Romania, pretinsa diminuare a fenomenului taierilor ilegale se vede doar din birou. In teren taierile ilegale afecteaza suprafete mari si produc inclusiv distrugerea ultimelor paduri virgine ale Europei. Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile taieri ilegale in zona lacului Vidraru, in bazinul raului Cumpana, iar acestea au fost confirmate in teren […]

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi

O planta noua pentru stiinta descoperita de biologi
Biologii au descoperit in Dobrogea o noua specie de planta, intr-un proiect al Societatii Ornitologice Romane.  Nu este doar o specie noua pentru Romania, ci este o specie noua pentru stiinta.  Trei ani de zile au durat analizele care sa confirme descoperirea biologilor romani. Biologii care au gasit planta au si avut onoarea de a-i […]

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate

Let`s Do It, Romania! si Teach for Romania lanseaza „Let’s Share & Care!”, primul centru de minerit urban pentru combaterea risipei si sustinerea educatiei in comunitatile defavorizate
Mineritul urban este alternativa la mineritul traditional si consta in recuperarea resurselor din deseuri, de la metale din deseuri electronice pana la materiale de constructii din demolari, prin repararea, reutilizarea sau reciclarea acestora. O initiativa care promoveaza mineritul urban este „Let’s Share & Care!” lansat de Let’s do it, Romania!, care isi propune sa sustina copiii […]

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017

Initiativa „Plantam fapte bune” a dat startul impaduririlor in 2017
Sambata, 25 martie, echipa Plantam fapte bune in Romania a dat startul actiunilor de impadurire din 2017, la Silistea Gumesti, un loc deja cunoscut si indragit de catre voluntarii plantatori. 5.000 de puieti forestieri – cer, artar si sanger – au fost plantati pe o suprafata de 1 hectar, in continuarea celor 13.000 de puieti […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.