acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Catel cu frica de doctor

Am un rottweiler mascul, varsta 5 ani ; la varsta de 2ani si 6 luni am fost la asociatia chinologica (iasi) pentru a fi inscris si totodata a fost tatuat la ureche cu un cod. Problema este acest tatuaj. Dupa ce a fost tatuat nu a mai acceptat sa se apropie dr de el pentru ai da cu tinctura si a trebuit sa recurga la forta pentru a putea fi dat cu tinctura. A durat ceva timp pana am reusit deoarece este foarte puternic si nu mai reuseam sa-l tinem. Dupa lupta nu a mai vrut sa intre niciodata intr-o farmacie veterinara, mai mult nu i-am mai facut vaccinul la an. Am intrebat medici veterinari ce solutie este pentru a putea sa-i fac vaccinul in conditiile in care nu mai accepta medicul si nici pe mine sa-i putem face vaccinul, dar nu am gasit nici o solutie. Nu vreau sa-i fac vaccinul cu forta. A ramas foarte marcat dupa acest incident. De exemplu: daca are vreo rana cu greu ma lasa sa o vad sau sa o tratez, fuge, cauta joaca, mormaie, face orice ca sa-mi distraga atentia si sa uit de rana. Daca rana este la o labuta isi ascunde labuta, si pana nu ma intind pe jos langa el si port -tratative- nu ma lasa sa-l tratez, mormaie a nemultumire, intoarce capul.. Etc. Va rog foarte mult sa ma indrumati cum sa procedez. Este un caine sanatos il iubim foarte mult si el ne iubeste pe noi si vrem sa ramana sanatos si protejat.

Un raspuns
Marius Munteanu 11 iunie 2010 la 11:29 am

E si normal ca a prins frica: tatuajul a fost facut mult prea tarziu; cainele a ramas cu trauma si e foarte dificil sa rezolvi problema, mai ales ca deja au trecut aproape trei ani de la incident si el pare sa nu fi uitat nimic. Rottweilerii sunt foarte destepti, ca si ciobanestii germani; mai multi veterinari si posesori de ciobanesc german si de rottweiler mi-au spus ca tocmai acesti caini, care sunt in stare sa ignore orice durere cand se incaiera, ignorandu-si mai apoi ranile, au un grad mare de stres si sunt literalmente niste c*c*ciosi cand intra pe usa cabinetului veterinar.

Tinand cont ca nu mai e vorba de un pui, ai nevoie de mult tact. Trebuie sa il inveti sa se lase controlat si sa asocieze controlul cu un lucru pozitiv. La varsta asta, deja stii ce il stimuleaza cel mai mult (mingea, bucatica de carne etc). Exercitiul ar fi urmatorul:
Te joci cu el, apoi il mangai, il masezi, cobori spre laba piciorului si ii examinezi pernitele de la o laba (ar fi bine sa nu aiba nicio rana); in acelasi timp ii dai recompensa si il lauzi.
Mai intai o simpla atingere – o secunda, recompensa imediat daca nu si-a retras laba.
Apoi il chemi, il masezi, il mangai, ii examinezi gradual mai mult timp laba, daca se lasa controlat recompensa va fi mai substantiala.
Orice raspuns pozitiv e laudat, raspunsul peste medie(cainele accepta mai mult timp) este recompensat mai substantial (lauda plus “bucatica”), iar raspunsul de exceptie necesita o recompensa speciala. Imediat dupa recompensa, ii dai liber si il inviti la joaca, astfel incat asocierea cu controlul sa devina un fapt pozitiv. Daca nu raspunde, nu te ambala; reiei a doua zi sau incerci alta metoda: de pilda il inveti sa “dea laba”. Cainii au nevoie de o imensa rabdare si de intelegere. Sa nu uitam ca aceste pachete de muschi sunt totusi asemenea unor copii supradimensionati. Iti trebuie sa ai si ceva umor, observand la ce tertipuri recurg ca sa se eschiveze.
E bine ca nu incearca sa te muste, dar trebuie sa ii interzici categoric sa te maraie (e un avertisment care poate preceda o muscatura).
Pentru alte zone ale corpului, sa zicem urechile, incepi cu un masaj corporal; cand ajungi la urechi, i le masezi, apoi te prefaci ca i le examinezi putin si lucrurile urmeaza ca mai sus: recompensa, liber, joaca.
Cu timpul, se va invata sa fie examinat si chiar daca va avea o zgaiba, o bubita, va fi cuminte. Elementele-cheie sunt calmul, insistenta si rabdarea.
Cat despre vaccin, e mai greu: cainele a asociat mirosul cabinetului veterinar cu ceva foarte rau. Si pe buna dreptate: de ce ar vrea sa intre intr-un loc unde crede ca i s-a intamplat ceva ingrozitor?
Ar fi bine sa iti faci o rutina, sa il plimbi mai intai prin preajma unui cabinet veterinar (neaparat in lesa), utilizand de asemenea recompensa verbala si “bucatica” sau jucaria, apoi, cand nu mai da semne de stres, sa intri in cabinet fara sa ii faci un tratament anume, doar ca sa il obisnuiesti cu doctorii, cu mirosul de acolo etc. In functie de stres, metodele de recompensare vor functiona sau nu. Daca stresul este extrem, cainele va fi imun la orice fel de recompensa. De aceea iti recomand aceasta expunere graduala.
Nu zic ca metoda pe care ti-am prezentat-o e cea mai buna, dar stiu ca da rezultate bune in foarte multe cazuri.
Daca nimic nu functioneaza, singura solutie e sa il obisnuiesti cu botnita (cainele poate musca de teama sau ca reflex la durere) si sa inveti cum sa tii cainele cand i se administreaza tratamentul.