acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Catelusa noastra devine din ce in ce mai agresiva

Fetita mea, ciobanesc german in varsta de vreo 3 ani a inceput sa devina foarte agresiva fata de oameni, aparent fara un motiv anume. Problema este ca agresivitatea se manifesta cu toti membrii familiei in afara de mine. Sta linistita, isi vede de treaba si atunci cand te astepti mai putin se repede la oricine. Stie ca nu are voie, stie ca nu e bine dar totusi parca nu poate sa se abtina. Dupa acest moment devine trista, parca i-ar parea rau pentru ce a facut, se izoleaza si sta acolo. Doar cu mine se poarta normal, nu devine agresiva orice i-as face. Oricine altcineva care intra in raza ei vizuala devine un potential client . Ce e de facut? Exista vreun tratament? Am inteles ca prin sterilizare e posibil sa se mai linisteasca. Sterilizarea chimica poate avea vreun efect negativ?

Un raspuns
Marius Munteanu 18 iunie 2010 la 8:38 am

Agresivitatea e una dintre cele mai serioase probleme de comportament la caini, indiferent de rasa sau de marime. In vreme ce puii pot fi conditionati sa nu fie agresivi prin socializare si recompensa, la cainii adulti, situatia e ceva mai complicata. In cazul tau, ceea ce este ingrijorator este faptul ca ai un caine cu un comportament imprevizibil: Nu stii cand va musca. Pe de alta parte, nu imi dau seama clar ce fel de agresivitate afiseaza cateaua ta; pentru asta ar trebui sa ii observ comportamentul.
Sunt mai multe tipuri de agresivitate: posesivitate fata de mancare, tendinte dominante (caine rasfatat) teama, neincrederea in straini, agresivitate teritoriala etc., iar un caine poate afisa una sau mai multe asemenea tendinte simultan. Nu este exclusa nici existenta unui factor genetic.
De regula, greseala pe care o fac membrii unei familii cu un asemenea caine este ca incep sa ii stie de frica, lucru care nu face decat sa agraveze lucrurile.
Cum fiecare forma de agresivitate are nevoie de solutii specifice, imi e greu sa iti dau un sfat pertinent. Cel mai bun lucru ar fi sa apelezi la un dresor care sa fie totodata un specialist in probleme comportamentale, sa fie capabil sa detecteze cauzele care au condus la aceasta escaladare a agresivitatii catelei si sa le combata prin:
# disciplinare (dresaj)
# corectia prompta a oricarei tendinte de agresivitate (fara violenta)
# recompensarea comportamentului submisiv.
Nu stiu in ce masura este dresata cateaua, dar in mod normal ar trebui sa isi fi insusit deja comenzile elementare, gen sezi, culcat etc.
Recomandarea mea este:
# curs de dresaj (cainele poate fi dresat la aproape orice varsta), care sa urmareasca nu doar deprinderea comenzilor, dar si deprinderea cainelui sa le execute la comanda membrilor familiei.
# membrii familiei sa nu raspunda cu teama la eventualele episoade agresive. Ei trebuie sa poata sa sa se impuna in fata cainelui, prin exersarea comenzilor: de pilda comanda “culcat” pune automat cainele intr-o postura submisiva. Trebuie sa fie calmi, fermi si sa nu cedeze niciodata pana cand cateaua nu da semne clare de supunere.
# Corectarea comportamentului agresiv fata de persoanele straine.
Nu trebuie sa incerci sa “calmezi” un caine in timpul manifestarii agresive: daca il mangai sa se linisteasca, nu faci altceva decat sa ii intaresti comportamentul agresiv. Aceasta deoarece pentru un caine, mangaierea e in general o recompensa.
De asemenea, trebuie sa eviti (in caz ca ai facut-o) sa iti rasfeti cateaua sau sa ii permiti sa fie protectoare cu tine atunci cand e vorba de membrii familiei.
E necesar ca ea sa invete ca orice primeste de la stapan sau de la membrii familiei nu e “pe gratis”. Trebuie sa faca un lucru anume ca sa beneficieze de atentie, de mangaiere etc. Chiar mancarea pe care i-o dai trebuie sa vina dupa o perioada de asteptare sau dupa ce executa cateva comenzi.
Sunt foarte multe lucruri de spus, cred ca un dresor bun, specialist in corectarea comportamentului deviant al cainelui, ar putea sa iti dea mai multe sfaturi.
Ca idee generala, cainele trebuie sa inteleaga ca este un membru al familiei, dar in acelasi timp trebuie sa i se arate in modul cel mai clar cu putinta ca pozitia pe care o ocupa in ierarhia familiala este ultimul loc si ca asa va ramane pentru toata viata.
Inteleg ingrijorarea ta; ciobanescul german e un caine cu muscatura puternica; nu e un caine pentru oricine. Lucrurile trebuia sa fie corectate inca de la primele semne de agresivitate. De multe ori insa, stapanii nu au notinui despre “limbajul” cainelui, nereusind sa detecteze la timp modificarile fine de atitudine si de comportament. Postura, modul in care priveste, mersul, pozitia urechilor… un observator fin va fi imediat in masura sa detecteze agresivitatea inca de dinainte ca ea sa devina manifesta.
E bine ca ai decis sa faci ceva in privinta asta; ai un caine puternic si mai cu seama agresivitatea fata de copii poate avea consecinte dramatice.
E nevoie de un dresor cu mult tact si cu experienta, care sa se ocupe de aceasta problema, dar in acelasi timp membrii familiei trebuie sa invete cum sa reactioneze in diverse situatii; altfel nu vad cum s-ar putea rezolva problema.
Iti urez succes.