Redirecţionează 3,5 % din impozitul pe venit pentru Asociația "100% pentru mediu". Termenul limită pentru trimiterea declarației la ANAF este 25 Mai. Completează declarația online și ne ocupăm noi de restul, durează 2 minute. Mulțumim!

acum 13 ani

Ce ai de invatat despre comunicare, fericire si implinire de la cainele tau

Ce ai de invatat despre comunicare, fericire si implinire de la cainele tau

Probabil orice persoana care are un caine a gasit macar o data pantofii rosi, si, desi s-a enervat pe moment, a simtit ulterior si cat de usor a disparut furia, mai ales dupa privirea “vinovata” a catelului dojenit. De fapt, privirea lui din astfel de situatii nu are nimic de-a face cu remuscarea, fiind vorba doar o modalitate de a evita un conflict – cainii sunt experti in comunicare.

Potrivit lui Ryan O’Meara, autorul unei carti mai putin obisnuite in care sugereaza ca acesteanimale de companie ne pot invata mai multe despre atingerea fericirii si a implinirii, cainii simt ca viata este prea pretioasa pentru a o irosi cu conflicte, spre deosebire de oameni, care se cearta adesea pe nimicuri.

Si, dupa cum arata Daily Mail, care citeaza pasaje din cartea respectiva, exista mai multe lucruri pe care le-am putea invata de la cainele nostru, nu degeaba numit si “cel mai bun prieten al omului”.

1. Despre aratarea afectiunii

Conform mai multor sondaje, persoanele care au caini apreciaza cel mai mult la acestia faptul ca animalele sunt intotdeauna incantate si isi manifesta aceasta incantare cand stapanii vin acasa. Cainii sunt bucurosi cand isi vad stapanii, iar aceasta bucurie este transmisa imediat celui care intra pe usa.

Insa, oamenii uita adesea sa isi manifeste afectiunea fata de semenii lor. “Desigur, este greu sa rivalizezi cu datul din coada al cainelui, cu privirea dornica si latratul bucuros atunci cand vine vorba de exprimarea afectiunii, insa chiar si un zambet care spune: ‘Imi placi, ma faci fericit’, poate face diferenta”, a declarat O’Meara.

2. Despre alegerea prietenilor

Cainii au fost inca din vremuri antice prieteni de nadejde ai unor conducatori si chiar un ajutor in diverse situatii, precum si animale de companie favorite. Au existat chiar cazuri in care un caine a salvat viata stapanului sau. Multi presedinti detin caini, ca si multe vedete nationale si internationale. Iar O’Meara este de parere ca exista un motiv intemeiat pentru care cainii au fost dintotdeauna apropiati ai unor figuri importante din societate.

“Aceste persoane sunt adesea incapabile sa distinga adevaratii prieteni de cei care se folosesc de ele, dar in caini gasim adevarati si credinciosi companioni, care te iubesc fie ca esti cel mai sarac, fie ca esti cel mai bogat om”, a spus O’Meara. Potrivit lui, ca oameni ar trebui sa ne alegem prieteni care ne plac intr-adevar si intotdeauna sa ne purtam intr-un mod onest cu ei, asa cum fac cainii.

3. Despre increderea in instincte

Cainii sunt exceptional de buni in a lua rapid decizii bune, bazate pe instinctele lor. “In timpul tsunamiului din 2004 care a avut loc in sudul Asiei, cainii care locuiau pe plajele din zona afectata au inceput sa se departeze de ele cu mult inainte ca primul val sa loveasca”, spune O’Meara.

“Vedem acelasi lucru si la cainii politisti, care indica celor care ii insotesc o urma de droguri sau explozibili atunci cand gasesc. Cu siguranta ei nu stau sa se intrebe ce le spune nasul lor”, a mai adaugat acesta.

Oamenii au de asemenea o intuitie buna. Adesea stii raspunsul la o intrebare imediat cum o auzi, insa in scurt timp mai apar cateva variante de raspuns care te fac apoi sa te indoiesti de raspunsul initial.

4. Despre cum sa traiesti in prezent si mai optimist

Una dintre cele mai impresionante si remarcabile povesti legate de supravietuitorii cutremurului recent din Japonia face referire la un grup de copii care a rezistat cateva zile sub daramaturile unei cladiri apeland la diverse jocuri ce ii tineau preocupati de prezent, mai departe de teama provocata de ce li se intamplase si ce va urma.

“Este exact modul in care cainii abordeaza viata. Odata am vazut un ogar care se putea sprijini doar pe trei picioare, mergand alaturi de stapanul sau. Ce m-a surprins a fost ca nu parea sa aiba vreo grija. Urechile lui erau pe spate si dadea din coada”, a spus O’Meara.

Aceasta abordare este in contrast puternic cu tendinta oamenilor de a fi preocupati de trecut si de a-si face griji pentru viitor. Daca vrem sa fim mai fericiti, O’Meara sugereaza sa ne straduim sa traim in prezent si sa fim mai optimisti.

6 comentarii

foarte bune observatiii si adevarate!f.frumos!cainii sunt fiintele cele mai frumoase!

1. Despre aratarea afectiunii:
Bine-nteles ca-si arata afectiunea – e vorba si de timpul mesei. DAR, diferit de oameni, ei stiu sa-si arate afectia si este intr-adevar adevarata nu falsa.
2. Despre alegerea prietenilor:
Ca oameni noi intotdeauna ne gandim la materialism – pe cand partenerii nostri patrupezi nu iau in consideratie nici clasa sociala si nici materialul.
3. Despre increderea in instincte:
Si oamenii au instince bune – insa ei se influenteaza usor de alte lucruri
4. Despre cum sa traiesti in prezent si mai optimist:
Desigur daca oamenii ar putea fii mai optimisti – viata ar fi mult mai usor de trait – insa noi ne credem mult mai superior animalelor si de aceeia noi dam ratari.

Avem multe de invatat nu numai de la caini dar in general de la lumea animalelor.

Excelent articol! Daca ar intelege toti lucrurile astea de la caini…;))

Impresionant! Cel mai frumos mod de a spune cuiva, care nu stie ce inseamna sa ai un prieten patruped, cat inseamna sa il ai in preajma! Si da, sunt total de acord. Oamenii se cearta pe nimicuri, uita sa multumeasca si rar isi afiseaza sentimentele adevarate ..
Nu sunt de acord ca ei reactioneaza la mancare. Eu sunt acasa cu Maya mea tot timpul. Dimineata cand pleaca mama la lucru, zis ‘bunica’, s-a intamplat de doua ori ca Maya sa planga dupa ea. Si cand se intoarce de la lucru, chiar daca eu ma joc cu ea, ea o simte la usa si scoate sunetele specifice ca stie cine e dupa usa (si isi manifesta bucuria ca o vede). Precizez, nici eu, nici mama, nu am batut-o niciodata, nici cu ziarul, nici cu nimic. Este un catel adoptat, foarte iubitor, foarte atent la tot ce facem noi, foarte atenta la noi .. Si reactiile ei sigur nu sunt de la mancare :-) in conditiile in care doar eu ii dau cel mai des de mancare (fiind mai mult cu ea). a, da, si daca eu plec in oras, reactioneaza la fel. Ii place mult sa ofere atentie, dar si sa i se acorde (imi cer scuze pentru comentariul meu foarte lung :P )

Am 2 ciobanesti belgien. M-au invatat sa ma calmez: niciodata cand am fost furioasa n-am reusit sa comunic cu ei; mi-au daruit enorm de multa veselie atunci cand nu am avut o zi prea buna; mi-au dovedit ce inseamna sa fii energic, liber: le place nespus sa alerge pe dealuri pana obosesc; in fine, ma obliga sa fiu (sa incerc sa fiu) ferm: invata foarte usor lucruri bune, dar si neplacute, asa ca trebuie disciplinati. Imi iubesc caiinii poate prea mult, dar stiu ca nu trebuie sa confund lucrurile tratandu-i ca si oameni.

da,nu trebuie sa-i tratezi ca pe oameni,adica cu precautie ,ci sa-i iubesti total!asta trebuia sa inveti!cainii sunt mai” tari”,mai frumosi ca oamenii,sunt tot timpul buni,recunoscatori,fideli