acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Cesar Milan face bine?

Ce ziceti tehnica lui milan e buna sau nu? Ce greseste?

7 raspunsuri

sigur ca da

Cesar Millan nu face bine. Nu e dresor si recunoaste asta. Se considera a fi specialist in comportament canin, dar n-are studii in acest sens. Eu nu mi-as da cainele sa mi-l re/educe el. Ceea ce face bine, in cazul in care asta se intampla, este deja utilizat in dresajul modern. In ultimii 10-20 de ani, stiinta dresajului a facut progrese enorme, iar dresajul cu metode pozitive este de departe mai uman decat metodele aversive folosite de Millan. Multi cred ca Millan e unul dintre putinii care se ocupa cu caini agresivi. Fals. Orice specialist in probleme comportamentale se ocupa cu asa ceva. Dar nu toti apar pe National Geographic. Cesar Millan a reusit sa readuca in actualitate metodele folosite acum 40-50 de ani. Metode care se bazeaza pe o teorie gresita, teoria dominantei. Aceasta teorie, falsa, a aparut in anii 60-70, cand unii etologi au urmarit comportamentul lupilor in captivitate. Dar cainii nu sunt lupi, iar teoria dominantei a fost negata de insusi creatorul ei, David Mech, dupa observarea modului in care se comporta lupii in libertate, in repetate randuri. National Geograhic are un avertisment la fiecare episod din “Cesar si cainii”. Nu incercati tehnicile prezentate in acest episod fara a consulta un specialist. Acest avertisment trebuie luat in serios.
Metodele aversive ale lui Millan sunt profund gresite atat in teorie cat si in practica. In principiu, se bazeaza pe:
# Flooding: “Inundarea” cainelui cu prea multi stimuli, astfel incat creierul lui nu mai poate procesa datele. Rezultatul este lipsa de reactie, pe care Millan o considera stare calma-submisiva. Gresit. De ex. introducerea unui caine intre prea multi caini se numeste “flooding”. Nici Mike Tyson nu ar indrazni sa se bata cu 30-40 de tipi duri, daca ar fi introdus brusc intre ei.
# Learned helplessness. (Neputinta invatata) E un concept pe care behavioristii il cunosc bine, inca de pe vremea studiilor lui Skinner si chiar de dinainte. Neputinta invatata inseamna ca orice ai face, rezultatul e o pedeapsa. Rezultatul ei este lipsa de reactie, pe care Millan o numeste stare calm-submisiva. In experimentele pe sobolani, acestia erau curentati din cand in cand, indiferent de traseul pe care il urmau, indiferent de actiunile pe care le faceau. Rezultatul era ca sobolanul abandona orice reactie si se lasa curentat, abandonand orice incercare de a se mai opune. O astfel de stare, de lipsa de reactie, se numeste “shut down”, care s-ar traduce cu “inchidere”. Adesea cainii reeducati de Cesar Millan sunt adusi in aceasta stare.
Utilizarea lesei strangulante – Pe langa ca este periculoasa si poate afecta iremediabil traheea cainelui, uneori este ridicata spre urechi, intr-o zona foarte sensibila, fara muschi puternici ca la baza gatului, oprind oxigenarea creierului. Mie mi se pare mai degraba o metoda de tortura.
Alpha roll (Rostogolirea Alpha) – specialistii au constatat ca lupul “dominant” il rostogoleste pe spate pe lupul inferior in rang. Cesar Millan face la fel cu cainii numiti “Red-zone” – adica aflati in “zona rosie”. Ii intoarce fortat pe spate si nu ii lasa sa miste. Cainele ajunge sa se inchida in sine. Este “shut down”. Dincolo de faptul ca teoria dominantei e gresita, aceasta rostogolire alfa este periculoasa, inutila si nu se bazeaza pe realitati. In realitate, lupul sau chiar cainele (desi nu sunt lupi, cainii au anumite particularitati pe care le au lupii, asta e indubitabil) care are o atitudine submisiva, se intoarce singur pe spate, nu este rasturnat de catre masculul “dominant”. Atunci cand un lup intoarce fortat pe spate un alt lup, o face spre a-l ucide. Inchipuiti-va stresul prin care trece un caine care e intors fortat pe spate.
Unii se intreaba de ce functioneaza metodele lui Millan. Pai pot functiona aparent, dar cati stiu care e deosebirea dintre a suprima un comportament (el ramane acolo, dar cainele nu il mai foloseste de teama pedepsei) si extinctia unui comportament? Extinctia presupune ca prin diverse metode pozitive, cainelui sa i se schimbe comportamentul, astfel incat comportamentul sa devina starea naturala a cainelui, nu un comportament reprimat, care are toate sansele sa revina. Si cand revine, te poti astepta la orice. Ai creat un caine imprevizibil, o bomba cu ceas.
Sunt multe de spus, cine vrea sa isi dreseze cainele dupa metoda lui Millan e treaba lui ce face, eu stiu ce neajunsuri au metodele lui Cesar Millan si nu mi se pare corect ca ele sa fie recomandate altora. Spre siguranta stapanului si a cainelui. Cineva spunea: daca o metoda pozitiva nu da rezultate, efectul poate fi un dresor frustrat. Daca o metoda punitiva, coercitiva nu da rezultate, consecinta e un caine abuzat, mutilat emotional.

credeti ca nu da rezultate?incercati-o. e ffff.buna.dar trebuie sa o faci corect,si te ajuta dle marius munteanu.

Si bata da rezultate, dar n-am nevoie de ea. Nici de Cesar Millan. Pentru fiecare problema pe care o “rezolva” el exista o metoda pozitiva care rezolva mai bine problema. Diferenta e intre suprimarea unui comportament si extinctia lui.

vedeti ca da rezultate?ati recunoscut,si e cea mai usoara metoda:)

Cu bata e chiar mai simplu: daca un caine sare pe tine, ii dai o bata in cap. L-ai potolit pe loc si fii sigur ca a doua oara nu mai sare pe tine. Desigur, nu va mai fi un caine normal, nu se va mai purta normal. Daca nu esti de acord cu metoda batei, pentru ca ti se pare gresita, incorecta fata de caine, inumana, mutilanta etc. si vine unul si iti spune ca e buna pentru ca da rezultate, o sa recunosti ca da rezultate, dar probabil ca n-o sa o folosesti niciodata. Acelasi lucru e valabil in privinta lui Cesar Millan.
Ia sa vedem niste secvente:
http://www.youtube.com/watch?v=dSkYVwZKMSs
Daca un tip s-ar purta astfel cu cainele meu, l-as spanzura cu lesa de primul copac. Fara nicio gluma.
Si acum sa vedem cum procedeaza un dresor care foloseste o metoda pozitiva, cand doi caini sunt agresivi fata de un caine aflat dincolo de un gard.
http://vimeo.com/4503786

mmmm,la asta nu m-am gandit nici macar o data,si in metodele mele de dresaj nu am aplicat,metoda lui.cand o voi aplica iti voi da un raspuns folositor.si dle marius munteanu!acum 20-30 de ani?acum timpul ala cesar milan avea….20 de ani,dar metoda lui se aplica probabil si atunci.emisiunea cesar si cainii nu era acum 20-30 de ani.:)