acum 14 ani

Cîinii merg în Rai prin focurile de la USAMV

Tot mai mulţi clujeni aleg incinerarea pentru a le oferi un sfîrşit demn animalelor de companie

Şi animalele ajung în rai, dar înainte de asta trebuie să treacă „în lumea celor drepţi” cît mai decent posibil. Ca să nu-şi arunce la gunoi sau pe cîmpuri cei mai buni prieteni din lumea patrupedelor, tot mai mulţi proprietari de animale apelează la serviciul de incinerare, iar majoritatea doresc să păstreze cenuşa pentru a le aminti de animalul dispărut.

Tarifele pentru necropsie şi incinerare sînt stabilite în funcţie de talia animalului şi de pretenţiile proprietarului, dacă doreşte să păstreze cenuşa animalului incinerat sau nu. Astfel, o autopsie poate ajunge la 50 de lei. „La Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară se fac necropsii, urmate de incinerări la solicitarea clientului sau se fac controale pentru tumori. Necropsia pentru un animal mic este 20 de lei, pentru animale mijlocii 35 de lei şi pentru animale mari (cai, vaci etc.) costă 50 de lei”, a declarat Tiberiu Fărcaş, reprezentantul departamentului de imagine al USAMV Cluj.

Stăpînii păstrează cenuşa

Cei mai mulţi clujeni doresc să păstreze cenuşa animalului incinerat, mai ales dacă e vorba de patrupede de companie, cîini, pisici etc. Cei care doresc cenuşa plătesc, pe lîngă preţul iniţial, încă 50 de lei. „Incinerarea costă pentru animale mici, şi anume păsări, zece lei, pentru animalele de talie mijlocie, 40 de lei, iar pentru cele de talie mare 100 de lei. Unii oameni sînt foarte ataşaţi de animale şi doresc cenuşa, pe care o pun într-o urnă şi o păstrează, mai ales la animalele de casă”, a explicat Fărcaş.

Bun şi cimitirul, dar mai bun e focul

Finuca Bora, vicepreşedintele Asociaţiei Arca lui Noe, este de părere că cea mai bună soluţie după moartea animalelor de companie este incinerarea, deoarece dacă un cîine suferă de jigodie (maladia Carre) se poate răspîndi la alţi cîini, chiar dacă acesta este îngropat. „Românii nu fac eforturi să facă un cimitir de animale. E bine într-adevăr să fie pentru cei care îşi iubesc animalul şi vor să-l îngroape. Şi eu am avut cîine bătrîn şi l-am îngropat în grădină. Oricum, incinerarea rămîne cea mai bună soluţie”, a explicat Bora.

Flori la mormîntul cîinelui loial

Proprietarii de animale de companie vor să le ţină aproape şi după moartea acestora. „Dacă mi-ar muri animalul de companie l-aş îngropa, pentru că avem un teren la munte, şi i-aş pune flori. Dacă nu ar fi fost terenul, o soluţie bună ar fi un cimitir de animale”, a declarat Irina Pitică, 25 de ani.

2 comentarii
incze hildegard 4 iulie 2011 la 9:12 pm

buna!as dori sa stiu pe ce strada este sediul pentru incinerarea animalelor din cluj?

Minciuni. Am fost de curand la USAMV si am cerut incinerarea catelului meu. Doream sa fie incinerat singur iar cenusa sa-mi fie restituita pentru a o pastra acasa intr-o urna funerara. Am fost socata cand mi s-a spus ca acest lucru nu este posibil, iar ca trupul cainelui meu va fi transat – intestinele si organele interne vor fi aruncate – corpul incinerat si cenusa aruncate la gunoi dupa ce studentii vor efectua necropsia cadavrului. Sfatuiesc posesorii de animale de companie sa caute alte metode pentru incinerarea celor dragi.