acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , ,

Clujul ar putea avea primul parc de câini din România

Octavian Mureşanu, un student la peisagistică la Cluj, a conceput proiectul unui parc dedicat exclusiv câinilor, în piaţa Ion Agârbiceanu din cartierul Andrei Mureşanu. Laszlo Atilla, viceprimarul Clujului, susţine că un asemenea proiect ar putea fi pus în aplicare în oraşul de pe Someş, mai ales că Primăria nu a reuşit până acum să mulţumească proprietarii de câini.

Octavian Mureşanu, un student în anul III la specializarea Peisagistică din cadrul Facultăţii de Horticultură a conceput, ca parte a unui proiect universitar, un parc dedicat în exclusivitate câinilor.

TAGURI
parc cainiclujproiectstudenttransilvania
Studentul a ales Piaţa Ion Agârbiceanu din cartierul Andrei Mureşanu ca amplasament pentru punerea în aplicare a proiectului său, care a avut ca temă reamenajarea unui spaţiu nefolosit al Clujului. Ideea a pornit de la necesităţile pe care le au proprietarii de câini din Cluj. „Majoritatea speciilor de câini au nevoie de libertate, mişcare, spaţii verzi şi largi. Acesta este un spaţiu lăsat în paragină de autorităţi şi faptul că în Cluj există spaţii mult prea puţine unde poţi să-ţi plimbi câinele m-a determinat să gândesc această funcţiunea pentru acest spaţiu”, a declarat Octavian Mureşanu.

Parc, departe de factorii poluanţi

Acesta a explicat că Piaţa Ion Agârbiceanu este locul perfect unde clujenii şi-ar putea plimba patrupedele, fiind un spaţiu verde, departe de factorii poluanţi şi de centrul oraşului. Proiectul studentului prevede limitarea aleilor parcului, la una singură, care să împartă zona: într-o parte câinii mici, iar în cealaltă, cei mari, pentru a se evita rănirea acestora.

Aleile eliminate ar urma să fie înlocuite de un gazon scump, dar rezistent, precum cel aflat pe stadioane: „Parcul este prevăzut să fie împrejmuit de garduri mari, iar la intrare m-am gândit să existe o cutie cu jucării, pentru aceia care nu deţin asemenea accesorii”.

„România nu e suficient de deschisă”

Dacă proiectul ar fi pus în aplicare, clujeni care au câini ar trebui să scoată din buzunare câteva sute de lei lunar, bani care ar fi folosiţi pentru întreţinerea parcului. „Nu amenajarea lui ar fi scumpă, ci întreţinerea. Gazonul ar trebui dat cu o soluţie zilnic, pentru că el depozitează un anumit tip de bacterie, care poate îmbolnăvi câinii, iar porţiunile de gazon distruse trebuie schimbate cel puţin o dată pe an”, este de părere Octavian.

El nu crede însă că în România un asemenea proiect ar avea câştig de cauză, invocând lipsa de educaţie în acest sens: „E şi o problemă de mentalitate. Lumea nu are nici educaţia necesară şi nici nu e deschisă. În alte ţări există asemenea parcuri, pe când în România, dacă e să se facă un parc, acela e sigur pentru copii”, a conchis studentul.

Idee îmbrăţişată de autorităţi

Laszlo Atilla, viceprimarul Clujului, susţine că un asemenea proiect ar putea fi pus în aplicare în oraşul de pe Someş, recunoscând că Primăria nu reuşeşte să mulţumească proprietarii de câini. „Clujenii îşi pot plimba câinii pe malul Someşului, pe dealul Cetăţuii sau în anumite zone din cartiere, însă aceste locuri se aglomerează. Niciodată nu am reuşit să mulţumim proprietarii de câini din Cluj, deci cred că un asemenea proiect ar fi necesar”, a declarat Laszlo Atilla, viceprimarul Clujului.

Ideea a fost îmbrăţişată şi de Radu Ţărmure, preşedintele Federaţiei Române pentru Protecţia şi Controlul Animalelor, care susţine că a văzut asemenea parcuri în America, Austria, Italia sau Germania. „Avem zeci de mii de câini în Cluj, sigur că nu ar beneficia toţi proprietarii lor de acest parc, dar ar fi un proiect pilot care ar putea fi extins. E foarte necesar un asemenea parc, pentru că în orice ţară europeană câinele e un membru al familiei”, a declarat Radu Ţărmure, care este hotărât să sprijine iniţiativa studentului, în sensul concretizării acesteia.

Parcurile din România

Deşi în ţările occidentale, parcurile pentru câini sunt aproape la fel de numeroase ca şi cele pentru oameni, în România nu există nici măcar un astfel de parc. Iniţiatorul proiectului Octavian Mureşanu a susţinut că deşi în Bucureşti există câteva aşa-numite parcuri special amenajate pentru câini, aceste sunt de fapt, nişte ţarcuri îngrădinte în zone de agrement pentru oameni. „Pentru un parc adevărat este nevoie de un tip special de iarbă, care trebuie întreţinută în mod special şi să aibă dotări speciale, cum ar fi jucării pentru câini”, a precizat Mureşanu.