acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

Comportament saint-bernard

Buna ziua! Am un caine saint-bernard de 3 ani si jumatate . Pana la varsta de 7 luni a crescut in casa, dupa care l-am data afara in curte. Cand tuna si fulgera sau sunt zgomote puternice intra in casa. La intentia mea de a-l da afara, ma latra si ma maraie, vizibil iritat, mai sa ma muste. Pana acum, la auzul vocii sotului iesea afara din casa, acum, il latra si il maraie si pe el. Ce am putea face? Il iubim foarte mult si ne facem griji pentru el si pentru noi . Va multumesc.

Un raspuns

Teama de zgomote nu tine seama de talia cainelui. Tin minte ca si catelusa mea incepuse sa se teama de tunete, dar chiar in prima secunda in care am observat ca devine nesigura, am inceput sa ma joc cu ea, sa ii distrag atentia de la traznete, sa o fac sa le asocieze cu ceva placut (joaca) si se pare ca am reusit sa evit la limita instalarea fobiei de furtuna. Dar am vazut multi alti caini literalmente devastati de aceasta problema. Va avertizez de pe acum: daca e vorba de fobie, de indata ce s-a instalat, nu e usor de tratat. Unii caini sunt atat de speriati de tunete incat, daca nu li se da voie in casa, intra prin geam sau se ranesc incercand sa rupa usa. De regula, cauta un cotlon unde sa se ascunda (sub pat, sub masa, in baie…). Din pacate, nu stiu inca o solutie pentru aceasta problema, desi am auzit despre mai multe tehnici. Stiu de existenta unei carti in limba engleza care se adreseaza exclusiv acestei probleme, dar deocamdata inca nu am reusit sa mi-o procur si nu pot sa ma pronunt asupra metodelor prezentate acolo. Este scrisa de Nicole Wilde si se numeste “Help for Your Fearful Dog: A Step-by-Step Guide to Helping Your Dog Conquer His Fears”, editata de Phantom Publishing.
Ce pot sa va spun este ca latratul si maraitul cainelui este expresia modului categoric de a va comunica faptul ca teama sa a ajuns la un asemenea nivel, incat refuza sa iasa din casa cand sunt zgomote. Aceste manifestari nu au nicio legatura cu agresivitatea fata de voi. In asemenea situatii, un caine devine imposibil de controlat. Trebuie lasat in pace pana isi revine, altfel devine distructiv. Sunt sigur ca in alte situatii decat cele de acest tip, cainele este bland, adorabil, asculta si iese din casa la comanda fara sa “comenteze”. Numai ca, trimitandu-l afara nu ati facut altceva decat sa il fortati sa rabde mai mult decat poate suporta.
In esenta, e bine sa lasati cainele deocamdata sa se ascunda in casa, intr-un loc pe care il considera el ca fiind sigur. Apoi puteti incerca sa desensibilizati cainele la zgomote, distragandu-i atentia prin utilizarea unui zgomot cunoscut (televizor, radio etc.) si prin atragerea lui intr-o activitate care sa ii centreze atentia catre altceva, tot in spatiul de siguranta (de pilda joaca, un obiect de ros etc.)
Nu e bine sa incercati sa calmati cainele mangaindu-l in momentele de teama paroxistica, deoarece nu faceti altceva decat sa ii intariti starea de teama.
Un specialist in comportament canin ar putea sa va ajute, dar nu pot sa va dau un nume, deoarece, desi cunosc destui dresori, nu am auzit de unul specializat strict in probleme de comportament.
Va mai recomand sa mergeti cu cainele la un medic. Trebuie vazut despre ce este vorba: anxietate, teama sau fobie. Este posibil sa trebuiasca sa ii dati medicamente daca anticipati ca se pregateste de o ploaie cu tunete si traznete.
Imi pare rau ca nu va pot ajuta mai mult, inca nu am lucrat cu asemenea caini. Sper ca un specialist in comportament canin sa va ofere sfaturi mai bune decat mine. Intre timp, o sa ma mai documentez si eu.