acum 14 ani

Cum îndepărtăm corect căpuşele

Capusa pe blana unui caine

Pentru îndepărtarea unei căpuşe, trebuie să folosiţi o pensetă cu vârf îngust sau instrumente speciale pentru îndepărtat căpuşe. Aceste ustensile vă permit să îndepărtaţi căpuşa fără să-i apăsaţi corpul. Acest lucru este foarte important, pentru că nu vreţi să striviţi căpuşa şi să forţaţi astfel trecerea unor bacterii periculoase din căpuşă în sângele animalului.

1. Apucaţi căpuşa cu penseta de cap sau de aparatul bucal exact acolo unde intră în pielea animalului. Nu apucaţi căpuşa de corp.
2. Fără să efectuaţi o mişcare de smulgere, trageţi uşor şi continuu, direct în afară. Nu răsuciţi căpuşa în timp ce trageţi.
3. Metode precum aplicarea de corpuri uleioase, chibrituri aprinse sau alcool NU vor face căpuşa „să dea înapoi”. Dimpotrivă, aceşti factori iritanţi vor face căpuşa să se hrănească mai tare şi să depună în rană mai multă salivă purtătoare de boli.
4. După ce aţi îndepărtat căpuşa de pe piele, puneţi-o într-un borcan cu alcool ca să o omorâţi. Căpuşele NU sunt omorâte dacă le aruncaţi la toaletă şi trageţi apa.
5. Curăţaţi rana cu un dezinfectant. Dacă vreţi, puteţi aplica o cantitate mică de unguent triplu antibiotic.
6. Spălaţi bine mâinile.

Nu folosiţi degetele pentru desprinderea sau omorârea căpuşei! Nu aveţi nici un motiv să vă doriţi să fiţi în contact cu o căpuşă care poate fi purtătoare de boli. Sub nici o formă nu zdrobiţi căpuşa cu degetele. Conţinutul căpuşei vă poate transmite boli periculoase.

Odată cu îndepărtarea căpuşei de pe zona afectată, nu e ceva neobişnuit să apară o umflătură şi o înroşire a pielii. Iritaţia se poate calma cu puţin spray cu hidrocortizon, dar vindecarea completă durează o săptămână sau chiar mai mult. În unele cazuri, muşcătura căpuşei poate lăsa o cicatrice permanentă, ceea ce va face să nu mai crească păr în acea zonă. Înroşirea pielii se datorează salivei iritante şi distructive a căpuşei. NU se datorează faptului că s-a desprins capul căpuşei. Nu vă faceţi griji că ar fi putut rămâne capul în piele, acest lucru se întâmplă foarte rar.  (preluat de pe PetEducation.Com)

8 comentarii

O completare, avand o experienta vasta in scoaterea capuselor din caini, va pot spune ca nu se scoate pur si simplu tragand de ea, ci trebuie rasucita spre stanga. In caz contrar capul ramane sub piele. Succes!

Am descoperit si eu o capusa pe gatul catelusei.Are dreptate cine a scris ca trebuie usor rasucit spre stanga,si apucati-o cat mai aproape de pielea catelului,tineti penseta vertical,rasuciti usor spre stanga,nu o luati de umflatura,incercati sa o apucati cat mai la piele.Am inecat capusa intr-un dop plin cu spirt,imediat a mierlit-o,si-a schimbat culoarea(s-a facut pamantie).La locul faptei a ramas o rana mica,ca o piscatura mica,cu putin sange.Am dezinfectat cu putina vata cu betadina(de la farmacie).Am lasat un sfert de ora apoi i-am dat cu unguent cu antibiotic.Saraca,o manca groaznic,cred,m-a lins fericita dupa operatiune.

Ce se intampla daca ramane capul capusei pe pielea cainelui?:(

Daca presarati sare pe capusa isi da drumul si nu ii ramane nici capul infipt in caz ca apucase sa se prinda.
Am testat si asa stau lucrurile ! e cel mai usor, daca aveti un caine docil la tratamente, nu ca al meu care e f f suspicios cand ii umbli prin blana !!!….
Asa ca retineti Presarati sare pe capusa !!!
Anca Dinca

Si eu am reusit sa scot o capuse de pe catel cu penseta si rasucirea. a iesit f usor spre surprinderea mea. recomand rasucirea pentru scoaterea capusei cu cap cu tot.

mi se pare incredibil nu gasesc raspuns in tot internetul ”ce fac sau ce trebuie facut, sau cum indepartez capul unei capuse” CAPUL nu CAPUSA. peste tot scrie ca se intampla rar, ca pot aparea infectii daca ramane, etc. etc. si etc. bineee dar ce fac daca chiar s-a intamplat!!! o singura persoana a scris ca l-a scos cu acul, cum cu acul? avand in vedere ca e prins bine in piele si e doar un punct negru.

“Daca o parte din capul capusei a ramas in piele, folositi penseta pentru a o scoate usor. In cazul in care nu reusiti sa indepartati de tot capul capusei, nu va alarmati pentru ca, de foarte multe ori, acesta cade singur dupa o vreme. Dupa ce a-ti luat parazitul de pe pielea cainelui, spalati zona in care a fost capusa cu apa si sapun. Urmariti modul in care reactioneaza pielea animalului in locul in care capusa a fost atasata pentru a sesiza daca apar iritatii sau infectii. Daca zona muscata nu se vindeca dupa cateva zile, mergeti cu cainele la un medic veterinar” sursa http://www.cainele-meu.ro/sanatatea-cainilor/vrs/a/capuse-la-caini–2081

m-ati innebunit cu muscatul capusei. Ce-aveti mai oameni buni, ca, capusa n-are nici cavitate bucala si nici dinti.Capusa are ac si inteapa scurt. Face parte din grupa insectelor mai exact a parazitilor duca-se si sa nu mai auzim de acestea. 2.07.2014.Ani Onofrei.