acum 14 ani

Cum sa ai grija de cateii nou-nascuti si de mama lor

Căţeluşii au venit pe lume!

Au fost controlaţi, cântăriţi, hrăniţi şi, pentru moment, dorm liniştiţi (cu excepţia foielilor, normal).

Iar acum, ce urmează?

Sarcina ta este departe de a fi îndeplinită.

Nutriţia şi modul de hrănire

Proaspăta mămică are nevoie de hrană. Aduceţi castroanele lângă cutia unde a născut, deoarece, cu siguranţă nu îşi va părăsi nou-născuţii. Nu lăsaţi vasele pe podeaua cutiei, pentru a evita ca puii să cadă în ele. Indicat ar fi să îi oferiţi mâncare şi apă cel puţin o dată la 2-3 ore. Trebuie scoasă la plimbare regulat pentru a-şi satisface nevoile fiziologice .

În 2-3 zile apetitul mămicii va creşte cu până la 4 ori mai mult decât în perioada de dinaintea sarcinii. Va avea nevoie de o rezervă constantă de hrană pentru căţei şi de apă pentru a-şi menţine greutatea şi sănătatea în timpul alăptatului – NU folosiţi formule care se adresează raselor de câini mari pentru că, în general, sunt scăzute în proteine, grăsimi şi minerale. De asemenea, este bine să primească şi suplimente alimentare.

Nu este sănătos pentru căţea să slăbească brusc, trebuie să îşi menţină greutatea din timpul alăptatului şi în perioada de după înţărcare.

Un căţel sănătos este grăsuţ, dar viguros. Trebuie hrăniţi la fiecare două ore. Dacă mănâncă până ce burtica lor ia o formă rotundă şi dorm liniştiţi, înseamnă că se hrănesc suficient, iar dacă plâng şi sunt foarte agitaţi, trebuie să ştiţi că nu şi-au potolit foamea. Ar putea înghiţi aer, ceea ce ar face ca stomacul să pară mai mare decât este. Pe măsură ce devin slăbiţi, vor sta liniştiţi, într-o stare de somnolenţă şi nu vor mai avea puterea necesară să plângă.

În general, căţeluşii pot pierde în greutate până la 10% în prima zi de viaţă, dar, după aceea, greutatea lor ar trebui să crească în mod constant. În primele 7-10 zile de viaţă este normal să îşi dubleze greutatea.

Înaintea, în timpul şi după alăptare ( până la vârsta de 3 săptămâni), proaspăta mămică îşi va linge puii pentru a stimula defecarea. Ca să ajungă la greutatea anticipată a adulţilor din rasa respectivă, căţeii ar trebui să se îngraşe 1-2 grame/ zi. Cântăriţi căţeluşii zilnic în primele două săptămâni şi o dată pe săptămână după aceea.

Puteţi folosi un cântar pentru mâncare. Stagnarea greutăţii marchează, de obicei, primul semn de boală la căţeluşi. La vârsta de aproximativ trei săptămâni aceştia încep să îşi imite mama în privinţa hrănirii.

Un vas mic cu apă trebuie lăsat lângă ei măcar o perioadă a zilei. La trei săptămâni şi jumătate în alimentaţia lor se poate introduce şi pireul pentru căţei. Pentru a prepara acest pireu, puneţi într-un mixer 2 ceşcuţe de granule pentru căţei de cea mai bună calitate şi umpleţi mixerul cu apă fierbinte. Amestecaţi până ia forma cerealelor pentru bebeluşi (cantitatea este suficientă pentru 8-10 căţei de rasă medie).

Pentru început, vor avea nevoie de 3-4 mese pe zi. Dacă rămâne pireu de la căţei, îl poate manca căţeaua. În fiecare săptămână măriţi cantitatea mâncării solide, scădeţi cantitatea laptelui şi a apei din amestec aşa încât, până ce vor fi ajuns la vârsta de 7 săptămâni căţeluşii vor manca hrană uscată – solidă. Din momentul în care sunt hrăniţi cu mâncare solidă, aceasta poate fi lăsată în cutia puilor atunci când căţeaua lipseşte.

Până la vârsta 6 săptămâni şi jumătate – 7 săptămâni, trebuie să fie înţărcaţi complet, să mănânce alimente solide şi să bea apă. Dacă nu grăbiţi înţărcarea, mămica îşi va diminua producţia de lapte proporţional cu timpul în care puii se alimentează solid. Când căţeluşii încep să mănânce pireu, pe la vârsta de o luna, începeţi să schimbaţi şi dieta mămicii şi să faceţi treptat trecerea de la mâncarea pentru căţei la cea pentru adulţi.

După 7 săptămâni de la naştere căţeaua va mânca doar mâncare pentru câini adulţi. În ultima săptămână de înţărcare, consumul de hrană al căţelei ar trebui să fie mai mic cu 50% pentru a se apropia de consumul de dinaintea naşterii. Dacă a fost hrănită bine în timpul sarcinii şi al lactaţiei, va avea aceeaşi greutate de dinaintea naşterii.

Igiena şi dresajul

În timpul şi după travaliu căţeaua trebuie scoasă afară pentru necesităţile fiziologice. Scoateţi-o în lesă (luaţi o lanterna cu dvs. , dacă este întuneric) şi urmăriţi-o cu atenţie pentru că s-ar putea să mai aibă încă un căţel. Cutia de naştere trebuie schimbată o dată pe zi în stadiul incipient şi de 2-3 ori pe zi în perioada în care căţeluşii se alimentează cu mâncare solidă, iar căţeaua nu mai curăţă după ei.

În cutie puteţi pune o hârtie grea şi mare, câteva straturi de ziare peste şi o păturică care să încapă sub toate cele patru parţi ale cutiei. Aveţi grijă să fie întinsă foarte bine deoarece căţeii se pot pierde pe sub pătura, sau sub îndoiturile acesteia. În timp ce curăţaţi, verificaţi consistenţa şi culoarea scaunului căţeilor. Trebuie să fie maro şi format, dar nu foarte tare. Dacă nu corespunde descrierii ar fi bine să chemaţi veterinarul.

Pentru a facilita dresajul, stabiliţi zone diferite pentru masa, joc, dormit şi pentru nevoile fiziologice. Odată ce devin mobili, căţeii folosesc doar o zonă pentru a-si face nevoile. Delimitaţi zona de defecare de celelalte zone printr-o scândură. Acoperiţi-o cu un strat de ziare şi cu un strat de talaş de pin sau brad. Aşa vor delimita si noii proprietari zona unde căţeii vor avea voie să elimine. Păstraţi zona destinată nevoilor fiziologice curată şi uscată.

Temperatura

Căţeii nou-născuţi au temperatura corpului cu aproape 11o C mai mică decât cea a aerului. Temperatura de sub lampa de încălzire din cutia de naştere trebuie să atingă 29o C în primele 2- 3 zile, iar apoi poate fi redusă până la 24-27o C, în funcţie de temperatura mediului înconjurător. În marginea exterioara a cutiei este suficientă o temperatură de 21-23o C, deoarece căţeii se ghidează după sursa de căldura ca să fie alăptaţi, aşa că sursa de căldură nu trebuie să depăşească temperatura căţelei.

Măsuraţi temperatura cu ajutorul unui termometru. Dacă căţeii sunt împrăştiaţi prin cutie şi nu stau în apropierea sursei de căldură înseamnă că le este prea cald, dacă stau unii peste alţii înseamnă că le este prea frig. Căţeii au nevoie de căldură, pentru că nu îşi pot regla temperatura corpului decât după vârsta de câteva săptămâni. Temperatura rectală a căţeilor nou-născuţi este de 36o C şi creşte în fiecare săptămână până la vârsta de 4 săptămâni când ajunge la cea normală a unui adult 38-39o C.

Sănătatea căţelei

Fiecare glandă mamară şi fiecare mamelon al căţelei se verifică cel puţin o dată pe zi de roşeaţă, întărire, scurgeri, sau apariţia unor dungi. Dacă se observă instalarea mastitei – boală care constă în inflamarea glandelor mamare – anunţaţi medicul veterinar. În cazul în care se descoperă la timp, mulgerea glandelor afectate si aplicarea compreselor calde va preveni dezvoltarea bolii.

Uneori este nevoie şi de antibiotice. Dacă mai multe glande sunt afectate de mastită, ar putea fi necesară hrănirea căţeilor cu biberonul. Ghearele căţeluşilor vor fi tăiate zilnic încă din primele zile de viaţă pentru a preveni zgârieturile, iar dinţii vor începe să apară din ziua a 11-a aşa că glandele mamare trebuie verificate de muşcături în fiecare zi.

Căţeaua poate prezenta sângerări din vulvă. Scurgerile trebuie să scadă în cantitate şi să dispară definitiv în 2-3 săptămâni. În timpul gestaţiei blana căţelei devine foarte bogată şi strălucitoare, dar în perioada înţărcării va începe să năpârlească şi va reveni la normal în aproximativ 4-5 luni. Această năpârlire este diferită de un ciclu normal şi unele căţele pot cheli chiar.

Îngrijirea căţeilor

Căţeii slăbiţi trebuie consultaţi de un veterinar în eventualitatea depistării anumitor defecte din naştere, cum sunt fisurile în cerul gurii – în cazul acestora, căţeii trebuie eutanasiaţi.

Pintenii sunt îndepărtaţi şi codiţele sunt ajustate la vârsta de 2-4 zile. Pentru a efectua aceste proceduri faceţi o programare la veterinar. Verificaţi standardele rasei deoarece, la unele rase de câini, pintenii trebuie lăsaţi intacţi, pentru expoziţii. În timp ce căţeii sunt la clinică, scoateţi mămica la o plimbare. Aveţi grijă să nu vă apropiaţi de spital atât de mult încât să îşi audă căţeii plângând. După terminarea acestor proceduri, căţeii vor fi aduşi înapoi lângă mama lor, unde se vor hrăni şi vor dormi.

Vaccinările vor începe la vârsta de 6-7 săptămâni. În funcţie de riscurile întrevăzute, unii crescători încep vaccinările împotriva virusului parvo încă de la 5 săptămâni. Cel mai bine ar fi să întrebaţi veterinarul. Deparazitarea strategică este o practică recomandată de Asociaţia Americană de Parazitologie Veterinară (AAVP) şi de Centrele de Control şi Prevenire a Bolilor (CDC).

Acestea recomandă ca deparazitarea căţeilor de limbrici (ascarizi) şi de alţi viermi intestinali să se înceapă la vârsta de 2 săptămâni şi să se repete la 4, 6 şi 8 săptămâni. După aceea, o medicaţie preventivă împotriva viermelui inimii poate fi eficientă şi împotriva limbricilor şi a viermilor-cârlig – paraziţi responsabili de anemia animalelor.

Medicii veterinari sugerează noilor proprietari să obţină istoricul deparazitărilor făcute pentru a determina dacă mai este nevoie de deparazitare suplimentară. Căţeaua trebuie deparazitată în acelaşi timp cu puii. La vârsta de 6-7 săptămâni un medic veterinar trebuie să controleze amănunţit căţeii.

Dezvoltarea normala a căţeilor

De regulă, cordonul ombilical cade în două sau trei zile de la naştere. Infectarea acestuia se produce rar în cazul cuştilor curate şi bine întreţinute. În timpul somnului căţeluşii se smucesc foarte mult, lucru ce contribuie la dezvoltarea sistemului nervos şi a muşchilor.

La vârsta de 14 zile căţeii se târăsc, încep să meargă la 16 zile şi deprind un mers normal pe la 21 de zile. Până la 4 săptămâni căţeluşii se joaca între ei, se urmăresc unii pe alţii si mută jucăriile dintr-o parte în alta în gură. Se vor lupta în joacă şi vor învăţa să-şi controleze forţa muşcăturilor. Dacă un căţel îşi muşcă frăţiorul prea tare acesta va plânge şi nu se va mai juca cu el. Dacă îi este permis să muşte oameni, nu va învăţa să îşi reprime tendinţa de a muşca, şi, oricât de drăgălaş ţi se va părea la 7 săptămâni, când va ajunge adult, acest lucru va deveni o problemă.

Căţeii se nasc fără dinţi. Dinţii temporari, de lapte, încep să apară între 2- 4 săptămâni. Dinţii de lapte sunt prezenţi în întregime până la vârsta de 8 săptămâni. Ochii căţeilor se vor deschide la 12-15 zile de la naştere. Retina se maturizează în jurul vârstei de 21 de zile. Până vor împlini 4 săptămâni căţeii ar trebui să vadă bine. Sub nici-o formă nu forţaţi pleoapele să se deschidă, deoarece ochiul nedezvoltat nu poate face faţă luminii.

Dacă ochii par umflaţi înainte să îi poată deschide, duceţi căţelul la un veterinar pentru a evita instalarea unei infecţii la ochi şi, astfel, pierderea vederii. Unii căţei au nevoie doar de o zi pentru a-şi deschide ochii, în timp ce alţii au nevoie de mai multe zile ( 3-4). La început ochii au o nuanţă albăstruie dar, cu timpul, îşi schimbă culoarea la cea de adult. Dacă ochii sunt albi sau albastru foarte deschis, consultaţi medicul veterinar.

Între 14-17 zile de la naştere căţeii dobândesc şi simţul auditiv. Odată ajunşi la vârsta de 4 săptămâni vor auzi clar. Din păcate surzenia poate fi detectată abia atunci când căţelul este despărţit de frăţiori şi luat de noii proprietari.

Interacţiunea dintre mamă si căţei

După 2-3 săptămâni de la naştere căţeaua trebuie să aibă un loc separat de cutia de naştere unde să se poată odihni. În această perioadă căţeii vor încerca să iasă din cutie şi să exploreze. Supravegheaţi-i îndeaproape si asiguraţi-le jucării nepericuloase. Cutia trebuie să fie suficient de mare pentru a fi împărţită în camere separate pentru mâncat, dormit, jucat şi necesităţi fiziologice. Este indicat să obişnuiţi căţeluşii să doarmă separat în coşuri de dormit căptuşite cu piele de oaie .

Socializarea căţeilor

Socializarea timpurie ajută căţeii să capete încredere în ei şi să nu dezvolte probleme comportamentale. Căţeii trebuie expuşi la tot felul de zgomote, de la cele produse de vasele de metal căzute, până la cele produse de aspirator, furtuni, sirene, maşini de gunoi, pisici, alte animale, etc.

Nu încercaţi să menţineţi zona liniştită în timpul zilei. Trebuie să fie obişnuiţi cu zgomotele dintr-o gospodărie normala. Copiii au voie să se joace cu căţeii în afara cutiei dar supravegheaţi-i să nu intre în cutie sau să arunce jucării acolo, deoarece ei au un comportament diferit de cel al adulţilor. Expunerea căţelului la mediu îl ajută să devină un adult curajos, sociabil, bine adaptat.

Vă puteţi ocupa de căţei de câteva ori pe zi. Pot fi luaţi în braţe pentru a fi verificaţi la dinţi, la urechi, le puteţi tăia ghearele si, încet, încet pot primi toate îngrijirile de care au nevoie şi ca adulţi.

Joaca dezvoltă mintea căţelului, deoarece el trebuie să găsească soluţii la problemele cu care se confruntă. Dacă căţeii nu sunt adoptaţi de o nouă familie până la vârsta de 10 săptămâni, trebuie despărţiţi o mare parte a zilei şi trebuie să aibă parte de de contact individual cu oamenii. Pot avea ore de joacă împreună în timpul zilei, dar este bine să mănânce, să doarmă şi să ia parte la alte activităţi în mod separat. Faptul de a se afla într-o canişă (situaţie de grup) după vârsta de 10-12 săptămâni diminuează capacitatea de dresaj.

19 comentarii

BRAVO… AM INEBUNIT CAUTIND ACESTE DETALII… VA MULTUMESC.

buna eu am o catea care chiar astazi a nascut si nu stiu ce sai dau sa manance ce pot face?

Zaharia beatrice 27 mai 2012 la 7:19 pm

Nu sti nimic despre catei.esti o proasta,prost.

multumim pentru sfaturi sunt foarte importante pentru noi, eu am catelusi de o saptamana si mamica nu face fata cu laptele si am citit pe net sa le fac o supa de orez cu oase este ok ?

O catelusa a fatat la noi in cartier , la 4 zile a murit fiica mea mia adus 2 pui in casa nu stiu cum sa ii cresc ,leam dat lapte cu seringa. Ce sa fac cu ei in continuare ?

Multumesc mult pentru aceste informatii. Catelusa mea bischon maltez a nascut acum 3 saptamani. Am procedat exact cum a-ti scris. Astazi am vazut o scurgere mica de sange si am intrat putin in panica. Am vazut ca a-ti scris ca scurgerile dureaza pana la 3 saptamani, acum mai astept sa vad daca mai revin, daca da, ma voi duce la dr. Cu hrana catelusilor mai astept putin, mananca inca de la mama. Cu respect, Corina Maurer.

Cateaua mea a fatat 10 pui.puii au varsta d 15 zile.a-si vrea sa stiu d la c varsta pot incepe a le tai unghiile pt k am vazut k deja le-au crescut si chiar au inceput a zgarie

Mulțumesc frumos

buna, am un catelus pui mic, si la ce varsta il pot lua in brate? sa stiu,imi spuneti va rog?

Vreau sa stiu daca e normal ca si catelusa ,sa sufle foarte rapid.

Buna ! Alexandra, am sa ti dau un sfat . Poti sa o hranesti cu Pedigree, hrana pt catelusi micuti !

Ionut,poti sa ii iei la orcie varsta in brate,dar sa nu speri catelusa !La unele catele , le poti lua puii oricand , dar sa ii pui repede inapoi !

Mihaiela,daca puii au crescut , poti sa le dai Pedigree ,dar sa fie pentru puiuti ! Acorda le multa atentie ! Bafta !

Bogdan Comanescu 13 aprilie 2015 la 5:02 pm

Spui ca: in primele 3 saptamani, ”căţeii ar trebui să se îngraşe 1-2 grame/ zi”
SERIOS?

Vata Costin Silviu 5 ianuarie 2016 la 7:57 pm

Un sfat,este bine ca dupa ce fata femela,i dati sa manance (fara fara sa exagerati cu asta)Eu locuiesc la tara si o catelusa a fatat 5 pui.Unu a murit si restul traiesc si acum.I dau sa manance ciorba de cartofi si mamaliga.Altceva nu nu prea e la noii la sat.E o catea (de sobolani,asa i se spune la rasa ei prin sate) Puii is ca ea numai unul e negru stau in cusca si e prudenta.Dar cu mine e blanda pt ca eu am aduso in curte si am legato.Pe scurt dati la femela mancare dupa ce fatat si (in cusca,punetii paie sau fan si pe ele ceva ce tine cald)Cateaua trebuie revina la puii si unde a fatat Exempul o hanina mai veche peste paie.Sfaturi va pot da pe id-ul meu silviu469 dar dati add imediat la id.Succes.

Traiesc la tara si am 7 catei… si nustiu cum sa fac sa iasa din buda..sau cum sa ii strig

Multumim pentru sfaturi , sunt foarte bune aceste sfaturi in special la prima noastra viata de mamica .Suntem fericiti ca am ramas cu un baietel ,ceilalti 3 au murit .Posibil sa nu fi fost pregatita mamica prea bine ,noi am fost langa ea tot timpul si am ajutat-o cat a fost posibil .As fi dorit sa apelez la un doctor si sigur data viitoare asa am sa procedez . Ii aveam in manuta si erau atat de frumosi dar ei erau deja morti .Primul si ultimul fara placenta ….oare de ce ?????

Sa fie sanatoasa si ea si puiul ei ,asta conteaza cel mai mult acum .

Catelusii abia fatati, se tarasc dupa 3-4 zile.
Deci pot ajunge pe sub diferite obiecte 9de mobilier sau nu).

Buna ziua ,catelusul meu cred ca a tras lichid sau aer la hranirea cu biberonul ,ce este de facut ,e slabit si nu a mincat nimik azi ,multumesc!