acum 14 ani

Cum tratam durerea la caini?

Caine in suferinta

Cu decenii in urma, in medicina veterinara, durerile provocate de o rana sau de o zgarietura erau considerate ca fiind ceva firesc ; nu din cauza faptului ca veterinarii erau nepasatori si vroiau ca animalele sa sufere , ci credeau ca durerea le face pe animale mai linistite si astfel se pot vindeca mai usor. In plus, se credea ca nu exista un mod sigur de a afla daca un animal sufera. Astazi este valabil opusul; veterinarii cred ca ar trebui sa trateze animalele inainte de a aparea vreun simptom care sa indice faptul ca ceva nu e in ordine.

De ce este important sa tratam durerea?

Daca invatam cum il putem ajuta pe animalul nostru sa suporte mai usor durerea, aceasta va fi un atu in vindecarea mai rapida a ranilor, a durerii in urma unei operatii etc, reducand astfel si stresul.

Tipuri de durere

Durera acuta apare subit ca rezultat al unei rani, operatii, inflamatii sau infectii. Poate fi foarte incomoda pentru animalutul dumneavoastra si ii poate limita mobilitatea. Vestea buna este ca aceasta se manifesta temporar. De obicei, durerea  dispare atunci cand cauza care a determinat-o este tratata.

Durerea cronica dureaza mai mult si se dezvolta in ritm lent. Unele dintre cele mai comune cauze ale acestui tip de durere pot fi diverse afectiuni determinate de varsta inaintata a animalului, cum ar fi artrita, dar si o boala precum cancerul sau boli de oase. Aceasta durere poate fi foarte greu de tratat deoarece poate dura ani intregi sau chiar toata viata. Intrucat se dezvolta incet, unele animale pot invata sa o tolereze si sa traiasca cu aceasta, ceea ce poate face ca durerea sa fie greu de detectat.