acum 14 ani

Daciana Sarbu a organizat, alaturi de Vier Pfoten, o masa rotunda privind bunastarea animalelor

Eurodeputata PSD Daciana Sarbu, vicepresedinta Intergrupului Parlamentului European pentru bunastarea animalelor, a organizat, marți, la Bruxelles, alaturi de Fundația “Vier Pfoten”, masa rotunda “De la Amsterdam la Lisabona -o perspectiva romaneasca și europeana asupra bunastarii animalelor”. Din discuție a rezultat importanța educației și informarii ca baze pentru progresul in materie de bunastarea animalelor ; in consecința, trebuie stabilite și intarite asemenea programe in Romania, un exemplu in acest sens fiind proiectul școlar privind bunastarea animalelor oferit de Vier Pfoten, organizație care aniverseaza anul acesta un deceniu de activitate in țara noastra. Potrivit participanților la reuniune, trebuie gasite soluții inovative de catre guvern și producatori pentru adaptarea la normele europene in domeniu. A fost abordata și chestiunea cainilor vagabonzi, la eveniment avand intervenții și doamnele Cristina Țopescu respectiv Monica Davidescu.

Doamna Sarbu a subliniat ca Raportul Paulsen privind Politica de Bunastare a Animalelor (Planul de acțiune 2006-2010) va fi votat miercuri. “Acest raport arata importanța bunastarii animalelor in Europa și ofera un semnal clar celorlalte instituții UE și statelor membre, exprimand dorința societații europene de mai mult respect la adresa acestor ființe”, a declarat ea.

Oana Barbulete, din cadrul Direcției Generale pentru sanatate și protecția consumatorului din cadrul Comisiei Europene (DG SANCO) a informat participanții cu privire la perspectivele viitoare -printre care și noul Plan de Acțiune privind bunastarea animalelor (2011-2015)- și la interpretarea noului articolul 13 din Tratatul de la Lisabona, care vizeaza acest domeniu.

Directoarea biroului european al Fundației Internaționale Vier Pfoten, Marlene Wartenberg, și Ioana Dungler (VP Romania) au vorbit despre ajutorul concret pentru animale prin: proiecte sustenabile, campanii de conștientizare pentru consumatori, programe de sterilizare pentru cainii vagabonzi, clinici mobile și cooperarea cu primariile din Romania – in proiectele de educație și nu numai.

Potrivit lui Achim Irimescu, șeful secției “Agricultura, pescuit și dezvoltare rurala” din cadrul Reprezentanței Permanente a Romaniei pe langa UE, Romania a stabilit o strategie de aliniere la standardele europene de bunastare a animalelor, aceasta urmand sa intre in vigoare in perioada urmatoare. Legat de chestiunea specifica a cuștilor pentru gainile ouatoare (introducerea de noi dimensiuni pentru aceste cuști, n.red.) Romania a facut, alaturi de celelalte state noi membre, demersuri pentru amanarea trecerii la noile reguli, dar CE a refuzat, urmand ca masura sa se aplice din 2012.

Situația cainilor vagabonzi a fost prezentata de doamnele Cristina Țopescu și Monica Davidescu, care au menționat anunțul facut, saptamana trecuta, de prefectul Bucureștiului, de a apela la eutanasierea cainilor vagabonzi – deși acest procedeu e ilegal in Romania din 2008. Participanții la eveniment au fost de acord ca simpla ucidere a unor animale sanatoase este in clara contradicție cu respectarea ființelor simțitoare, cu ideea unei abordari sustenabile și cu un management eficient din punct de vedere al economic al acestei chestiuni, cifrele fiind o dovada in acest sens.

Un comentariu

FOARTE DRAGUT,DACIANA SARBU!!!