acum 14 ani

Dantura canină-schimbarea dinţilor de lapte

Până la vârsta de 7 luni trebuie să verificaţi săptămânal gura căţeluşului.

Dinţii temporari, cunoscuti şi ca “dinţi de lapte”, apar la căţei pe la vârsta de 4 săptămâni. Începând cu vârsta de 3 luni, aceştia  sunt înlocuiţi cu dinţii definitivi, care sunt mai mari şi mai puternici. Procesul durează între 3 şi 5 luni. Dinţii temporari trebuie lăsaţi să cadă de la sine. Dacă un câine are dinţii definitivi, dar mai are si caţiva de lapte, aceştia sunt numiti “dinţi temporari restanţi”. În general cei care rămân ultimii sunt incisivii sau caninii superiori.

Care sunt simptomele?

La căţeii care mai au încă dinţi de lapte se pot vedea dinţii definitivi (care urmează să apară) undeva în apropierea lor.  Caninul definitiv, de exemplu,  apare de obicei în faţa caninului temporar.

Care sunt riscurile?

Dinţii de lapte restanţi cauzează adesea aglomeraţia dinţilor în partea superioară. Din această cauză dinţii definitivi sunt deplasaţi sau cresc în unghiuri neobişnuite. Creşterea greşită poate interfera cu creşterea şi dezvoltarea normală a oaselor mandibulei. De asemenea, poate afecta şi cerul gurii, cauzând răni şi durere. În cazul în care dinţii de lapte restanţi mor şi încă nu au căzut aceştia pot face abces, fapt ce duce la dezvoltarea infecţiilor.

Care este remediul?

Deseori dinţii de lapte restanţi trebuie extraşi printr-o intervenţie chirurgicală cu anestezie. Până la vârsta de 7 luni trebuie să verificaţi săptămânal gura căţeluşului pentru a descoperi eventuale anomalii. Optaţi pentru un consult medical în cazul în care suspectaţi vreo anormalitate.

6 comentarii

am un labrador metis e foarte frumos are un corp atletic.il ducem la veterinar de cite ori e necesar are toate vaccinurile facute.are 4 luni si de la 3 luni jumatate a inceput sa-i cada dintii de lapte.cite unul aproape in fiecare saptamina.la ultimul a avut putina hemoragie.ne-am speriat putin ca e primul nostru caine dar acum e totul ok.se cam scarpina cu dintii si-si face singur rani.maine mergem la doctor si vom vedea ce putem face ca sa-l dezobisnuim de “scarpinatul”asta

Am un caucazian de 4 luni si la vasta de 2 luni iam rupt din grsala un canin de la radacina . si acuma nu stiu daca a ramas radacina acolo pentru ca sa astupat de gingie . ii mai creste acolo alt canin ? mai exact canini si schimba sau raman aceiasi ?
astepr un raspuns urgent ! multumesc

azoitei lacramioara 7 noiembrie 2016 la 9:56 am

va rog, cine stie, sa imi spuna de ec catelusii mei in varsta de 5 saptamani Marti 08.11.2016, nu au inc adinti.Peste tot scrie ca in jurul varstei de 4 saptamani si ei au 5…..e vreo problema?Multumesc

Buna! Am un caine , are cam 1an jumate si de ceva vreme a inceput sa roada lemnul tarcului in care era , si-a cam rupt toti dintii(canini) sus-jos oare ii mai cresc la loc sau risca sa ramana cu ei asa rupti ! Mentionez ca este amstaff !
Multumesc anticipat !

Buna ziua !!! Am un ciobanesc de bucovina de un an si 3 luni care inca nu i s.au dezvoltat caninii. Se mai poate face ceva ? Mentionez ca l.am luat rahitic cand avea 3 luni. Am luat suplimente, il hranim cu mancare gatita special si tot nu e dezvoltat cum ar fi trebuit.

Bună ziua.o intrebare vă rog.eu am un cățel de 12 săptămâni un Asia central și-a rupt un canin din față nu stiu cum sa intamplat.credeti ca i vă creste altul.acesta fiind de lapte.mam uitat la el și nu are nici o rană sau inflamatie.dar sant umpic speriată că rămâne fără canin?