acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , , , , , , , , , , , , , ,

Daune din cauza unui maidanez

O pensionara muscata de un ciine a cistigat in instanta 3.350 lei ca despagubiri din partea primariei din Tirgu Frumos. Dupa ce a fost purtata pe drumuri mai multa vreme, ieri a primit banii. Medicii ieseni spun ca anual se confrunta cu sute de pacienti care au fost atacati de ciini vagabonzi.
O pensionara din localitatea Tirgu Frumos a cistigat un proces impotriva primariei, dupa ce a fost muscata de un ciine vagabond. Maria Cucu a primit ieri dupa-amiaza despagubirile, in valoare de 3.350 de lei, din partea Consiliului Local Tirgu Frumos. “Am fost astazi si am luat banii. M-au purtat pe drumuri vreo citeva saptamini pina sa-mi dea acesti bani, dar le-am spus ca voi face plingere in cazul in care nu respecta hotarirea judecatoreasca”, a spus femeia de 75 de ani.

Aceasta a povestit de unde a plecat totul, spunind ca incidentul a avut loc chiar in centrul orasului Tirgu Frumos. “In dupa-amiaza zilei de 24 mai 2008, treceam prin fata unei farmacii din centrul orasului, cind, de sub o masina, a sarit un ciine vagabond mare. M-a muscat de picior si m-a trintit la pamint. Am avut noroc ca au strigat trecatorii la el si mi-a dat drumul. Ma muscase de gamba si doctorii mi-au zis ca am nevoie de 9 zile de ingrijiri medicale”, a mentionat fosta profesoara.

Femeia sustine ca nu a fost singura victima a acelui ciine, dar ca nimeni nu a luat masuri pentru a rezolva situatia. “Mie nu mi-e frica de animale. Tatal meu a fost medic veterinar. Insa acel ciine a muscat mai multi oameni. O alta femeie, Anica Manea, a ajuns la spital in soc hemoragic dupa ce a fost muscata de acelasi animal. Unul dintre consilierii locali si o femeie de 80 de ani au fost muscati de acel ciine. Acum, animalul a disparut, in ultima perioada nu l-am mai vazut”, spune Maria Cucu.

Ea spune ca si un copil de 6 ani a ajuns in stare grava la spital dupa ce a fost atacat de o alta haita de ciini. “A fost atacat de de ciini si a ajuns la spital cu 30 de plagi muscate. Nu e normal sa fie plin de ciini pe strazile orasului”, mentioneaza femeia.

Maria Cucu crede ca merita despagubirile acordate de judecatori dupa incidentul in care a fost victima ciinelui comunitar. “Era normal sa cer despagubiri, trebuie sa raspunda cineva pentru acel incident. Plus ca eu sint saraca si bolnava si imi trebuie bani pentru pastile, pentru lemne, ca vine iarna. M-au purtat pe drumuri mult timp pina sa mi-i dea. Ma trimiteau de la unul la altul. Rideau toti din Primarie de mine si credeau ca sint nebuna ca i-am dat in judecata”, a precizat femeia.

Contactat telefonic, edilul sef al orasului Tirgu Frumos, Gheorghe Tataru, a refuzat sa faca vreun comentariu referitor la cazul femeii muscate de ciinele comunitar. “Nu am nici un fel de comentariu de facut pe marginea acestui subiect”, a declarat ieri-seara primarul.

Autoritatile sustin ca legislatia actuala nu permite eutanasierea tuturor acestor animale si ca nu au existat astfel de procese in care Salubris SA sa fie chemata in judecata. “Noi nu am avut astfel de procese, si nici nu ne dorim sa avem. Totusi, oamenii trebuie sa stie ca exista o lege a protectiei animalelor, precum si o hotarire de consiliu local care ne interzic sa eutanasiem aceste animale. Noi avem obligatia de a le ridica de pe strazi, de a le steriliza si de a le da din nou drumul acolo de unde au fost ridicate. Lumea trebuie sa inteleaga ca noi nu ne bucuram ca au loc si astfel de incidente, cind oamenii sint muscati, dar trebuie sa respectam legea”, a spus Ioan Apostol, directorul SC Salubris SA. Acesta a mai mentionat ca, vreme de 4 ani si jumatate, societatea pe care o conduce a incercat sa tina sub control cresterea numarului de ciini comunitari in municipiul Iasi.

———-

Incidente grave cu ciini vagabonzi

Un incident grav cauzat de ciinii maidanezi a avut loc pe 20 decembrie 2001, cind un copil de 7 ani, Bogdan L., a fost muscat de o haita de ciini in satul Paun din comuna Birnova. In urma incidentului, copilul a fost operat, pentru a i se reface urechea. Mai mult, acesta fusese muscat de gura si de pometi, raminind cu cicatrici permanente. Copilul putea fi ucis de ciinii maidanezi daca nu sareau satenii pentru a alunga animalele.

In februarie 2003, un copil de 10 ani a fost la un pas de a fi sfisiat de o haita de ciini vagabonzi, in paduricea din apropierea Manastirii Galata. Stefan H. se intorcea de la scoala. A mers prin padure si o haita de ciini a sarit sa-l sfisie. Ciinii l-au prins pe acesta de un picior si, dupa ce baiatul a cazut la pamint, l-au muscat de cap de doua ori. Copilul a avut noroc de un barbat care trecea pe acolo si care l-a salvat.

———-

Cum se poate cistiga un proces de despagubiri

Avocatii ieseni spun ca orice persoana poate cistiga procese impotriva autoritatilor care ar trebui sa se ocupe de ecarisaj. In Iasi, spre deosebire de orasul Tirgu Frumos, exista un serviciu de ecarisaj, in subordinea SC Salubris SA. Insa avocatii sustin ca un astfel de proces poate dura si peste un an, iar pentru a putea cistiga un litigiu de acest gen trebuie aduse dovezi clare.

“Trebuie prezentate dovezi care sa sustina cererea de daune. Astfel, persoana in cauza trebuie sa depuna in instanta un certificat medico-legal prin care sa demonstreze ca a fost muscata de un ciine si sa precizeze de cite zile de ingrijiri medicale a avut nevoie. Ideal ar fi sa existe si martori care sa confirme existenta incidentului”, a spus avocatul Adrian Fetcu.

———-

Sute de muscaturi anual

In fiecare an, la Spitalul de Boli Infectioase ajung sute de ieseni care au fost muscati de diverse animale. Cei mai multi dintre acestia le spun medicilor ca au fost agresati de catre ciinii fara stapini.

“Avem anual sute de pacienti care au fost muscati de catre ciinii comunitari. Toate persoanele care au astfel de probleme trebuie sa se prezinte urgent la Centrul Antirabic din cadrul spitalului nostru, pentru a primi vaccinul antirabic. Acesta e singurul tratament, insa este esential, deoarece, fara el, se poate ajunge si la deces daca animalul e bolnav”, a spus prof.dr. Carmen Dorobat, managerul Spitalului de Boli Infectioase.

Rabia se transmite la om de la animalele salbatice sau domestice bolnave care elimina prin saliva cantitati mari de virus rabic. Prin leziunile produse de muscatura, virusul se transmite in organismul uman si astfel apare infectia. La om, rabia se caracterizeaza prin encefalomielita, insuficienta respiratorie, iar evolutia bolii este rapida si grava, in intervalul de 2-6 zile ajungindu-se la deces.

2 raspunsuri

pai hai sa-i omoram pe totzi? ce zicetzi? pe totzi vagabontzii?? nu? asta e in mintzile celor care habar nu au ce inseamna a fi OM. cainii ii simt si ii ataca, daca noi nu suntem in stare sa curatzam societatea de gunoaie. A stiut el cainele de ce a muscato pe doamna aia care la varsta ei…. s-a gasit sa mai castige si niste bani :))) INGROZITOR. Iar copiii mereu ii necajesc, pt k sunt niste needucati.

a dreacu baba .. da voi nu shtitzi k un caien simte firea omului .. fosilele dreacu mai bine statzi in casa