acum 13 ani

Intrebari si raspunsuri »

De ca nu vrea cainele meu sa bea apa?

Am un catel rasa Golden Retriver in varsa de 7 luni. De cand a venit caldura nu mai bea apa suficineta. Bea foarte putina si aia pacalit cu cuburi de gheta. Azi o sa incerc cu putin zahar (am citit pe-aici), dar nu mi se pare ok. Starea lui e destul de buna, i-adevarat ca doarme c-am mult in casa, dar in parc e foarte activ si foarte jucaus, cand ma intorc cu el din parc e “lesinat” cu o respiratie extrem de accelerata si urat mirositoare, dar dupa ce-i ud urechile cu apa rece si-i dau drumul la aparatul de aer conditionat isi mai revine. Dar apa tot nu vrea. Mancarea lui consta in orez cu legume (morcov, telina, pastarnac)fara adaos de sare sau condimete, doar cu putin marar acum pe tim de vara si piept de pui, si graunte de la Royal Canin cu pui, legume si spirulina prescrise de medicul veterinar. Medicul lui e plecat din tara si revine dupa doua saptamani. Mi-e frica sa nu se deshidrateze pentru ca nu mi se pare deloc normal ca un caine de talia lui sa bea atat de putina apa. Iar cand ne intoarcem din parc unde alearga ca un nebun doua ore nici nu se uita la castron. Nici nu stiu de unde face pipi?! Astept cu nerabdare raspunsul dumneavoastra. O zi buna

Un raspuns
Marius Munteanu 8 iunie 2011 la 3:37 am

1. Trebuie sa te asiguri ca nu e vorba de o afectiune care conduce la refuzul catelului de a bea apa. Inteleg ca are medicul lui, ceea ce e un lucru foarte bun, pe care il recomand oricarui posesor de caine, dar nu cred ca este cazul sa astepti intoarcerea medicului in tara. Poti duce catelul la alt cabinet veterinar pentru a evalua gradul de deshidratare, (in cazul in care intr-adevar cainele e deshidratat), si pentru a-i asigura hidratarea necesara.
2. Nu imi dau seama cam cata apa contine hrana cainelui, dar ar fi o buna idee sa maresti cantitatea de lichid din hrana. De pilda, ai putea sa ii dai bobitele inmuiate in apa sau sa adaugi mai multa apa in orez. Ai putea sa reduci hrana uscata, pe o perioada determinata, in favoarea hranei umede (discuta cu un veterinar).
3. Alta idee ar fi sa iti dresezi catelul sa bea apa la comanda. Suna ciudat, dar e un lucru care poate fi realizat. Pune-i in castronul cu apa ceva care ii place (bucatele de carne sau albus de ou). Ca sa ajunga la bucatica, va trebui sa bea putina apa. Apoi, asociaza acest exercitiu cu comanda “bea apa!” sau “apa!” Lauda catelul ori de cate ori bea, incurajandu-l astfel sa asocieze bautul apei cu ceva pozitiv. Recompenseaza catelul (cu o bucatica de carne) imediat ce a baut. (Evident, daca ai pus carne in apa, nu o lasi acolo; apa trebuie schimbata imediat dupa terminarea exercitiului).
Alta metoda consta in a obisnui cainele sa bea supa de pui sau de vita (fara sare). Treptat, diluezi aceasta supa. Scopul este sa ii creezi obiceiul de a bea apa cand simte mirosul de supa.
# Atentie, intotdeauna cand adaugi altceva in apa, trebuie sa inlocuiesti apa cu apa proaspata de indata ce cainele a baut. Resturile de hrana sau supa contribuie la dezvoltarea bacteriilor.
4. Bucatelele de gheata sunt o idee foarte buna. Cainele se distreaza cu ele, le roade… poti sa ii arunci bucatele de gheata in apa de baut si sa il lasi sa le ia de acolo.
5. Ti-as recomanda sa ii reduci cantitatea de efort pe aceasta perioada. Cateii sunt adesea atat de prinsi in joaca, incat uita de sete si se pot deshidrata sau pot face insolatie, daca se joaca in soare. Calmeaza-l cand vezi ca e prea agitat, tine-l la umbra si racoreste-l pe cap si pe burta cu apa dintr-un bidon. Poti incerca sa ii dai sa bea si afara. Daca refuza apa, umezeste-i botul si ar fi bine sa ai cateva bucatele de gheata la tine.
Sper ca sfaturile mele sa iti fie de ajutor. Ele nu pot inlocui totusi vizita la cabinetul veterinar.