acum 14 ani

De ce zambesc cainii?

Intreaba un expert in acest domeniu de ce fac cainii acest lucru si vei primi un raspuns complicat care presupune un comportament ascultator, raspunsuri automate etc. De cele mai multe ori concluzioneaza prin a spune : “Dar de fapt ei nu zambesc cu adevarat, cel putin nu din aceleasi motive pentru care zambim si noi.”

Intrebati pe oricare detinator de caine aceeasi intrebare si va raspunde cu indignare: “Bineinteles ca zambeste! Uite-te numai la fata asta, zambeste chiar acum! – nu poti spune ca acela nu este un zambet!”

Privind din ambele parti, raspunsurile date de cei doi sunt corecte in egala masura.

La lupi, expresia aceea pe care o consideram zambet se datoreaza nervozitatii, sau un comportament docil cata de un alt lup. Cainii pot interpreta tot in acest fel expresia ,,zambetului”. Pentru a-si recunoaste pozitia de subordine, un caine stramba din coltul gurii si ceea ce pentru oameni ar parea un zambet.

In realitate, ,,zambetul” arata ca nu va fi agresiv fata de cel caruia ii ,,zambeste”. Cainii care ai incredere in ei zambesc foarte rar. Ei se vad ca egali ai nostri si nu simt nevoia sa isi arate subordinea fata de noi. Imaginati-va doi oameni stand unul langa altul intr-un bar. Cel mai mic zambeste la celalalt pentru a evita un conflict.

Exceptia o fac dintii, care in cazul cainilor se vad – un zambet care in mod evident nu indica subordine. Un caine care isi arata coltii transmite un mesaj catre celalalt sa se departeze….ACUM!

Dar cainii sunt, in primul si in primul rand niste observatori foarte fini. Stapanul il poate vedea pe caine zambind fara sa-i arate coltii. Stapanil, atins de acea fata adorabila il rasplateste pe caine printr-o mangaiere pe burtica, pe cap, sau ii ofera atentie in alte forme. Cainele observa ca atunci cand face acest gest de supunere primeste ceva ceea ce-i place in schimb. Asa ca, intr-un fel, zambetul cainelui poate sa devina un zambet in toaya puterea cuvantului, pentru ca asociaza gestul cu ceva care il face fericit.

Acest lucru poate sa ajute la clarificarea motivului pentru care cainii se tavalesc pe spate pentru mangaierile acelea prelungite pe burtica. Cand un caine se tranteste pe spate, acesta in mod normal transmite mesajul ca este docil, stare acceptata de caine datorita celorlalte multe recompense pe care le primeste in schimb. Pentru caine, a fi docil este un lucru destul de profitabil.