acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri »

Nevoi in casa

De la ce varsta se dreseaza cockerul spaniel si cand invata sa se tina sa nu mai scape prin casa?

4 raspunsuri
Marius Munteanu 29 iunie 2010 la 12:36 pm

Educatia sau dresajul unui catel incepe din secunda in care ti-a intrat in casa. Intre lucrurile pe care le invata intr-un program de educatie se numara si acela de a-si face nevoile afara sau in casa, dar intr-un loc stabilit. Cat de repede invata, depinde de experienta pe care o ai cu cainii si de caracteristicile lor individuale.
Recomandarea mea e sa te apuci sa studiezi serios problemele legate de cresterea unui catel, pentru ca in mod normal deja ar fi trebuit sa stii ce ai de facut. Exista atat de multa informatie: carti, reviste, articole pe internet, videoclipuri despre dresaj etc. inclusiv materiale legate strict de aceasta problema – cum ne invatam cainele sa nu mai faca in casa, incat doar daca esti prea comod nu poti afla. De regula, comoditatea asta are un singur rezultat: nervi caine pedepsit aiurea, abuzat si apoi instrainat pe motiv ca nu stie sa se ceara afara.
Informatia inseamna putere.

Eu am doi cockeri si amandoi au invatat cam in 2 luni sa isi faca nevoile doar afara
trebuie rabdare, program fix (pe cat posibil) adica scosi la ore fixe afara, de minim 3 ori/zi, mancarea nu inainte ci dupa iesit afara
dezinfectat foarte bine (domestos, cloramina) locurile unde face in casa pt a indeparta mirosurile
incearca in fiecare zi sa il lasi cateva ore singur in casa, eventual daca e mis si roare sau alte stricaciuni limiteaza-i accesul doar la zona cu apa si mancare
dupa ce vii acasa incearca sa il scoti imediat afara pt ca e posibil de bucurie sa se scape tot in casa
trebuie rabdare!

Poti sa il inveti de mic :) . Fetita mea are 2 luni si de fiecare data cand se scama e simplu o pun cu nasucu unde a facut. Si ca sa fie totul complet
o duc de 5 ori pe zi la pipi si la caca :) in balcon unde am amenajat cu ziare si ii curat zilnic :) se mai scapa ce e drept foarte rar daaar o bag cu nasucul si data viitoare stie singura unde sa mearga :) si daca vede ca o cert cand face in casa lasa capul in jos si se ghemuieste la picioare sa imi dea de inteles ca ii pare rau :)

Marius Munteanu 2 iulie 2010 la 4:39 pm

Faza cu bagatul catelului cu nasul in propriul sau pipi mi se pare o metoda medievala. La fel si mustrarea.
O metoda alternativa, umana si eficienta este sa bati din palme si sa scoti un zgomot strident cand prinzi catelul ca face in casa. La auzul zgomotului, sfincterele se contracta si de regula catelul se opreste. Il iei frumusel in brate si il duci la locul de pipi, respectiv afara. Il lauzi indelung imediat ce face, ii dai o bucatica de ceva bun, ca sa asocieze golirea vezicii cu un fapt pozitiv.
Daca a facut in lipsa ta, e inutil sa certi cainele. Amesteci putin detergent cu apa si putin otet si freci bine locul, sa nu se mai simta mirosul. Atata tot.
Daca il certi pentru ca ai vazut doar pipi si nu cainele facand pipi, nu va intelege de ce e certat; cainii pot parea vinovati asociind mirosul de pipi cu mustrarea iminenta, dar nu si faptul ca EI au facut pipi acolo. Este un exemplu clasic de neintelegere a psihoogiei canine. Degeaba fac mutrita aia vinovata; ei stiu ca vor fi certati pentru ca e pipi pe jos, nu pentru ca au facut ei pipi acolo.
Dincolo de asta, mai exista si cazul in care puiul scapa putin pipi de emotie, cand te revede. In niciun caz nu trebuie certat pentru asta. Comportamentul va inceta mai tarziu. Cel mai bun lucru este sa nu ii acorzi imediat atentie cand intri in casa, pentru a nu-i accentua starea de hiperexcitabilitate. Nu il strigi pe nume, nu il mangai imediat; il lasi sa te miroasa, sa se bucure, dar trebuie sa ai un comportament rezervat, fara a afisa totusi indiferenta. Intai iti aranjezi lucrurile, apoi te ocupi de caine.
Cand trebuie scos catelul afara:
1. Dimineata, imediat dupa ce se trezeste.
2. DUPA fiecare masa (cam la 15 minute), NU inainte de masa. Aici sunt in dezacord cu Ina, nu stiu de unde are informatia asta, dar e gresita si n-are nicio logica.
3 Seara, inainte de culcare.
4. De cate ori da semne ca vrea sa faca pipi.
Asta inseamna cel putin de 5 ori pe zi, plus cand catelul da semne ca vrea sa faca pipi.