28 Oct 2009

Demodecia canina

Sinonime: demodicoza, demodexoza, acnee parazitara, piodemodecie sau stafilodemodecie (pentru formele supurative)

Demodecia canina

Demodecia (de asemenea cunoscuta ca si raia rosie, raia foliculara) este o boală de piele, în general a câinilor tineri, cauzata de un acarian, Demodex canis sau Demodex injai.

Este posibil să vă surprindă faptul că acarienii demodectici din specii diferite traiesc pe corpul multor câini adulti, fără a provoca leziuni. Aceste mici arahnide (0,25 mm) numiti si ” acarienii aligatori ” traiesc în interiorul foliculilor de par, prin urmare, numele de raie foliculara.

Boala are legatura cu deficienta sistemului imunitar. Dacă acarianul Demodex a cauzat sau nu boala unui câine, acest lucru depinde de capacitatea organismului de a păstra  acarianul sub control. Demodecia nu este o boală cauzata de o intretinere improprie a cotetelor pentru caini sau a cotetelor murdare. În general, este o boală a câinilor tineri care au un sistem imunitar slab dezvoltat sau inadecvat, sau a câinilor batrani care suferă de un sistem imunitar deficitar.

Care este ciclul de viaţă al Demodex canis?

Acarianul demodectic îşi petrece intreaga sa viata pe câine. Ouăle depuse de către femela vor ecloziona  şi apoi trec in stadiul de larve, nimfe, ajungand adulti. Ciclul biologic poate dura intre 20-35 de zile.

Cum este transmis Demodex canis?

Acarienii sunt transmisi direct de la mamă la pui, în prima săptămână de viaţă. Transmiterea se face numai prin contact direct. Mama şi puiul trebuie să se atinga fizic, deoarece parazitul nu poate supravieţui in afara gazdei. Acest lucru este important, deoarece înseamnă ca zona de dormit sau cotetul nu devin contaminate, prin urmare, mediul inconjurator nu trebuie să fie tratat. Leziunile dacă sunt prezente, apar de obicei în jurul capului catelului, aceasta fiind zona care intra cel mai des în contact cu mama. Practic, fiecare mamă poarta si transmite acarienii puilor ei. Cei mai multi catei sunt imuni la efectele acarienilor şi nu prezintă semne clinice sau leziuni. Cei care nu sunt imuni dezvolta semne clinice de demodecie.

Care sunt semnele demodeciei ?

Indivizii care sunt sensibili la acarienii demodectici pot dezvolta cateva (mai puţin de 5) leziuni izolate (forma localizata) sau pot prezenta forma generalizata, caz în care, există mai mult de 5 leziuni care implică întregul corp sau o regiune a corpului. Cele mai multe leziuni în orice formă se dezvolta după primele patru luni de viată.

Leziunile şi semnele demodeciei  implică de obicei pierderea părului, aparitia crustelor, a pielii de culoare roşie, precum şi, in multe cazuri, un aspect gras sau umed. Acarienii preferă să trăiască în foliculii de păr, astfel încât la cele mai multe dintre cazuri, căderea părului este primul semn observat.

De obicei, căderea părului începe în jurul botului, ochilor (aparitia asa zisului semn de „ochelari”) şi în alte zone de pe cap. Leziunile pot sau nu produce prurit. În forma localizata, cateva arii circulare sub forma de crusta vor fi observate, cel mai frecvent pe cap şi in zona membrelor anterioare ale câinilor  tineri intre 3 si 6 luni .

Cele mai multe dintre aceste leziuni se vor vindeca de la  sine pe masura ce puii inainteaza în vârstă şi isi dezvolta propriile lor sisteme imunitare. Leziunile persistente vor avea nevoie de tratament. În cazul formei generalizate, se va produce pierderea parului de pe intreg corpul, de pe cap, gât, abdomen, membre. Pielea de-a lungul capului, lateral şi spatelui va fi acoperita de cruste şi adesea, inflamata.

Aceasta zona se va crapa des şi va supura un lichid limpede. Părul
va fi rar, dar pielea va fi de multe ori uleioasa la atingere. De obicei pot aparea complicatii in urma infectie bacteriene secundare (piodemodecie sau stafilodemodecie). Starea generala a multor animale se poate inrautati, prezentand febră, pierderea poftei de mâncare şi pot deveni letargice. Pacienţii cu demodecie generalizata au nevoie de tratament viguros imediat.

Cum este diagnosticata demodecia?

Odată ce demodecia este suspectată, aceasta poate fi de obicei, confirmată printr-o raclare cutanata profunda (pana la sange), caz în care, acarienii pot fi observati cu ajutorul unui microscop.

Câinii mai batrani diagnosticati cu demodecie ar trebui să fie testaţi pentru anumite alte boli cum ar fi sindromul Cushing, hipotiroidism, cancer şi alte boli. Nutritia, precum şi eventuale tratamente cu corticosteroizi sau alte medicamente imunosupresive ar trebui să fie luate in considerare.

Cum se trateaza demodecia?

Tratamentul demodeciei este, de obicei realizata prin imbaieri cu solutii  şi şampoane. Din fericire, 90% din cazuri  prezinta forma  localizata, în care sunt implicate doar cateva zone mici  şi pot fi adesea tratate local.  Baile periodice cu un sampon  cu peroxid de benzoil si  pastrarea unei diete de calitate, administrarea multivitaminelor si acizilor grasi pot ajuta, de asemenea, unii câini. Cele mai multe dintre aceste leziuni localizate, se vor vindeca de la sine şi nu vor necesita un tratament extrem de agresiv, totusi ele se pot agrava înainte ca acestea să se îmbunătăţească.

În cazul în care un câine  dezvoltă forma generalizata, este necesar de obicei un tratament. Studiile arată că între 30% şi 50% dintre câinii care  dezvolta demodicoza generalizata se vor recupera de la sine, fără tratament, dar tratamentul este întotdeauna recomandat pentru forma generalizata.

Tratamentele pot fi lungi şi costisitoare. Tratamentul cel mai utilizat continuă să fie imbaierile cu Amitraz  la fiecare două săptămâni. Acesta este un organofosforic, produs eliberat pe bază de prescripţie medicală şi trebuie aplicat cu grijă. Persoanele care aplica tratamentul trebuie să poarte mănuşi de cauciuc întotdeauna, iar manopera trebuie sa aiba loc intr-o incapere bine ventilata. Este recomandata tunderea cainilor cu parul mediu sau lung , astfel încât prin imbaiere, solutia sa intre bine in contact cu pielea. Înainte de imbaiere, câinele trebuie să fie spalat cu un sampon cu peroxid de benzoil pentru a ajuta la eliminarea uleiului şi crustelor.

Cei mai multi câini cu demodecie generalizata necesita între 4 şi 14 imbaieri, administrate la un interval de  2 săptămâni. Dupa primele 3-4 imbaieri, se face din nou un examen microscopic al raclajului cutanat pentru a determina dacă acarieni au fost eliminati. Imbaierile ar trebui să continue până când la examenul microscopic nu mai apar acarieni. Câinii nu ar trebui să fie considerati vindecati decat dupa un an de la ultimul lor tratament.

Adesea câinii dezvolta senzatia de calmare sau greaţă, atunci când se realizeaza procedeul de imbaiere. Insa unii caini sunt sensibili la amitraz. Astfel, numarul imbaierilor la acesti caini se reduce la jumatate. Alti câini nu raspund la acest tratament, de aceea va creste numarul imbaierilor si se vor institui tratamente suplimentare.

Alta substanta activa cu rezultate bune este avermectina (produse: Ivomec, Moxidectin).

Substantele trebuiesc utilizate numai sub stricta supraveghere a medicului veterinar. Un alt medicament, Milbemycin oximă s-a dovedit a fi eficace cu  până la 50% dintre cazurile care nu au raspuns la celelalte medicamente.

Ivermectina nu ar trebui să fi utilizata in cazul rasei Collie şi altor rase similare.

In cazul formei generalizate, adesea se suprapun  infecţii ale pielii, iar antibioticele sunt administrate in primele săptămâni de tratament. În plus, este recomandat  ca animalului să i se administreze si multivitamine sau suplimente  ce contin acizi grasi.

Deoarece demodecia izbucneste in cazul câinilor cu un sistem imunitar deficitar, este recomandat a se verifica prezenta unor eventuale boli ale sistemului imunitar, în special în cazul în care animalul este mai batran atunci când a dezvoltat această condiţie.

Prognosticul şi impactul asupra reproducerii

Demodecia nu este o condiţie moştenita, insa cainele poate mosteni un  sistem imunitar dezechilibrat, care permite cainelui să fie sensibil la acesti acarieni. Această sensibilitate poate fi transmisa genetic la generaţiile urmatoare. Indivizii care au avut ascendenti ce au prezentat demodecie nu ar trebui să fie lasati sa se reproduca. Prin reproducere atentă, cele mai multe cazuri de demodecie generalizata pot fi eliminate.
Pot contamina demodecia de la câinele meu?

Diverse specii de acarieni Demodex au tendinţa de a infesta doar o singură specie de animale-gazdă, adică, Demodex canis infecteaza câinii, Demodex bovis infecteaza bovinele şi Demodex folliculorum infecteaza omul.
Concluzii


În concluzie, câteva puncte importante ar trebui repetate. Acarienii sunt transferati de la mama la urmaşi, în primele zile de viaţă. Primul semn de pierdere a parului, de obicei nu apare decât după patru luni. Demodecia este de obicei tratabila sau controlata cu tratament persistent, cu excepţia cazurilor rare a indivizilor cu un sistem imunitar foarte suprimat. Sistemul imunitar care permite dezvoltarea demodeciei poate fi o condiţie moştenita, iar reproducerea acestor animale nu ar trebui sa aiba loc.Publicat de: Elena Loredana
Un comentariu

Defa Sedan Ingredients Co.,Honda air filter,Limi Honda air filter ted. cause as well as the overseas vehicle automatic gas gas pump, limo brand carry : Audi,325i repair,Buick,Cheverolet,Citroen,Chevy,Honda,Automobiles,Honda,Mazda,Mercedes-Benz,Mitsubishi,Nissan,Opel,Peugeot,Renault,Subaru,Suzuki,Toyota,Vw,Volvo.

 
Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea

Parma, model de bune practici in gestionarea deseurilor pentru Oradea
In cautarea unor solutii si modele de bune practici in gestionarea deseurilor si pentru a intelege cum se poate aplica instrumentul financiar „platesti pentru cat arunci” autoritatile publice si operatorii de salubritate bihoreni au ajuns in Parma, Italia. Orasul Parma este situat in nordul Italiei si are o populatie de circa 200.000 locuitori, similara cu […]

Cine e Bea Johnson?

Cine e Bea Johnson?
Poate ca ati auzit numele Bea Johnson in asociatie cu Zero Waste? Asta pentru ca ea este fondatoarea stilului de viata Zero Waste si o foarte pasionata sustinatoare a acestei miscari. Ea si familia ei (sot si doi baieti adolescenti!) traiesc un stil de viata fara risipa din 2008 si produc un singur borcan de […]

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation

Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Waste� finantat de catre Continental Automotive Corporation
Zero Waste Romania se delimiteaza de proiectul “Scoala Zero Wasteâ€� finantat de catre Continental Automotive Corporation, unul dintre cei mai mari poluatori din Romania, implicat in poluarea cu emisii toxice rezultate din productia si tratarea termica a anvelopelor. “Zero Deseuri/Zero Wasteâ€� este o metodologie formata dintr-un set de solutii care includ sortarea la sursa, colectarea […]

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate

Ministerul Mediului gratiaza poluarea Romaniei cu trei incineratoare de deseuri de mare capacitate
Vineri, 3 martie, in cadrul intalnirii cu reprezentantii Comisiei Europene, Ministerul Mediului a anuntat, pe ultima suta de metri, schimbarea de viziune cu privire la incineratoarele de deseuri, refuzate de guvernul Ciolos. Conform unor surse avizate, in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor (PNGD) vor fi incluse trei incineratoare de deseuri municipale, de mare capacitate, care […]

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara

Iasi, primul mare municipiu din Romania care si-a asumat tranzitia catre economia circulara
Municipiul Iasi se alatura retelei internationale „Orase Zero Deseuriâ€� (â€�Zero Waste Municipalitiesâ€�) si devine primul municipiu din Romania, cu o populatie de peste 350.000 de locuitori, care se angajeaza sa implementeze solutiile „zero deseuriâ€�, cu impact dovedit in alte peste 350 de orase europene, in tranzitia catre economia circulara. Mihai Chirica, primarul Iasului, a semnat […]

Trucuri simple pentru o viata fara risipa

Trucuri simple pentru o viata fara risipa
Sunt intr-o continua cautare de mijloace prin care sa-mi fac viata mai simpla si mai usoara, mai eficienta si cu un mai mic impact asupra mediului. In ultimii ani am schimbat diverse obiceiuri si practici personale in acest scop si in speranta ca intr-un viitor recent voi putea trai o viata fara risipa. Prima masura a […]

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.

Colectarea deseurilor organice intr-un mare oras. O poveste de succes.
Milano este cel mai mare oras din lume cu o schema formala de reciclare a deseurilor organice. De ce este importanta colectarea selectiva a acestor deseuri, cum au atins milanezii o rata de succes de 95% si cum sta Romania la acest capitol, aflati in randurile de mai jos. Desi ar putea parea inofensive, deseurile organice […]

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor

Ministerul Mediului nu sustine instalatiile de incinerare in Planul National pentru Gestionarea Deseurilor
Valorificarea energetica a deseurilor menajere prin combustie la temperaturi inalte este intens sustinuta de catre industrie ca fiind solutia salvatoare, care poate scapa Romania de deseuri. La o prima analiza pare sa fie o strategie foarte atragatoare, intrucat incineratoarele reduc cantitatea de deseuri depozitata in gropile de gunoi si produc energie. Mirajul dispare treptat odata […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.