28 Oct 2009

Demodecia canina

Sinonime: demodicoza, demodexoza, acnee parazitara, piodemodecie sau stafilodemodecie (pentru formele supurative)

Demodecia canina

Demodecia (de asemenea cunoscuta ca si raia rosie, raia foliculara) este o boală de piele, în general a câinilor tineri, cauzata de un acarian, Demodex canis sau Demodex injai.

Este posibil să vă surprindă faptul că acarienii demodectici din specii diferite traiesc pe corpul multor câini adulti, fără a provoca leziuni. Aceste mici arahnide (0,25 mm) numiti si ” acarienii aligatori ” traiesc în interiorul foliculilor de par, prin urmare, numele de raie foliculara.

Boala are legatura cu deficienta sistemului imunitar. Dacă acarianul Demodex a cauzat sau nu boala unui câine, acest lucru depinde de capacitatea organismului de a păstra  acarianul sub control. Demodecia nu este o boală cauzata de o intretinere improprie a cotetelor pentru caini sau a cotetelor murdare. În general, este o boală a câinilor tineri care au un sistem imunitar slab dezvoltat sau inadecvat, sau a câinilor batrani care suferă de un sistem imunitar deficitar.

Care este ciclul de viaţă al Demodex canis?

Acarianul demodectic îşi petrece intreaga sa viata pe câine. Ouăle depuse de către femela vor ecloziona  şi apoi trec in stadiul de larve, nimfe, ajungand adulti. Ciclul biologic poate dura intre 20-35 de zile.

Cum este transmis Demodex canis?

Acarienii sunt transmisi direct de la mamă la pui, în prima săptămână de viaţă. Transmiterea se face numai prin contact direct. Mama şi puiul trebuie să se atinga fizic, deoarece parazitul nu poate supravieţui in afara gazdei. Acest lucru este important, deoarece înseamnă ca zona de dormit sau cotetul nu devin contaminate, prin urmare, mediul inconjurator nu trebuie să fie tratat. Leziunile dacă sunt prezente, apar de obicei în jurul capului catelului, aceasta fiind zona care intra cel mai des în contact cu mama. Practic, fiecare mamă poarta si transmite acarienii puilor ei. Cei mai multi catei sunt imuni la efectele acarienilor şi nu prezintă semne clinice sau leziuni. Cei care nu sunt imuni dezvolta semne clinice de demodecie.

Care sunt semnele demodeciei ?

Indivizii care sunt sensibili la acarienii demodectici pot dezvolta cateva (mai puţin de 5) leziuni izolate (forma localizata) sau pot prezenta forma generalizata, caz în care, există mai mult de 5 leziuni care implică întregul corp sau o regiune a corpului. Cele mai multe leziuni în orice formă se dezvolta după primele patru luni de viată.

Leziunile şi semnele demodeciei  implică de obicei pierderea părului, aparitia crustelor, a pielii de culoare roşie, precum şi, in multe cazuri, un aspect gras sau umed. Acarienii preferă să trăiască în foliculii de păr, astfel încât la cele mai multe dintre cazuri, căderea părului este primul semn observat.

De obicei, căderea părului începe în jurul botului, ochilor (aparitia asa zisului semn de „ochelari”) şi în alte zone de pe cap. Leziunile pot sau nu produce prurit. În forma localizata, cateva arii circulare sub forma de crusta vor fi observate, cel mai frecvent pe cap şi in zona membrelor anterioare ale câinilor  tineri intre 3 si 6 luni .

Cele mai multe dintre aceste leziuni se vor vindeca de la  sine pe masura ce puii inainteaza în vârstă şi isi dezvolta propriile lor sisteme imunitare. Leziunile persistente vor avea nevoie de tratament. În cazul formei generalizate, se va produce pierderea parului de pe intreg corpul, de pe cap, gât, abdomen, membre. Pielea de-a lungul capului, lateral şi spatelui va fi acoperita de cruste şi adesea, inflamata.

Aceasta zona se va crapa des şi va supura un lichid limpede. Părul
va fi rar, dar pielea va fi de multe ori uleioasa la atingere. De obicei pot aparea complicatii in urma infectie bacteriene secundare (piodemodecie sau stafilodemodecie). Starea generala a multor animale se poate inrautati, prezentand febră, pierderea poftei de mâncare şi pot deveni letargice. Pacienţii cu demodecie generalizata au nevoie de tratament viguros imediat.

Cum este diagnosticata demodecia?

Odată ce demodecia este suspectată, aceasta poate fi de obicei, confirmată printr-o raclare cutanata profunda (pana la sange), caz în care, acarienii pot fi observati cu ajutorul unui microscop.

Câinii mai batrani diagnosticati cu demodecie ar trebui să fie testaţi pentru anumite alte boli cum ar fi sindromul Cushing, hipotiroidism, cancer şi alte boli. Nutritia, precum şi eventuale tratamente cu corticosteroizi sau alte medicamente imunosupresive ar trebui să fie luate in considerare.

Cum se trateaza demodecia?

Tratamentul demodeciei este, de obicei realizata prin imbaieri cu solutii  şi şampoane. Din fericire, 90% din cazuri  prezinta forma  localizata, în care sunt implicate doar cateva zone mici  şi pot fi adesea tratate local.  Baile periodice cu un sampon  cu peroxid de benzoil si  pastrarea unei diete de calitate, administrarea multivitaminelor si acizilor grasi pot ajuta, de asemenea, unii câini. Cele mai multe dintre aceste leziuni localizate, se vor vindeca de la sine şi nu vor necesita un tratament extrem de agresiv, totusi ele se pot agrava înainte ca acestea să se îmbunătăţească.

În cazul în care un câine  dezvoltă forma generalizata, este necesar de obicei un tratament. Studiile arată că între 30% şi 50% dintre câinii care  dezvolta demodicoza generalizata se vor recupera de la sine, fără tratament, dar tratamentul este întotdeauna recomandat pentru forma generalizata.

Tratamentele pot fi lungi şi costisitoare. Tratamentul cel mai utilizat continuă să fie imbaierile cu Amitraz  la fiecare două săptămâni. Acesta este un organofosforic, produs eliberat pe bază de prescripţie medicală şi trebuie aplicat cu grijă. Persoanele care aplica tratamentul trebuie să poarte mănuşi de cauciuc întotdeauna, iar manopera trebuie sa aiba loc intr-o incapere bine ventilata. Este recomandata tunderea cainilor cu parul mediu sau lung , astfel încât prin imbaiere, solutia sa intre bine in contact cu pielea. Înainte de imbaiere, câinele trebuie să fie spalat cu un sampon cu peroxid de benzoil pentru a ajuta la eliminarea uleiului şi crustelor.

Cei mai multi câini cu demodecie generalizata necesita între 4 şi 14 imbaieri, administrate la un interval de  2 săptămâni. Dupa primele 3-4 imbaieri, se face din nou un examen microscopic al raclajului cutanat pentru a determina dacă acarieni au fost eliminati. Imbaierile ar trebui să continue până când la examenul microscopic nu mai apar acarieni. Câinii nu ar trebui să fie considerati vindecati decat dupa un an de la ultimul lor tratament.

Adesea câinii dezvolta senzatia de calmare sau greaţă, atunci când se realizeaza procedeul de imbaiere. Insa unii caini sunt sensibili la amitraz. Astfel, numarul imbaierilor la acesti caini se reduce la jumatate. Alti câini nu raspund la acest tratament, de aceea va creste numarul imbaierilor si se vor institui tratamente suplimentare.

Alta substanta activa cu rezultate bune este avermectina (produse: Ivomec, Moxidectin).

Substantele trebuiesc utilizate numai sub stricta supraveghere a medicului veterinar. Un alt medicament, Milbemycin oximă s-a dovedit a fi eficace cu  până la 50% dintre cazurile care nu au raspuns la celelalte medicamente.

Ivermectina nu ar trebui să fi utilizata in cazul rasei Collie şi altor rase similare.

In cazul formei generalizate, adesea se suprapun  infecţii ale pielii, iar antibioticele sunt administrate in primele săptămâni de tratament. În plus, este recomandat  ca animalului să i se administreze si multivitamine sau suplimente  ce contin acizi grasi.

Deoarece demodecia izbucneste in cazul câinilor cu un sistem imunitar deficitar, este recomandat a se verifica prezenta unor eventuale boli ale sistemului imunitar, în special în cazul în care animalul este mai batran atunci când a dezvoltat această condiţie.

Prognosticul şi impactul asupra reproducerii

Demodecia nu este o condiţie moştenita, insa cainele poate mosteni un  sistem imunitar dezechilibrat, care permite cainelui să fie sensibil la acesti acarieni. Această sensibilitate poate fi transmisa genetic la generaţiile urmatoare. Indivizii care au avut ascendenti ce au prezentat demodecie nu ar trebui să fie lasati sa se reproduca. Prin reproducere atentă, cele mai multe cazuri de demodecie generalizata pot fi eliminate.
Pot contamina demodecia de la câinele meu?

Diverse specii de acarieni Demodex au tendinţa de a infesta doar o singură specie de animale-gazdă, adică, Demodex canis infecteaza câinii, Demodex bovis infecteaza bovinele şi Demodex folliculorum infecteaza omul.
Concluzii


În concluzie, câteva puncte importante ar trebui repetate. Acarienii sunt transferati de la mama la urmaşi, în primele zile de viaţă. Primul semn de pierdere a parului, de obicei nu apare decât după patru luni. Demodecia este de obicei tratabila sau controlata cu tratament persistent, cu excepţia cazurilor rare a indivizilor cu un sistem imunitar foarte suprimat. Sistemul imunitar care permite dezvoltarea demodeciei poate fi o condiţie moştenita, iar reproducerea acestor animale nu ar trebui sa aiba loc.Publicat de: Elena Loredana
Un comentariu

Defa Sedan Ingredients Co.,Honda air filter,Limi Honda air filter ted. cause as well as the overseas vehicle automatic gas gas pump, limo brand carry : Audi,325i repair,Buick,Cheverolet,Citroen,Chevy,Honda,Automobiles,Honda,Mazda,Mercedes-Benz,Mitsubishi,Nissan,Opel,Peugeot,Renault,Subaru,Suzuki,Toyota,Vw,Volvo.

 
Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral

Incepe o noua editie a campaniei prin care sunt colectate dozele pe litoral
Every Can Counts Romania porneste motoarele reciclarii dozelor din aluminiu in cadrul unei noi editii a campaniei „ExtravaCANza – Si mama recicleaza!â€�. In luna iulie, turistii care isi petrec concediul pe litoral vor putea uita de grija deseurilor, avand in dispozitie un aparat inteligent in care pot recicla dozele din aluminiu. Organizatorii campaniei au pregatit […]

Ancheta parlamentara la Certej

Ancheta parlamentara la Certej
O delegatie formata din patru senatori s-a deplasat la Certej pentru a investiga neregulile sesizate de Mining Watch Romania cu privire la avizarea proiectului minier. Vizita membrilor Comisiei pentru cercetarea abuzurilor, coruptie si petitii a Senatului vine dupa ce reteaua noastra a inregistrat o petitie care semnaleaza grave ilegalitati. Dintre acestea mentionam evaluarea fragmentata a impactului […]

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017

Alucro a desemnat marele castigator al Bursei de Excelenta Every Can Counts 2017
Aflata la cea de-a doua editie, Bursa de Excelenta Every Can Counts premiaza tinerii valorosi, precum si eforturile acestora de a crea perspective pozitive in relatia cu mediul inconjurator. Chiroi Paul-Adrian, Lupulescu Alexandru Iulian si Andone-Rotaru Bianca-Astrid, studenti ai Universitatii Babes-Bolyai, sunt cei trei castigatori care au transmis, prin proiectele lor, cele mai puternice mesaje […]

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035

Observatii si propuneri pentru strategia miniera 2017-2035
Strategia miniera 2017-2035 ar trebui sa respecte si sa consolideze importanta acordata comunitatilor locale afectate si mediului inconjurator. In acest sens, consideram ca sunt aplicabile trei principii: cel al transparentei, al precautiei si cel al obtinerii consimtamantului prealabil in cunostinta de cauza al locuitorilor zonelor bogate in resurse minerale. Neasumarea acestor principii ar insemna crearea […]

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!

Plajele de pe litoralul romanesc, intoxicate cu… plastic!
In urma monitorizarilor efectuate de ONG Mare Nostrum pe 1.5% din suprafata totala a plajelor romanesti, a rezultat faptul ca 75,5% din sectoare  sunt â€�acoperiteâ€� de plastic. Mai exact, dintr-un total de 9.003 deseuri, 6.799 sunt numai elemente din material polimeric artificial. La aceasta categorie, principalul tip de deseu inregistrat este mucul de tigara, urmat […]

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna

Un sat din Gorj, poluat ilegal 28 de zile pe luna
Limita legala zilnica pentru publeri in suspensie (PM10), indicatorul pentru masurarea poluarii aerului, a fost depasita in 28 de zile din 30 in satul Rosia de Jiu din judetul Gorj. Emisiile de pulberi fine, PM2.5, au fost in 23 din 30 de zile peste media anuala reglementata de Directiva UE privind Calitatea Aerului. Expunerea indelungata […]

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni

Maine incepe a sasea editie a Pelicam, Festivalul International de Film despre Mediu si Oameni
A sasea editie a Pelicam incepe maine la Tulcea cu o zi plina de proiectii pentru copii. Vineri sunt programate filmele pentru adolescenti, iar sambata si duminica vedem si dezbatem filmele din toate cele patru competitii Pelicam. Ne intalnim la Centrul Cultural Jean Bart, Muzeul de Arta, campingul Pelicam pe malul lacului Ciuperca, dar si […]

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje

Deputatii ar putea vota azi eliminarea sistemului garantie-returnare pentru ambalaje
Sistemul depozit, cunoscut si sub denumirea de sistem garantie-returnare, aplicat ambalajelor precum recipiente de sticla si PET, doze de aluminium, a fost introdus prin ordonanta de urgenta in iunie 2016. Acesta este un instrument utilizat cu succes in numeroase tari precum Belgia, Croatia, Estonia, Finlanda, Germania, Suedia, Olanda, Spania pentru reducerea deseurilor de ambalaje generate. Belgia detine un sistem […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.