acum 13 ani

Ecarisajul pare o problemă fără rezolvare în Moldova Primăriile taie frunze la maidanezi

Zece pisici, moştenitoarele unui apartament

În ciuda măsurilor luate pentru rezolvarea lor, problemele legate de câinii fără stăpân continuă să dea bătăi de cap primăriilor şi locuitorilor din oraşele Moldovei. Prinderea şi îngrijirea acestor patrupede este un serviciu foarte costisitor şi relativ ineficient, dar fiind numărul destul de mare al animalelor pe străzi. Recent, chiar şi CEDO a atenţionat statul român cu privire la lipsa măsurilor în această privinţă. O soluţie ar fi putut veni prin Legea privind câinii fără stăpân dacă deputaţii nu ar fi retrimis-o la comisiile parlamentare pentru dezbatere. Potrivit actului normativ, câinii vagabonzi ar putea fi eutanasiaţi dacă după o lună de la prinderea lor nu şi-ar găsi stăpân.

Trafic cu maidanezi

Oraşele cu cei mai mulţi câini fără stăpân sunt Iaşi şi Suceava.

La Iaşi, eforturile depuse de municipalitate şi de şefii Salubris pentru reducerea numărului acestora sunt îngreunate de transporturile ilegale de maidanezi. „Avem semnale că sunt aduşi câini din localităţile învecinate. Acestea nu au servicii de ecarisaj, prin urmare aduc animalele în Iaşi. Se cheltuie mulţi bani pentru strângerea câinilor de pe străzi, însă în locul lor apar alţii”, spunea, cu ceva timp în urmă, primarul Gheorghe Nichita.

În ceea ce priveşte activitatea de ecarisaj, pentru care Primăria Iaşi alocă lunar 70.000 de lei, aceasta este axată preponderent pe capturarea şi sterilizarea animalelor fără stăpân. După ce sunt vaccinaţi, câinii sunt realocaţi zonei unde au fost prinşi întrucât numărul locurilor de la padoc este limitat la 350. „Este singurul lucru pe care îl putem face, chiar dacă nu există garanţia că un câine sterilizat încetează să fie agresiv. Sunt localităţi unde câinii capturaţi sunt eutanasiaţi dacă nu-i revendică nimeni. Încercăm să-i convingem pe cât mai mulţi să adopte animalele sterilizate, însă foarte puţini dau curs solicitărilor noastre”, ne-a declarat Cătălin Creangă, directorul adjunct al SC Salubris. Potrivit acestuia, darea în folosinţă a noului padoc, a cărui capacitate este de zece ori mai mare în comparaţie cu cel de la Miroslava (3.500 – 4.000 locuri), ar mai atenua din imaginea pe care o are Iaşul în ochii turiştilor care ne vizitează urbea: oraş al maidanezilor!

În ceea ce priveşte numărul câinilor comunitari existenţi pe străzi, după ce ani la rând s-au facut estimări care au ajuns până la 20.000 de patrupede, conducerea Salubris se fereşte să mai ofere cifre. La începutul anului, potrivit unei numărători iniţiate de viceprimarul Romeo Olteanu, reieşise faptul că pe străzile Iaşului se află peste 5.000 de patrupede.

„Preferăm să investim în oameni şi nu în câini”

Acesta a fost răspunsul primit de la Primăria Suceava, care încercă să rezolve problema câinilor comunitari cu fonduri minime. Municipalitatea plăteşte din bani publici salariile a şase hingheri. În adăpostul din Lunca Sucevei, care este administrat de Primărie, se află aproximativ 1.500 de câini şi tot atâţia ar fi liberi pe străzile oraşului. Viceprimarul Lucian Harşovschi susţine că municipalitatea nu va mai investi un ban în plus în adăpostul din Lunca Sucevei. „Preferăm să investim în oameni şi nu în câini”, a subliniat viceprimarul, care opinează că sterilizarea este singura soluţie, prin care Suceava va scăpa de câinii fără stăpân. Anul trecut primăria a sterilizat peste 1000 de câini comunitari, în baza unui parteneriat cu Asociaţia de protecţie a animalelor „Pfier Foten”. Toate cheltuielile privind sterilizarea au fost suportate de asociaţia austriacă, primăria asigurând cazarea şi masa voluntarilor.

Răniţii de la UPU

La Vaslui, problema este una destul de controversată. În timp ce oamenii se plâng de numărul mare de maidanezi, autorităţile locale spun că situaţia este sub control. „Nu am reuşit să strângem toţi câinii fără stăpân, dar nu e doar vina noastră. Ne lovim de multe ori de agresivitatea unor cetăţeni, care nu lasă hingherii să-şi facă meseria. Mai mult, sunt convins că sunt aduşi câini şi din alte zone, că altfel nu-mi explic de unde apar săptămânal atât de mulţi. În padoc avem în jur de 65 de câini, dar nu se înghesuie nimeni să-i adopte”, ne-a spus viceprimarul Daniel Neacşu, adăugând că îngrijirea fiecărui câine din adăpost costă lunar 200 de lei.

În timp ce autorităţile stau liniştite, vasluienii instigă la război. „În zona casei mele nu poţi să te mişti din cauza haitelor de câini. Nu ştiu ai cui sunt, de unde vin, dar te umpli de spaimă când se apucă de urlat şi de lătrat. Cred că ar trebui să-i eutanasieze pe cei care nu-i mai vrea nimeni, ca să terminăm odată povestea asta. Nu zic nu, iubesc animalele, dar decât să fie oamenii în pericol, mai bine măsuri extreme”, ne-a m[rturisit o vasluiană. Problema câinilor comunitari îi apasă şi pe suceveni. Nu există zi fără ca la Unitatea de Primire a Urgenţelor din cadrul Spitalului judeţean “Sf. Ioan cel Nou” să nu se prezinte una sau două persoane muşcate de câini vagabonzi.

Sterilizarea, o soluţie scumpă

După ce sunt prinşi de hingheri, câinii din Piatra Neamţ sunt deparazitaţi, sterilizaţi şi trimişi în adăpost o perioadă, după care sunt redaţi în teritoriu. O parte dintre aceştia sunt transferaţi la Asociaţia „Prieten Credincios”, în vederea adopţiei, dar chiar şi aşa numărul patrupedelor de pe străzi este destul de mare. „Câinii nesterilizaţi se înmulţesc foarte repede . Pe de altă parte, la casele din municipiu sunt în jur de 500 de câini şi, de cele mai multe ori, puii sunt lăsaţi pe domeniul public. Şi agenţii economici procedează la fel. Dacă persoanele fizice şi agenţii economici s-ar implica şi ar steriliza câinii, atunci numărul maidanezilor s-ar reduce”, a spus Tatiana Ciucanu, directorul societăţii Salubritas. În prezent, în padocul societăţii sunt 25 de câini comunitari. Maidanezii costă bugetul local, în jur de 10.000 de lei lunar.

La Botoşani, numărul câinilor vagabonzi a scăzut mult în ultimul an. În padocurile Primăriei sunt în jur de 200 de câini sterilizaţi, care aşteaptă să fie adoptaţi. Viceprimarul Florin Ghiorghiţă a declarat că pe străzi există mai puţin de 500 de animale „Sperăm să-i prindem şi să-i sterilizăm”, a încheiat viceprimarul.

* * *

Principala problemacreată de câinii vagabonzi este dată de agresivitatea lor. Despre cazurile de persoane rănite de patrupedele fără stăpân s-a vorit foarte mult, iar oamenii au dreptate să ceară eutanasierea. Măsura este dură, însă pare a fi singura soluţie pentru a aduce liniştea printre locuitorii oraşelor Moldovei.

Maura Anghel, cu sprijinul corespondenţilor ASIS

Un comentariu

Campanie de sterilizari gratuite la Suceava: 17-28 oct 2011
http://www.monitorulsv.ro/Local/2011-10-18/Zeci-de-caini-de-la-case-si-dintre-blocuri-operati-zilnic-de-medici-din-Germania