acum 14 ani

Evaluarea Hipotiroidismului ca factor in problemele comportamentale

Ce este hipotiroidismul subclinic ?

Hipotiroidismul este o boală cauzată de o hiposecreţie a glandei tiroide – doi lobi în formă de fluture, localizaţi în interiorul gâtului, mai jos de cutia vocală. Aceste glande sunt responsabile de  secreţia hormonului tiroidian numit tiroxină, care afectează aproape întreg organismul. Mai mult glande tiroide au rolul de a regla metabolismul.
Hipotiroidismul are efecte fizice şi psihice asupra câinilor. Din punct de vedere fizic, căţeii tind să ia în greutate, pot suferi de diaree sau constipaţie şi de alte probleme de ordin dermic (piele uscată, năpârlire excesivă, etc). De asemenea, ar putea prezenta sensibilitate la  infecţii, la răceli şi suferi de oboseală.

Câinii cu hipotiroidism clasic par deprimaţi şi letargici. Pe de altă parte cei care suferă de un hipotiroidism uşor, pot prezenta alte simptome, printre care: agresivitate, anxietate, frică, un comportament ciudat( alergatul în jurul cozii). Unii pot da semne de hiperactivitate şi/sau de dificultate în a învăţa.
Contribuie sau cauzează hipotiroidismul problemele comportamentale ale căţeilor?

Cum facem evaluarea?

Dacă animalul dă dovadă de oricare dintre simptomele de mai sus, trebuie să fie controlat de hipotiroidism. De exemplu, dacă prezintă anxietate si încă două dintre simptomele de mai jos ar putea suferi de hipotiroidism uşor:

  • Năpârlire în tot cursul anului
  • Blană lipsită de strălucire
  • Creşterea înceată a părului din zonele rase
  • Pielea moartă
  • Alergiile
  • Ciclu neregulat la femele
  • Expresia facială tristă, îngrijorată
  • Hiperactivitate şi/sau dificultate în învăţarea comenzilor
  • Crize

Testele şi interpretarea lor
Pentru a confirma cazurile de hipotiroidism clasic sunt făcute numeroase teste ce includ: hemograma completă, profil biochimic, sumar de urină, tiroxina (T4) nivelul plasmatic, stimularea TSH, precum şi radiografii pulmonare şi abdominale.
Unele dintre aceste teste pot fi de ajutor atunci când se evaluează hipotiroidia subclinică, dar, o probă de sânge este de multe ori, suficientă.

1. Hipotiroidismul subclinic poate fi diagnosticat atunci când:
Nivelul de T4 este cu 25% mai mic, deşi câinele este tânăr / de vârstă medie, activ fizic, în stare bună de sănătate şi nu a primit medicamente dăunătoare tiroidei. Nivelul poate fi în limitele normale, dar prea mic pentru funcţia normală (de exemplu, este sub nivelul optim).
2. Câinele dă dovadă de anxietate şi agresivitate.
3. Prezintă măcar două dintre simptomele de hipotiroidism uşor menţionate mai sus.

Din fericire hipotiroidismul uşor se tratează destul de repede cu o doză de tiroxină administrată de două ori pe zi. În timpul tratamentului  nivelul de tiroxină trebuie monitorizat periodic. Primul control trebuie să survină după 4-6 săptămâni de la momentul începerii curei. Proba de sânge se ia la 4-6 ore după administrarea unei doze, pentru a permite evaluarea corectă. Scopul este de a creşte nivelul de T4 până la limita normală, sau chiar de a o depăşi. De asemenea, puteţi evalua în acelaşi timp şi schimbările de comportament pentru a lua una dintre următoarele decizii:

  • Ajustarea dozei
  • Continuarea tratamentului
  • Renunţarea  la tratament

Dacă tratamentul are succes, trebuie continuat pe tot parcursul vieţii câinelui.