acum 14 ani

Experimentele pe animale. Vom deveni mai umani?

Uniunea Europeana a adoptat recent o noua directiva ce  va reglementa cercetarea si testarea pe animale de laborator. UE considera ca directiva protejeaza suplimentar cobaii, permitand totodata continuarea experimentelor stiintifice, insa organizatiile de protectie a animalelor cred ca nu au fost aduse schimbari reale in domeniu.

Peste douasprezece milioane de animale cum ar fi maimutele, cainii, pisicile, soarecii si iepurii sunt folosite in fiecare an in laboratoarele din UE. Noua legislatie va inlocui directiva 86/609, veche de douazeci de ani.

Revizuirea vechii directive a fost vitala, deoarece stipularile sale nu erau nici pe departe in concordanta cu nevoile fizice si comportamentale ale animalelor si nici nu reflectau cei 20 de ani de progres stiintific, considera reprezentanti ai organizatiei Vier Pfoten. Acestia isi exprima ingrijorarea in ce priveste faptul ca nici noua directiva nu aduce schimbari reale pentru animale si implicit pentru metodele de cercetare stiintifica.

“Noua lege UE referitoare la experimentele pe animale aduce cateva imbunatatiri majore si binevenite in zone unde actualul nivel de protectie a animalelor de laborator este total inadecvat. Cu toate acestea, suntem dezamagiti ca politicienii UE au pierdut acesta oportunitate unica de a promulga cu adevarat o legislatie progresiva. Speram insa ca statele membre UE sa implementeze la nivel national o legislatie mai corecta si mai elaborata, care sa ofere bazele unui progres in ceea ce priveste reglementarile asupra experimentelor pe animale de laborator”, declara Johanna Stadler, director Vier Pfoten International.

Aspecte pozitive ale noii legislatii UE:
– Interzicerea folosirii de primate mari cum ar fi cimpanzeii (dar exista exceptii)
– Restrictii asupra folosirii animalelor prinse din salbaticie (dar exista exceptii)
– Control stiintific si etic inaintea folosirii animalelor pentru teste de laborator
– Atitudine pro-activa la nivelul UE si al statelor membre pentru a concepe si a promova metode de cercetare ce nu implica animalele, nu doar in ceea ce priveste testele de laborator ci si in toate domeniile in care se folosec animale (cercetare medicala si educatie).

Aspecte negative ale noii legislatii UE:
– Abolirea obligatiei de a folosi alternative, atunci cand acestea sunt rezonabile si la indemana; Acest fapt este un major impediment in calea metodelor modern si umane
– Nu s-a adoptat o strategie la nivel UE ce ar avea ca scop reducerea si inlocuirea in timp a testarii pe animale cu alte metode
– Desi existente, restrictiile asupra folosirii de primate mari nu sunt semnificative sau foarte importante.

Noua directiva va fi adoptata in mod formal de catre Parlament in septembrie. Din acel moment, statele UE vor avea doi ani ca sa o transpuna in legislatia nationala. Anuntul Consiliului asupra propunerii de directiva poate fi accesat aici

24 comentarii

In Germania exista organizatia "Medici impotriva experimentelor pe animale". Daca mai erau dubii, ei cel putin stiu cat de inutile sunt aceste experimente.

OAMENII SUNT TOT NISTE ANIMALE…DE FAPT MAI ANIMALE DECAT ANIMALELE……si pt ca sunt in varful lantului trofic se cred stapani peste tot,,,deasta profita si abuzeaza de bietele animale necuvantatoare,,,,,,asta e singurul si marele lor defect….nu pot sa vorbeasca,,,iar oamenii isi bat joc……la naiba….nu sunt de acord cu experimentele pe animale…….

nu sunt de acord cu aceste experimente pe bietele animalute!!!!! pe oameni de ce nu s-ar face? dupa cum am mai spus si in alt post,acum cateva zile,animalele nu au dreptul de a alege!!! Nu mi se pare corect!!!!!

cînd vom preţui cu adevărat viaţa, sub orice formă ar fi ea? cred că este o chestiune care ne priveşte pe toţi, în toate planurile şi la orice nivel al existenţei!

Achileas…corect..

fara experimente pe animale!!…pe pe ei insisi, da…si pe muma lor, ce le-a dat viata unor astfel de monstri!!!!!

Ce poracrie . pafff.. ce oameni nesimtiti cred ca au dreptu sa faca asa ceva nesimtiti ……. huu!!!!!!!

huaaa sa faca experimente pe ms… si ts… daca vor experimente

heh toate ca taote dar pe cine vrei sa experimenteze ? va oferiti voluntari vreunu ? … ce vrei sa vezi 1 2 3 soareci morti sau 1 milion de omuletzi de SIDA … Ce gandire aveti ..

sa faca experimente ma familiile lor de nenorociti ce sunt. nu8 au dreptul sa chinuie bietele sufletele, nevinovate

daca tot vor sa faca atatea experimente,ar trebui sa le faca pe ei…si atunci nimeni nu ar mai avea de suferit.

Sunt de-acord cu Simona.Poate am scapa mai repede de ei.

Scorp G Ionut, intra tu pe site la PETA si arunca o privire ce inseamna cu adevarat experimente pe animale…cum se practica mai exact. Daca tu esti de acord cu asa ceva e problema ta. Eu am semnat deja petitia impotriva acestor teste. Sper sa foloseasca la ceva.

“Abolirea obligatiei de a folosi alternative” schimba radical contextul… trist…
Majoritatea experimentelor pe animale nu sunt doar aberante, ci si periculoase pentru om prin similitudini fortate. Si app, sun tmedic (uman).

omul, doreste sa fie zeu, dar, nu au invatat inca sa fie OAMENII

DAMN cum sa sufere animalele pentru prostiile din capu acelor oameni nici vorba si cred ca nimeni nu e de acord cu asa ceva daca ar fi sa intrebam pe fiecare Fi atent la ce se ajunge … Bine zice Liviu :-j de ar putea vorbi animalele doamne ce-ar fi …

nu mai huidiuiti oamenii de stiinta, se cerceteaza ce se cere….vreti un leac pt cancer? SIDA? poate un vaccin nou? Alzheimer, Parkinson, alergii, obezitate sau poate un tratement de fertilitate in vitro….omul de stiinta nu 'doreste' sa lucreze cu animale, daca exista o metoda alternativa o va folosi, e de multe ori mai ieftina si mai simpla. DAR, exista domenii de cercetare unde nu se poate altfel, alternativa e sa-i spui bolnavului, stii, tu o sa mori, soarecii sunt nefericiti in custi. Sa transpui experimentul pe oameni….orice om de stiinta viseaza la probe umane ( de exemplu din biopsii de rutina).Din intamplare lucrez intr-un laborator in cadrul unui studiu care se ocupa de diabet si obezitate. Folosim soareci ca organism model si pot spune ca metodele folosite sunt cat se poate de bine supravegheate, animalele sunt ingrijite 24/7, stau intr-o facilitate speciala, un mediu total steril, numarul animalelor folosite este regulat si limitat….nu este o joaca sau o placere, iar studiile facute nu sunt informatii inutile….daca e sa fim cinstiti, e mai usor sa devi vegetarian decat sa renunti la un soarece pt un studiu de cancer de san

Aceasta afirmatie ca animalele sunt ingrijite 24/7 e o mare absurditate. In momentul in care injectezi o substanta toxica intr-un animal, e mai mult ca sigur ca ceva din organismul lui nu mai functioneaza bine, mai ales ca habar n-aveti de efectul acelei substante. Pur si simplu o injectati in soareci si asteptati rezultatul.Si in plus, experimentele in laborator nu se limiteaza doar la soareci ci se extind pana la iepuri, caini chiar si pisici.

Fara experimentele pe animale, umanitatea nu ar mai fi beneficiat de sanatatea de acum hai sa fim seriosi. Nu e corect pentru bietele animale sa facem experimente pe ele, dar atunci hai sa facem pe noi pe copii. Si sa vedem ce se intampla….

Apropos fara experimente care sa dureze 20 de ani nu poti elibera pe piata un medicament, pentru ca nu stii ce efecte au pe termen lung pe copii, gravide, pacienti, sau chiar in gama veterinara. Asadar un medicament daca nu face rau la animale in mod sigur nu va face rau pe oameni si vice versa. Lumea medicala de astazi nu mai are rabdare ca sa fie distruse vieti omenesti din cauza lipsei de experienta si atunci se impun testele pe animale de laborator. Este adevarat, e lucru rau sa actionezi pe animale – ca sunt si ele vieti – dar pana cand nu vor fi gasite alte forme de experienta sigura, animalele raman singura cale stiintifica corecta de experimentare.

Si de cand organismul nostru e asemanator cu cel al unei rozatoare?

De acord cu tot ceea ce a zis @Andreea Constantinescu

Corpul uman nu se aseamana in totalitate cu cel al unui patruped sau al unei rozatoare…drept pentru care asa-zesele leacuri continua sa aiba efecte adverse pentru multi oameni. De aceea nu vad rostul experimentelor pe animale. Sa dai o gaura in craniul unei pisici sau sa electrozutezi un cobai nu e firesc si nu are nici un rezultat benefic asupra lui. Daca va documentati inainte sa sariti in apararea medicinei poate va dadeati seama de inutilitatea acestor experimente.

da poate isi dadeau seama :. bn zis ___:)))):)))