22 Mai 2010

Experimentele pe animale. Vom deveni mai umani?

Uniunea Europeana a adoptat recent o noua directiva ce  va reglementa cercetarea si testarea pe animale de laborator. UE considera ca directiva protejeaza suplimentar cobaii, permitand totodata continuarea experimentelor stiintifice, insa organizatiile de protectie a animalelor cred ca nu au fost aduse schimbari reale in domeniu.

Peste douasprezece milioane de animale cum ar fi maimutele, cainii, pisicile, soarecii si iepurii sunt folosite in fiecare an in laboratoarele din UE. Noua legislatie va inlocui directiva 86/609, veche de douazeci de ani.

Revizuirea vechii directive a fost vitala, deoarece stipularile sale nu erau nici pe departe in concordanta cu nevoile fizice si comportamentale ale animalelor si nici nu reflectau cei 20 de ani de progres stiintific, considera reprezentanti ai organizatiei Vier Pfoten. Acestia isi exprima ingrijorarea in ce priveste faptul ca nici noua directiva nu aduce schimbari reale pentru animale si implicit pentru metodele de cercetare stiintifica.

“Noua lege UE referitoare la experimentele pe animale aduce cateva imbunatatiri majore si binevenite in zone unde actualul nivel de protectie a animalelor de laborator este total inadecvat. Cu toate acestea, suntem dezamagiti ca politicienii UE au pierdut acesta oportunitate unica de a promulga cu adevarat o legislatie progresiva. Speram insa ca statele membre UE sa implementeze la nivel national o legislatie mai corecta si mai elaborata, care sa ofere bazele unui progres in ceea ce priveste reglementarile asupra experimentelor pe animale de laborator”, declara Johanna Stadler, director Vier Pfoten International.

Aspecte pozitive ale noii legislatii UE:
– Interzicerea folosirii de primate mari cum ar fi cimpanzeii (dar exista exceptii)
– Restrictii asupra folosirii animalelor prinse din salbaticie (dar exista exceptii)
– Control stiintific si etic inaintea folosirii animalelor pentru teste de laborator
– Atitudine pro-activa la nivelul UE si al statelor membre pentru a concepe si a promova metode de cercetare ce nu implica animalele, nu doar in ceea ce priveste testele de laborator ci si in toate domeniile in care se folosec animale (cercetare medicala si educatie).

Aspecte negative ale noii legislatii UE:
– Abolirea obligatiei de a folosi alternative, atunci cand acestea sunt rezonabile si la indemana; Acest fapt este un major impediment in calea metodelor modern si umane
– Nu s-a adoptat o strategie la nivel UE ce ar avea ca scop reducerea si inlocuirea in timp a testarii pe animale cu alte metode
– Desi existente, restrictiile asupra folosirii de primate mari nu sunt semnificative sau foarte importante.

Noua directiva va fi adoptata in mod formal de catre Parlament in septembrie. Din acel moment, statele UE vor avea doi ani ca sa o transpuna in legislatia nationala. Anuntul Consiliului asupra propunerii de directiva poate fi accesat aici

Sursa: Think.Hotnews.ro


24 comentarii

In Germania exista organizatia "Medici impotriva experimentelor pe animale". Daca mai erau dubii, ei cel putin stiu cat de inutile sunt aceste experimente.

OAMENII SUNT TOT NISTE ANIMALE…DE FAPT MAI ANIMALE DECAT ANIMALELE……si pt ca sunt in varful lantului trofic se cred stapani peste tot,,,deasta profita si abuzeaza de bietele animale necuvantatoare,,,,,,asta e singurul si marele lor defect….nu pot sa vorbeasca,,,iar oamenii isi bat joc……la naiba….nu sunt de acord cu experimentele pe animale…….

nu sunt de acord cu aceste experimente pe bietele animalute!!!!! pe oameni de ce nu s-ar face? dupa cum am mai spus si in alt post,acum cateva zile,animalele nu au dreptul de a alege!!! Nu mi se pare corect!!!!!

cînd vom preţui cu adevărat viaţa, sub orice formă ar fi ea? cred că este o chestiune care ne priveşte pe toţi, în toate planurile şi la orice nivel al existenţei!

Achileas…corect..

fara experimente pe animale!!…pe pe ei insisi, da…si pe muma lor, ce le-a dat viata unor astfel de monstri!!!!!

Ce poracrie . pafff.. ce oameni nesimtiti cred ca au dreptu sa faca asa ceva nesimtiti ……. huu!!!!!!!

huaaa sa faca experimente pe ms… si ts… daca vor experimente

heh toate ca taote dar pe cine vrei sa experimenteze ? va oferiti voluntari vreunu ? … ce vrei sa vezi 1 2 3 soareci morti sau 1 milion de omuletzi de SIDA … Ce gandire aveti ..

sa faca experimente ma familiile lor de nenorociti ce sunt. nu8 au dreptul sa chinuie bietele sufletele, nevinovate

daca tot vor sa faca atatea experimente,ar trebui sa le faca pe ei…si atunci nimeni nu ar mai avea de suferit.

Sunt de-acord cu Simona.Poate am scapa mai repede de ei.

Scorp G Ionut, intra tu pe site la PETA si arunca o privire ce inseamna cu adevarat experimente pe animale…cum se practica mai exact. Daca tu esti de acord cu asa ceva e problema ta. Eu am semnat deja petitia impotriva acestor teste. Sper sa foloseasca la ceva.

„Abolirea obligatiei de a folosi alternative” schimba radical contextul… trist…
Majoritatea experimentelor pe animale nu sunt doar aberante, ci si periculoase pentru om prin similitudini fortate. Si app, sun tmedic (uman).

omul, doreste sa fie zeu, dar, nu au invatat inca sa fie OAMENII

DAMN cum sa sufere animalele pentru prostiile din capu acelor oameni nici vorba si cred ca nimeni nu e de acord cu asa ceva daca ar fi sa intrebam pe fiecare Fi atent la ce se ajunge … Bine zice Liviu :-j de ar putea vorbi animalele doamne ce-ar fi …

nu mai huidiuiti oamenii de stiinta, se cerceteaza ce se cere….vreti un leac pt cancer? SIDA? poate un vaccin nou? Alzheimer, Parkinson, alergii, obezitate sau poate un tratement de fertilitate in vitro….omul de stiinta nu 'doreste' sa lucreze cu animale, daca exista o metoda alternativa o va folosi, e de multe ori mai ieftina si mai simpla. DAR, exista domenii de cercetare unde nu se poate altfel, alternativa e sa-i spui bolnavului, stii, tu o sa mori, soarecii sunt nefericiti in custi. Sa transpui experimentul pe oameni….orice om de stiinta viseaza la probe umane ( de exemplu din biopsii de rutina).Din intamplare lucrez intr-un laborator in cadrul unui studiu care se ocupa de diabet si obezitate. Folosim soareci ca organism model si pot spune ca metodele folosite sunt cat se poate de bine supravegheate, animalele sunt ingrijite 24/7, stau intr-o facilitate speciala, un mediu total steril, numarul animalelor folosite este regulat si limitat….nu este o joaca sau o placere, iar studiile facute nu sunt informatii inutile….daca e sa fim cinstiti, e mai usor sa devi vegetarian decat sa renunti la un soarece pt un studiu de cancer de san

Aceasta afirmatie ca animalele sunt ingrijite 24/7 e o mare absurditate. In momentul in care injectezi o substanta toxica intr-un animal, e mai mult ca sigur ca ceva din organismul lui nu mai functioneaza bine, mai ales ca habar n-aveti de efectul acelei substante. Pur si simplu o injectati in soareci si asteptati rezultatul.Si in plus, experimentele in laborator nu se limiteaza doar la soareci ci se extind pana la iepuri, caini chiar si pisici.

Fara experimentele pe animale, umanitatea nu ar mai fi beneficiat de sanatatea de acum hai sa fim seriosi. Nu e corect pentru bietele animale sa facem experimente pe ele, dar atunci hai sa facem pe noi pe copii. Si sa vedem ce se intampla….

Apropos fara experimente care sa dureze 20 de ani nu poti elibera pe piata un medicament, pentru ca nu stii ce efecte au pe termen lung pe copii, gravide, pacienti, sau chiar in gama veterinara. Asadar un medicament daca nu face rau la animale in mod sigur nu va face rau pe oameni si vice versa. Lumea medicala de astazi nu mai are rabdare ca sa fie distruse vieti omenesti din cauza lipsei de experienta si atunci se impun testele pe animale de laborator. Este adevarat, e lucru rau sa actionezi pe animale – ca sunt si ele vieti – dar pana cand nu vor fi gasite alte forme de experienta sigura, animalele raman singura cale stiintifica corecta de experimentare.

Si de cand organismul nostru e asemanator cu cel al unei rozatoare?

De acord cu tot ceea ce a zis @Andreea Constantinescu

Corpul uman nu se aseamana in totalitate cu cel al unui patruped sau al unei rozatoare…drept pentru care asa-zesele leacuri continua sa aiba efecte adverse pentru multi oameni. De aceea nu vad rostul experimentelor pe animale. Sa dai o gaura in craniul unei pisici sau sa electrozutezi un cobai nu e firesc si nu are nici un rezultat benefic asupra lui. Daca va documentati inainte sa sariti in apararea medicinei poate va dadeati seama de inutilitatea acestor experimente.

da poate isi dadeau seama :. bn zis ___:)))):)))

 
One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent

One Herastrau Park este primul complex rezidential din Bucuresti certificat �Green Homes�, nivelul Excelent
O casa nu este doar un spatiu de locuit, ci locul unde vrei sa te simti ACASÄ‚. Intr-o lume in care uneori conteaza mai mult aspectul decat calitatea, One United Properties, principalul dezvoltator imobiliar specializat pe proprietati rezidentiale exclusiviste din Bucuresti, le imbina pe amandoua. Asa se face ca One Herastrau Park este in acest […]

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro

Romania are o noua statie de sortare a deseurilor in valoare de peste 3 milioane de Euro
Rom Waste Solutions a investit peste 3 milioane de Euro in retehnologizarea si cresterea capacitatii de procesare a statiei de sortare a deseurilor de la Dragomiresti Vale   Rom Waste Solutions proceseaza zilnic circa 500 de tone de deseuri, peste o treime din deseurile municipale generate in Bucuresti. “Statia dispune acum de echipamente specializate de […]

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul

GreenTech Film Festival, primul festival dedicat tehnologiei verzi, si-a anuntat programul
GreenTech Film Festival, primul festival de filme documentare dedicat tehnologiei verzi, se desfasoara in aceasta toamna in Bucuresti, la Cinema Elvira Popescu, in perioada 9-12 octombrie. Primul festival Zero Carbon – Organizatorii isi propun sa elimine complet amprenta de carbon rezultata din activitatile organizatorice pe care le implica in general un festival de film. Programul […]

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”

Parcul Natural Vacaresti este pregatit sa-si primeasca vizitatorii pe „Poteca biodiversitatii urbane”
Asociatia Parcul Natural Vacaresti (APNV) a deschis prima poteca de vizitare in Parcul Natural Vacaresti. Aceasta cuprinde zone de informare, spatii tematice dedicate speciilor si habitatelor si un pavilion pentru observatii ornitologice. Accesul este liber si se poate face atat individual cat si in cadrul grupurilor organizate de membrii asociatiei. Proiectul este realizat cu sprijinul […]

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania

A plecat Acvila Arlie, au venit flamingo in Romania
Acvila tipatoare mica Arlie a plecat in cea de-a cincea migratie monitorizata satelitar pe data de 12 septembrie 2017. Arlie este una din cele 19 acvile care au fost monitorizate prin satelit de ornitologii romani in cadrul proiectului LIFE „Conservarea acvilei tipatoare mici in Romaniaâ€�, proiect implementat de Societatea Ornitologica Romana, Grupul Milvus si Agentia […]

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite

SOR incepe elaborarea a 6 planuri de management pentru arii naturale protejate din cinci judete diferite
Societatea Ornitologica Romana anunta inceperea proiectului „Elaborarea Planurilor de management pentru ariile protejate ROSCI0310 Lacurile Falticeni, ROSCI0389 Saraturile de la Gura Ialomitei – Mihai Bravu, ROSP0051 Iezerul Calarasi, ROSPA0061 Lacul Techirghiol, ROSPA0101 Stepa Saraiu Horea, ROSPA0111 Bertestii de Sus – Gura Ialomiteiâ€�, finantat prin PROGRAMUL OPERATIONAL Infrastructura Mare si cofinantat de Fondul European de Dezvoltare […]

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!

Domnule Tudose, dovediti ca sunteti impotriva cianurii: INTERZICETI-O!
Scrisoare deschisa catre Prim-ministrul Romaniei, Mihai Tudose Domnule Mihai Tudose, In ultimele zile ati facut mai multe declaratii in presa centrala privind tehnologia de prelucrare a minereurilor pe baza de cianuri. Cea mai recenta dintre acestea – „si nu vom mai folosi nici cianuri, nici halde imense de steril” [1] va pozitioneaza, cel putin la […]

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA

Belgia solicita opinia Curtii Europene de Justitie privind legalitatea Sistemului de Justitie pentru Investitori din CETA
Belgia si-a respectat promisiunea de a solicita Curtii Europene de Justitie (CEJ) verificarea compatibilitatii  Sistemului de Justitie pentru Investitori (Investment Court System, ICS), introdus  prin acordul comercial CETA [1], cu legislatia europeana. O opinie a Curtii, prin care s-ar identifica o eventuala incompatibilitate, ar pune sub semnul intrebarii viitorul ratificarii CETA de catre parlamentele nationale. […]

Esti ecologist, eco-friendly sau fan Captain Planet? Atunci urmareste recomandarile EcoMagazin pe Facebook sau aboneaza-te la newsletter. EcoMagazin.ro promoveaza activ practicile ecologice si campaniile societatii civile inca din 2007.