acum 15 ani

Gastrita si varsaturile la caini

Stomacul cainelui este structurat ca un saculet creat pentru a inmagazina cantitati mari de mancare si pentru a incepe procesul de digestie. Odata inghitite, majoritatea alimentelor stau in stomac pana la 12 de ore. Esofagul (organ tubulo-musculo-membranos), prin intermediul caruia mancarea trece catre stomac, unde intra printr-un orificiu numit sfincterul cardia.

Gastrita si varsaturile la caini

Pe suprafata interna a stomacului sunt o serie de pliuri numite cute gastrice. Aceste cute ajuta la sfaramarea si digestia alimentelor. Invelisul intern al stomacului secreta acizi si enzime ce pregatesc alimentele pentru procesul de digestie. Dupa ce procesul initial de digerare al alimentelor este complet, mancarea partial digerata iese din stomac prin sfincterul pilor si trece in duoden (intestinul subtire).

Gastrita se descrie ca fiind o inflamatie a  stomacului. Ca si la oameni, virusii si bacteriile pot provoca inflamatia stomacului, determinand gastrita. Pe langa asta, ingerarea alimentelor greu digerabile pot irita invelisul intern al stomacului.

Care sunt simptomele?

Un caine cu gastrita va varsa constant, nu va manca si va fi letargic. Temperatura este mai mare decat cea normala. Daca este implicat un virus sau o bacterie, inflamatia poate continua si in intestine si poate cauza diaree. Parvoviroza canina este un exemplu clasic de infectie virala, care uneori se comporta ca o gastrita.

Care sunt riscurile?

Multe dintre formele gastritei nu sunt serioase. Oricum, in cazul in care varsaturile devin dese sau daca semnele persista mai mult de 24 de ore, atunci trebuie solicitat medicul veterinar.

Cum rezolvam aceasta problema?

Un caine cu un stomac usor iritat poate beneficia de un amestec de preparate linistitoare cum ar fi Pepto-Bismol. In general, este mai bine sa refuze mancarea decat sa refuze apa. Refuzarea mancarii ii permite stomacului sa se odihneasca. Odata ce stomacul s-a linistit, cateii pot fi hraniti cu o dieta formata din pui si orez, pasate. Este indicat sa i se dea animalului apa des si in cantitati mici.

Daca varsaturile persista, diareea este mai grava sau daca temperatura corpului este peste limita admisa (38,5 grade Celsius), atunci necesita consultatie medicala. Un veterinar va observa daca animalul s-a deshidratat din lipsa consumului de lichide, datorita diareei sau varsaturilor. Se vor utiliza perfuzii pentru a inlocui lichidele pierdute. Antibioticele sunt folosite pentru a distruge bacteria, daca este necesar. Diverse medicamente se vor folosi pentru reducerea varsaturilor.

Un comentariu

Buna ziua ce pot sa fac sau cum pot sa ajut un catel de 2 luni rasa Saint bernard este vaccinat si de 2 zile nu prea maninca si nu mai este el vesel caalta data ce pot sai fac sau sal ajit