acum 14 ani

Hepatotoxicoza (boala stocarii cuprului) la caini

Hepatotoxicoza, denumita si boala stocarii cuprului, este cauzata de acumularea excesiva a cuprului in ficat. Se intampla mai des la anumite rase de caini. Poate fi o boala serioasa, deoarece netratata, poate fi fatala.

Cine este expus riscului ?

Hepatotoxicoza  afecteaza in mod obisnuit rasele Bedlington Terrier, Doberman Pinscher, Skye Terrier si West Highland White Terrier. Bedlington Terrier dezvolta hepatite cronice ca rezultat al unui defect metabolic mostenit, ce determina cuprul sa ramana in ficat mai degraba decat sa fie eliminat din organism. In SUA, peste 66% din cainii ce fac parte din rasa Bedlington Terrier pot fi afectati.

Dobermanul Pinscher prezinta un risc crescut de a dezvolta hepatita cronica si ciroza. O baza genetica este suspectata, deoarece exista o frecventa ridicata a bolii la aceasta rasa. Concentratiile de cupru in ficat sunt marite la multi caini, dar nu toti sunt afectati. Cresterea concentratiei de cupru poate fi o constatare accidentala, ori aceasta rasa poate avea leziuni hepatice la niveluri mai reduse decat la alte rase.

Hepatita cronica si ciroza, asociate cu acumularea de cupru in ficat, au fost raportate in asociere genetica la Skye Terrier. Este speculata ca fiind o dereglare a secretiei biliare.

West Highland White Terrier prezinta un risc crescut de a dezvolta hepatita cronica si ciroza. Acumularile excesive de cupru in ficat sunt o trasatura ereditara, dar modul de mostenire nu a fost stabilit. Multi West Highland White Terrier au niveluri crescute de cupru in ficat, dar nu intr-o masura incat boala clinica sa fie constatata.

Care sunt cauzele ?

Acumularea excesiva a cuprului in ficat poate fi cauzata de o  legatura anormala a cuprului cu anumite proteine in ficat sau de secretia anormala a cuprului in bila.

Care sunt simptomele ?

Cainii cu boala stocarii cuprului, prezinta o serie de simptome, in functie de gradul de deteriorare a ficatului. Simptomele pot fi: sangerari ale gingiilor ori narilor, ascita, icter, varsaturi, diaree si pierdere in greutate. Eliberari acute ale cuprului din ficat pot duce la distrugerea celulelor rosii din sange, provocand anemii, hemoglobinemie ( hemoglobina libera in sange) si hemoglobinurie ( hemoglobina in urina).

Cum este diagnosticata boala stocarii cuprului?

Simptomele si rasa cainelui pot determina un medic veterinar sa suspecteze boala stocarii cuprului. Analizele de sange pot indica o crestere a proportiei de enzime hepatice cum ar fi serum alanine aminotransferaze . O biopsie hepatica este necesara pentru un diagnostic definitiv si pentru a determina cantitatea de cupru prezent in acest organ.

Care este tratamentul ?

Tratamentul include utilizarea penicilinei pentru a forta si creste excretia urinara a cuprului. Acetatul de zinc ajuta preventiv la absortia cuprului. Cainii afectati sunt trecuti pe o dieta saraca in cupru, de preferat cu mai putin de 0.5 PPM cupru. Vitamina E  este furnizata ca o terapie antioxidanta ce ajuta la reducerea gradului de imbolnavire a ficatului. Vitamina C ar trebui evitata la cainii cu acumulari de cupru, deoarece poate mari leziunile ficatului datorate cuprului.. Folosirea agentilor de solidificare a cuprului la Doberman Pinscher este controversata, deoarece boala tinde sa progreseze, chiar daca nivelul de cupru scade la normal.

Cum poate fi prevenita boala stocarii cuprului ?

Eliminarea bolii  la rasele cu risc crescut de dezvoltare depinde de posibilitatea de a arata modul in care aceasta este mostenita si apoi de a retrage cainii ce poarta aceste gene din programele de reproducere. A fost identificat un indicator genetic pentru intoxicatiile cu cupru la Bedlington Terrier. S-a alcatuit un registru al ficatului pentru exemplarele de Bedlington Terrier ce nu au fost afectate, stabilit pe baza unei biopsii hepatice efectuate dupa primul an de viata.