acum 14 ani

Hrana pentru cele 68 de suflete de la adapostul de caini Stupini

În campania Monitorul Expres, pentru ajutorarea cîinilor din adăpostul din Stupini, s-au strîns într-o săptămînă peste 200 de kilograme de hrană

Apelul Monitorul Expres, pentru salvarea de la înfometare a cîinilor vagabonzi care trăiesc, prinşi între două legi contradictorii, la adăpostul de cîini de la Stupini, a fost auzit. Mulţumită cititorilor Monitorul, într-o săptămînă s-au strîns peste 200 de kilograme de hrană pentru cîinii de la azilul de animale al Serviciului Public de Gestionare a Animalelor Braşov. Din cei 68 de cîini care aflau ieri în adăpost, niciunul nu mai poate fi hrănit din banii de la buget, pentru că toţi au depăşit o săptămînă de şedere la azil, iar legea spune că după cele şapte zile limită animalele nu mai pot primi hrană din banii publici.

486 de lei au devenit „croanţe“

De miercurea trecută şi pînă ieri, la redacţia Monitorul Expres s-au adunat 486 de lei pentru hrana cîinilor nimănui. După cum am promis, întreaga sumă s-a transformat în hrană, adică 18 saci de mîncare uscată pentru cîini, mai exact 180 de kilograme de „croanţe“. Pe parcursul perioadei, la redacţie s-au mai adunat alte 18 kilograme de mîncare uscată specială pentru cîini, şapte conserve de carne pentru cîini şi un salam pentru cîini (adică 5,515 kg de hrană umedă), şi aproximativ 7 kilograme de carne şi oase congelate. Toate au fost predate ieri la adăpostul pentru cîini cu proces verbal. Cantitatea de hrană predată ajunge pentru vreo patru zile de hrănit toţi cîinii .

20 de procese verbale de donaţie

Din momentul în care apelul lansat de directorul SPGA, Flavius Bărbulescu, a ajuns în presă, la adăpostul SPGA au ajuns 20 de persoane care au încheiat procese verbale de donaţie cu angajaţii SPGA. Tot în acest interval, din cei 78 de cîini care erau în adăpost la începutul campaniei, au mai rămas 68. „Zece cîini au fost fie adoptaţi, fie recuperaţi de către proprietari, în decursul acestei săptămîni“, a precizat Flavius Bărbulescu. Bineînţeles, cei 20 de donatori din scripte reprezintă de fapt alţi donatori. Chiar dacă suma dată de fiecare nu este deloc mare uneori, „din puţin de la mulţi se face mult“, spunea una dintre cititoarele Monitorul Expres, care a donat, acum două zile, şapte saci de croanţe, cu ajutorul colegilor ei de muncă.

Hrană asigurată pentru 23 de zile

Braşovenii care iubesc animalele au contribuit cu un total de 1.012 kilograme de „croanţe“, peste 10,5 kilograme de conserve, 30 kilograme de cîrnaţi şi 7 kilograme de carne şi oase congelate. Poate părea mult, dar de fapt este hrana a 68 de cîini pentru doar 23 de zile, perioadă insuficientă pentru ca Parlamentul, cu „rapiditatea“ binecunoscută, să discute un proiect de lege care să definească în mod clar situaţia cîinilor vagabonzi din adăposturi. „Prin intermediul parlamentarilor braşoveni, am făcut propuneri de amendamente care, sper, vor ajunge cît mai curînd în dezbatere. Pînă atunci, voi continua să apelez la bunăvoinţa braşovenilor şi după ce această cantitate de hrană pe care o avem se va epuiza. Sper ca şi în zilele ce vor urma, oamenii să vină şi să ne ajute cu hrană pentru aceşti cîini care nu au nici o vină. Nu uitaţi că pentru o zi de hrană a tuturor celor 68 de cîini – şi probabil vom mai fi nevoiţi să aducem şi alţii atunci cînd cetăţenii ne-o vor cere – este nevoie de o cantitate de aproximativ 45 de kilograme de hrană uscată“, a declarat Flavius Bărbulescu. O precizare care se cere făcută este că adăpostul nu dispune de congelatoare sau de bucătărie, astfel încît produsele alterabile trebuie împărţite cît mai repede cîinilor. Asta înseamnă că este de preferat ca braşovenii să doneze hrană uscată sau conserve, în detrimentul cărnii congelate, de exemplu. Mai ales dacă este vorba de cantităţi mai mari. Hrana este împărţită în fiecare zi sub supravegherea unui membru al Asociaţiei de protecţie a animalelor „Milioane de prieteni“, asociaţie care în nenumărate rînduri a ajutat SPGA şi care de altfel a asigurat şi hrana, şi azilul, şi microciparea, şi castrarea multor cîini din adăpost, de-a lungul timpului. Asta, spre deosebire de alţi protectori ai animalelor, a căror singură preocupare este să tragă „semnale de alarmă“, să „monitorizeze“ sau să propună parteneriate în care nu participă de fapt cu nimic concret.

Legi strîmbe

• Potrivit Legii 227/2002, care reglementează activitatea SPGA, cîinii capturaţi de pe domeniul public trebuie îngrijiţi în adăpost timp de 7 zile, interval în care trebuie să li se asigure hrana şi tratamentul. În anul 2008, a fost actualizată Legea 205/2004 privind protecţia animalelor, care interzice eutanasierea animalelor, cu excepţia celor bolnave de boli incurabile, declarate astfel de către medicul veterinar. Legea nu spune însă ce se întîmplă cu animalele care au stat în adăposturi şapte zile şi nu sînt nici bolnave şi nici adoptate. Serviciile de gestionare a animalelor sînt puse într-o situaţie paradoxală: nu au voie să hrănească animalele din bani publici, nu au voie nici să le lase să moară de foame, nu au voie să le eutanasieze şi nici nu le pot duce înapoi de unde le-au luaţ decît dacă cineva semnează pentru custodia lor. Singura soluţie pentru salvarea lor de la înfometare este apelul la bunăvoinţa cetăţenilor sau a asociaţiilor de protecţie a animalelor.

Le mulţumim donatorilor:

• Anca Sigmirean – 50 lei, Vasile Pîrvu – 50 lei, Ana Pavel – 100 lei, Iacob Bogătean – 100 lei, Sînziana Ioan – 50 lei, Matei Corvin – 100 lei. Restul sumei pînă la 486 de lei, 18 kg de crochete, 5,515 kilograme de hrană umedă şi 7 kilograme de carne şi oase congelate, a fost donată de redacţia Monitorul Expres.

Cum puteţi ajuta?

• Braşovenii pot ajuta SPGA fie adoptînd cîinii, fie asumîndu-şi responsabilitatea pentru ocrotirea lor pe lîngă bloc, fie aducînd hrană. Adăpostul, aflat pe Strada Merilor (mergînd pe Calea Feldioarei, către Stupini, se face pe prima stradă la stînga după sediul Conex, apoi încă o dată la stînga în capătul primei porţiuni din Strada Merior), este deschis de luni pînă vineri, între orele 8.00 şi 16.00, iar sîmbăta, de la 8.00 la 12.00. Braşovenii pot lua legătura cu SPGA şi la telefon 0268.547.815.
de: Andrei Paul