acum 14 ani

Intrebari si raspunsuri » , , ,

Jandarmii lupi

Nu au grade si nu primesc salariu. Gab, Cov, Lera, Volic sau Votic sunt jandarmii lupi. Patrupedele sunt armele perfecte pentru mentinerea ordinii si linistii publice. Pentru jandarmii care au grija de ei, acesta este mai mult decât un job. Ziua de munca a conductorilor de câini inseamna controlul medical al animalelor, antrenament si, nu in ultimul rând, misiunea.
O echipa – jandarmul si câinele sau
Câinii sunt hraniti o data pe zi cu mâncare pedigree iar apa nu le lipseste niciodata din padoc. In padocurile Inspectoratului Judetean de Jandarmi sunt 7 câini, ciobanesti germani. 5 masculi si 2 femele. Fiecare dintre ei are cusca lui, de fapt e putin spus cusca… e mai degraba o casa. Pe fiecare poarta e afisat numele patrupedului si al celui care il ingrijeste si dreseaza. Nu exista zi in care stapânul sa nu-si viziteze “colegul” de echipa. Asta pentru ca intre cei doi se leaga intotdeauna o strânsa prietenie. Iar aceasta prietenie depaseste de multe ori portile unitatii de Jandarmi. Plutonierul Ion Munteanu este de 16 ani conductor de câini. “Eu mi-am luat câinele acasa dupa ce a fost pensionat. Avea cam 9 ani si a mai trait pâna la 14. Nu te poti dezlipi de el, intre noi se leaga o relatie speciala”, spune plt.adj. Ion Munteanu, comandantul grupei. “Mi s-a intâmplat deseori când eram in concediu sau plecat pentru mai multe zile sa vad alti câini si sa-mi fie dor de al meu. Atunci imi sun colegii sa vad ce face si daca este bine”, povesteste Florin Carare, conductor de câini.
Antrenati pentru misiuni
Patrupedele ajung in Bacau dupa un curs de dresaj la Sibiu. Daca pâna acum exista o vârsta pentru pensionare, in ultimii ani, câinii pot sta daca au aptitudini pâna la moarte. Zilnic patrupedele fac pâna la trei ore de antrenamente… Asta daca timpul este favorabil. Din cauza frigului din ultimele zile, cei sapte câini ai Inspectoratului Judetean de Jandarmi au scapat de lectii. S-au jucat si s-au bucurat de zapada. “Acesti câini participa in misiuni deosebit de periculoase, va dati seama ca ei practic descopera infractorii, iau urme. Votic este cel care a descoperit un hot. I-a luat urma si ne-a dus exact in ascunzatoatea acestuia”, mai povesteste Ion Munteanu. Acesti câini nu pot face minuni, insa, de fiecare data, dau un indiciu despre infractor. Deprinderile pe care Votic le-a învatat la Sibiu trebuie pastrate si chiar îmbunatatite, motiv pentru care, zilnic, plutonierul Mihaita Nechita il scoate câteva ore, din boxa sa speciala si exerseaza cele mai importante miscari si comenzi. Votic e mereu fericit, zburda ca un ied. Prin curtea Inspectoratului de Jandarmi mai sunt alti zece câini maidanezi care incep sa latre la vederea noastra. “Când se lasa intunericul ei sunt cei mai responsabili paznici, chiar daca nu sunt de rasa”, ne asigura maior Sebastian Cretu, purtatorul de cuvânt al IJJ Bacau.

Votic isi intâmpina stapânul cu bucurie. E invatat sa raspunda la comenzi. “Am participat la aproximativ 10 concursuri de dresaj si niciodata nu m-am intors cu un premiu mai jos de locul al II-lea. Este prietenul meu cel mai bun”, spune si plt. Mihaita Nechita. Câinii jandarmi au carnet de sanatate si sunt la zi cu vaccinurile iar conditia lor fizica este evaluata anual de catre un medic veterinar. Sunt din rasa pura iar reproducerea lor in unitate este interzisa. Asta pentru ca Inspectoratele nu sunt dotate cu materna. Reproducerea lor se face numai în centrele specializate. De altfel, in Bacau sunt asteptati sa ajunga alti patru pui de ciobanesti germani.