acum 14 ani

Lege împotriva maidanezilor

Prefectul Capitalei, Mihai Cristian Atănăsoaei, a înaintat către Parlament o iniţiativă legislativă care prevede, printre altele, eutanasierea câinilor fără stăpân. Într-o primă fază ar trebui ca, potrivit propunerii legislative, să fie eutanasiaţi câinii strânşi în adăposturi, bolnavi sau agresivi. Atănăsoaei a precizat că în legislaţia românească este foarte bine definit câinele agresiv – cel care a fost implicat în lupte sau a muşcat oameni -, iar constatarea că un animal fără stăpân este agresiv va fi făcută de medicii veterinari din adăposturile municipalităţii. Ceilalţi câini vor fi înregistraţi, microcipaţi, deparazitaţi şi daţi spre adopţie.

Propunerea legislativă mai prevede că dacă în şapte zile de la momentul în care ajung în adăposturi câinii nu sunt revendicaţi sau adoptaţi, aceştia să fie eutanasiaţi. Atănăsoaei a explicat că eutanasierea presupune un efort financiar mult mai mic pentru autorităţile locale decât ţinerea maidanezilor în adăposturi. Prefectul a menţionat că, potrivit datelor Administraţiei pentru supravegherea animalelor, întreţinerea unui câine în adăpost costă 300 de lei pe lună, ceea ce presupune eforturi financiare enorme având în vedere că speranţa de viaţă a unui câine este de zece ani.

Câini adoptaţi doar cu acordul asociaţiei de proprietari

Proiectul de lege înaintat de Atănăsoaei Parlamentului prevede şi măsuri drastice privind adopţia câinilor fără stăpân. Astfel, o persoană fizică nu poate adopta mai mult de două animale dacă nu are acordul asociaţiei de proprietari, în caz că stă la bloc, sau acordul vecinilor dacă stă la casă. Totodată pentru adopţie trebuie ca persoanele să aibă un anumit venit, pentru a putea îngriji corespunzător un câine. Conform legii, persoanele care adoptă maidanezi şi apoi îi lasă în stradă vor primi amenzi între 2.000 şi 5.000 de lei. În plus, este interzis ca după ce câinele este adoptat să fie lăsat în spaţiul public de lângă blocuri, amenda pentru acest lucru fiind cuprinsă tot între 2.000 şi 5.000 de lei. Aceleaşi amenzi le vor primi şi persoanele care hrănesc animalele în parcuri şi zone publice.

Potrivit proiectului de lege realizat de prefect, ar trebui ca primăriile să aibă o bază de date cu trei registre de evidenţă a câinilor fără stăpân, a celor cu stăpân şi a celor cu regim special. Prefectul spune că în cazul câinilor de rasă ar trebui prevăzută microciparea, procedeu care vine în sprijinul stăpânilor, pentru că astfel animalul ar fi mai uşor de găsit în cazul în care se pierde.

Proiectul de lege urmează să fie supus dezbaterii în Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor.

În prezent este în vigoare “Legea Marinescu”. Aceasta interzice “eutanasierea câinilor, pisicilor şi a altor animale, cu excepţia celor cu boli incurabile, constatate de medicul veterinar”.

800 de botoşăneni muşcaţi de câini

Câinii fără stăpân reprezintă în continuare pericolul numărul unu pentru botoşăneni, dar şi sursa principală de cheltuială la spitalul de boli infecţioase. Conform statisticilor întocmite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică, anul trecut, aproape 800 de persoane au necesitat tratament profilactic antirabic pentru că au fost muşcate de câini comunitari.

Potrivit oficialilor DSP, contravaloarea tratamentelor antirabice administrate a depăşit 250.000 de lei, valoare de două ori mai mare decât cea cheltuită în acelaşi sens în perioada similară din 2008.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor susţin sterilizarea

Reprezentanţii Asociaţiei “Cuţu-Cuţu” au declarat că propunerea prefectului Capitalei aruncă politica privind animalele fără stăpân în urmă cu nouă ani, când a început un proces de eutanasiere care a durat până în 2008.

Organizaţiile pentru protecţia animalelor nu sunt de acord cu iniţiativa lui Atănăsoaei, a spus preşedintele Asociaţiei “Cuţu-Cuţu”, Marcela Lungu, arătând că şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră că eutanasierea nu este o soluţie decât pe termen scurt. “Sterilizarea câinilor a început de când a fost numit Sorin Oprescu primar al Capitalei, însă Administraţia pentru Supravegherea Câinilor fără Stăpân sterilizează foarte puţine animale”, a mai spus Marcela Lungu.

3 comentarii

du te naibii mai atanasoaie, eutanasiaza-ti familia, fratior de lepra ce esti !

sa inteleg, ca la Botosani,s-a rezolvat problema mizeriei facuta de oameni,violurilor,crimelor si talhariilor si a ramas de rezolvat , problema cainilor comunitari pri eutanasie

nu, nu s-a rezolvat niciuna din aceste probleme, din pacate si la botosani sunt oameni care iubesc cainii si oameni care nu, din pacate se intampla ca cei ce nu le iubesc sa conduca orasul, dar aflati ca si la Botosani exista caini EXTRAORDINARI…….. caini superbi fizic si sufleteste, caini care ar trebui iubiti si pretuiti…