acum 11 ani

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil

Senatorii au adoptat, marţi, o iniţiativă legislativă care prevede că vor putea fi eutanasiaţi doar câinii bolnavi incurabil, declaraţi ca atare în urma unui examen medical competent, efectuat de medicul veterinar, la care pot asista reprezentanţi ai organizaţiilor pentru protecţia animalelor.

Propunerea legislativă a fost adoptată cu 131 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi şapte abţineri.

Senatorii au reexaminat o propunere legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, care conţinea o serie de prevederi declarate neconstituţionale de Curtea Constituţională.

Legea declarată neconstituţională prevedea că puteau să fie eutanasiaţi şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le pot fi identificaţi aparţinătorii.

În varianta iniţială a legii, câinii periculoşi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau al căror aparţinător nu poate fi identificat ar fi fost eutanasiaţi întermen de trei zile, după examinarea lor de către medicul veterinar.

Senatorii au adoptat o serie de amendamente la propunerea Comisiei juridice, care a propus plenului soluţii pentru a pune de acord proiectul de act normativ cu decizia de necontituţionalitate.

Potrivit formei adoptate de Senat, după expirarea termenului de cazare de 30 de zile, dacă nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi.

Autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.

Deţinătorii de câini care refuză sterilizarea sau castrarea câinilor vor plăti o taxă de montă, stabilită de consiliul local, pentru fiecare generaţie de pui.

Sesizarea de neconstituţionalitate a fost semnată de un număr de 70 de deputaţi PSD şi 54 de deputaţi PNL.

 În urma acestei sesizări, instanţa constituţională a apreciat că legea stabileşte soluţiile preconizate cu privire la obligaţia autorităţilor publice de a gestiona problema câinilor fără stăpân fără a ţine seama de o ordine în care trebuie să fie aplicate, astfel încât autorităţile publice chemate să aplice legea criticată vor fi puse în situaţia de a alege aleatoriu una sau mai multe dintre acestea.

Curtea a mai arătat că legiuitorul trebuie să stabilească o ordine de prioritate cu privire la aceste soluţii, iar eutanasierea câinilor fără stăpân să fie aplicată doar în ultimă instanţă.

De asemenea, CC a arătat că măsura eutanasierii câinilor agresivi şi periculoşi fără stăpân este necesară.

Curtea a mai a apreciat că prin folosirea unei tehnici legislative inadecvate, legiuitorul a adus atingere demnităţii umane, care presupune două dimensiuni, respectiv relaţiile dintre oameni şi relaţia omului cu mediul înconjurător, inclusiv cu lumea animală, “ceea ce implică, în privinţa animalelor, responsibilitatea morală a omului de a îngriji aceste fiinţe într-un mod de natură a ilustra nivelul de civilizaţie atins”.

Senatul a adoptat acest proiect de act normativ în calitate de primă Cameră sesizată.

După vot, fostul senator PRM Marius Marinescu, iniţiatorul proiectului, a explicat că, potrivit variantei adoptate de senatori, câinii agresivi ridicaţi din stradă nu vor mai fi eutanasiaţi, ci vor fi menţinuţi în padocurile din adăposturi, decizia urmând să fie luată de fiecare administraţie locală.

“Este o victorie a Senatului, e o victorie a civilizaţiei, este o victorie a senatorilor, care au înţeles acest proiect de lege şi au votat pentru, este şi o victorie a iubitorilor de animale şi, nu în ultimul rând, este şi o victorie a mea”, a arătat Marinescu, care a asistat la dezbateri de la balconul din sala de plen, însoţit de un grup de iubitori de animale.

El a mai susţinut că fosta guvernare a schimbat sensul acestei legi la 180 de grade, introducând eutanasierea.

Un comentariu

Am inteles, de la o persoana angajata la Serviciul de curatenie al orasului Tulcea, ca primaria a luat decizia de a otravi, atentie, de a otravi acesti caini ai strazii, iar “rezultatele” au inceput deja sa se vada, cei care matura strazile, incep sa gaseasca zilnic caini morti, pe care au obligatia(fireasca) sa-i adune… Ma intreb, cine protejeaja aceste animale??? Unde este Protectia Animalelor si daca aceasta functioneaza in vreun fel in Romania??? Mi se pare de-a dreptul inspaimantator, horror ce am auzit ca vor sa faca cu bietii caini…, va dati seama ce moarte groaznica are un “suflet” otavit? Eutanasierea este probabil mai costisitoare ca si costuri, dar banii alocati pentru asta, unde se duc??? Unde??? Oare sterilizarea nu ar fi o solutie mai buna??? :((((((